Lähiruokaohjelma

torstai 24. maaliskuuta 2016

Gastro 2016 uutuuksia ja kokemuksia täynnä


Viime viikolla HoReCa-alan ammattilaiset kerääntyivät perinteisesti alan suurimpaan tapahtumaan Gastro-messuille. Gastro tarjosi runsaan kattauksen alan ajankohtaistietoutta niin yritysten osastoilla kuin asiantuntijaseminaareissa, uutuuksia, verkostoitumismahdollisuuksia ja paljon, paljon muuta. Ohessa kuvakerrontaa messuilta.

Lähiruoan koordinaatiohanke oli koonnut kaksitoista yritystä esittelemään tuotteitaan. Mukana olleet yritykset näet tästä.




















Mukavasti lähiruokaosaston vieressä oli ProLuomu ry:n kokoama luomuosasto.










EkoCentria kokosi MMM:n osaston ja kutsui mukaan keskeisiä yhteistyötahoja. Osaston teemana oli vastuullinen ruoka, ja osastolla jaettiin niin tietoiskujen, esitteiden, haastattelujen kuin leikkimielisten kilpailujen keinoin tietoa ruoan terveellisyydestä, kasvisproteiinista, luomusta ja lähiruoasta, kestävistä julkisista hankinnoista ja ruokakasvatuksesta. Lisää tunnelmia ja kuvakerrontaa MMM:n osastolta löydät mm. Luonnonvarat-blogista ja Ekocentrian facebook-sivuilta. Gastron yhteydessä MMM ja Motiva Oy järjestivät myös Kestävä pohjoismainen ammattikeittiö -seminaarin, joka oli osa Suomen Pohjoismaisen ministerineuvoston puheenjohtajuusvuoden ruokatapahtumia. Seminaarivieraat tutustuivat myös Gastroon ja MMM:n osastoon.



Myös Gastron muussa tarjonnassa näkyi vastuullisuus mm. maatuvissa kertakäyttöastioissa.






Luonnonmateriaalit ja kierrättäminen näkyivät myös sisustustuotteissa.

 
 

Kattauksissa ja sisustuksessa näkyi Suomi-designin lisäksi vielä jonkin verran koristeellisuutta ja metallinsävyjä, mutta erityisesti silmiin pisti rustiikkisuuden ja tietynlaisen mummola-tunnelman esiin nousu.

 
 
 
 
 
 Terveellisiä ja terveysvaikutteisia tuotteita oli monenmoisia.






 
Kaskein Marjan kuivatut marjatuotteet kiinnostivat yleisöä kovasti
 
Toisaalta osastot notkuivat erilaisia herkkuja...

 
 
 
 
 
 


Erilaiset free from -tuotteet ovat maailmanlaajuisesti kasvattamassa suosiotaan, ja se näkyi messuilla, onneksi myös lukuisten kotimaisten tuotteidenkin valikoimina, ohessa mm. Helsingin Myllyn uutuuksia.

 
 

Fazer Food Services esitteli messuilla Tulevaisuuden kouluravintola-konseptiaan, ja samalla oli mahdollisuus maistella herkullista ja terveellistä kouluruokaa, jonka pääruoka oli loihdittu alle 1 euron raaka-aineista.

 
 

Haaga-Helia oli yhteistyökumppaneidensa kanssa koonnut moniaistiseen elämykseen perustuvan "boxin", jossa hyödynnetään teknologiaa erilaisten tunnelmien, sisustuksen ja aistimusten luomiseksi. Sisäkuvia boxista löydät esimerkiksi Instragramista haulla #Gastrobox2016.


Gastron yhteydessä huipentui Vuoden Kokki- ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut, joiden semifinaalipäivästä bloggasin jo aiemmin. 18.3.2016 pidetyn finaalin voittajiksi selviytyivät Toni Kostian (Vuoden Kokki) ja Taneli Lehtonen (Vuoden Tarjoilija), katso lisää tästä. Onnittelut voittajille! Ohessa finalistien upeita kilpailuannoksia.

 
 
 
 
 
 

Teksti ja kuvat: Kirsi Viljanen


torstai 17. maaliskuuta 2016

Vuoden kokki ja tarjoilija -kilpailu loppusuoralla!

ELO-säätiö järjestää Vuoden kokki - ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut Gastro Helsinki -messujen yhteydessä Helsingin Messukeskuksessa 17.-18.3.2016. Kilpailun suojelijana toimii maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, joka avasi kilpailun torstaina aamupäivällä.

Kilpailua on järjestetty vuodesta 1995 lähtien, tuolloin voittajaksi valikoitui Pekka Terävä, joka toimii tämän vuotisenkin kilpailun tuomaristossa. Kilpailun tarkoituksena on paitsi kehittää alan ammattilaisten ammattitaitoa, mutta ennen kaikkea lisätä alan arvostusta. Kilpailu toimii myös ponnahduslautana kansainvälisiin kilpailuihin, joista viimeisimmässä pohjoismaisessa kilpailussa Suomi saikin Vuoden parhaan nuoren kokin ja tarjoilijan kultamitalit ja Vuoden kokin hopeaa.

Vuoden Kokki -kilpailijat. Kuva: ELO-säätiön kuvapankki

Vuoden Tarjoilija -kilpailijat. Kuva: ELO-säätiön kuvapankki




Semifinaalin kisakeittiöissä kävi kova kuhina 2-tuntisen kokkauksen aikana, ja kisaa käytiin minuutintarkalleen kelloa vastaan. Kaikki annokset valmistuivat kuitenkin ajallaan.



Tarjoilijakilpailijoiden kisaan kuului muun muassa annosten tarjoilua, drinkkien valmistusta ja jälkiruoan liekitys ja tarjoilu kilpailutuomareiden tiukkojen katseiden seuratessa joka liikettä.





Itselläni oli kunnia olla mukana semifinaalin asiakaspöydässä, jota isännöi ELO-säätiön ja kilpailujen yhteistyökumppani Torres. Oman pöytäni kilpailijat olivat Simo Pietarinen (Son of a Punch, Helsinki) ja Noora Sipilä (ravintola Kaskis, Turku).


Pöydän koristelussa oli käytetty hienosti luonnonantimia, kuusen havuja käytettiin apuna myös pääruoan valmistuksessa!

Annokset olivat upeita ja maut kohdillaan!

Kylmäsavulohiruusuke, perunasalaattia ja keittiömestarin kastiketta

Peuran lapaa, punajuurta, perunapyrettä, krassia, luonnonkukkia ja muuta herkkua
Simo Pietarinen annostelemassa kastiketta pääruoka-annoksiin



Noora Sipilän kilpailuun kuului myös jälkiruoan (liekitetty Crepe Suzanne) valmistus ja tarjoilu.


Paitsi että annokset olivat herkullisia niin opin päivästä paljon. Kisakeittiöitä läheltä seuratessa ei voi kuin kunnioittaa kokkiemme raudanlujia hermoja ja kovaa ammattitaitoa, kun annokset valmistuivat ajallaan ja esillepano oli makujen lisäksi kohdillaan kovan kisapaineen alla. Tarjoilijat selviytyivät tilanteista kuin tilanteista mallikkaasti ja ystävällisesti. Seurasin erityisellä mielenkiinnolla kisa-alueella koko ajan liikkuneita tuomareita, jotka rekisteröivät tarjoilijakilpailijoiden joka liikkeen ja eleen.

Päivän päätteeksi tuomaristot valitsivat 5 finalistia viimeisen kisapäivän finaaliin. Finalistit ovat:
Vuoden Kokki -kilpailu: Teemu Boman Ravintola Palacesta, Mikko Kaukonen Food Camp Finlandista, Toni Kostian Grönistä, Simo Paalanen Ravintola Olosta, ja Anssi Riihimäki Ravintola Olosta. Vuoden Tarjoilija 2016 –tittelistä kilpailevat Niina Hakolahti Ravintola Palacesta, Taneli Lehtonen Ravintola Murusta, Ronny Malmberg Farangista, Matias Pietarinen Ravintola Teatterista ja Satu-Paula Vilhunen Ravintola Mustasta.

Vielä ehdit tunnelmaan mukaan! Tule seuraamaan kovatasoista finaalia 18.3.16 Messukeskukseen! Voittaja julkistetaan omassa juhlassaan vielä perjantai-iltana.

Teksti: Kirsi Viljanen
Kuvat: Kirsi Viljanen ellei toisin mainita