Lähiruokaohjelma

torstai 17. maaliskuuta 2016

Vuoden kokki ja tarjoilija -kilpailu loppusuoralla!

ELO-säätiö järjestää Vuoden kokki - ja Vuoden Tarjoilija -kilpailut Gastro Helsinki -messujen yhteydessä Helsingin Messukeskuksessa 17.-18.3.2016. Kilpailun suojelijana toimii maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, joka avasi kilpailun torstaina aamupäivällä.

Kilpailua on järjestetty vuodesta 1995 lähtien, tuolloin voittajaksi valikoitui Pekka Terävä, joka toimii tämän vuotisenkin kilpailun tuomaristossa. Kilpailun tarkoituksena on paitsi kehittää alan ammattilaisten ammattitaitoa, mutta ennen kaikkea lisätä alan arvostusta. Kilpailu toimii myös ponnahduslautana kansainvälisiin kilpailuihin, joista viimeisimmässä pohjoismaisessa kilpailussa Suomi saikin Vuoden parhaan nuoren kokin ja tarjoilijan kultamitalit ja Vuoden kokin hopeaa.

Vuoden Kokki -kilpailijat. Kuva: ELO-säätiön kuvapankki

Vuoden Tarjoilija -kilpailijat. Kuva: ELO-säätiön kuvapankki
Semifinaalin kisakeittiöissä kävi kova kuhina 2-tuntisen kokkauksen aikana, ja kisaa käytiin minuutintarkalleen kelloa vastaan. Kaikki annokset valmistuivat kuitenkin ajallaan.Tarjoilijakilpailijoiden kisaan kuului muun muassa annosten tarjoilua, drinkkien valmistusta ja jälkiruoan liekitys ja tarjoilu kilpailutuomareiden tiukkojen katseiden seuratessa joka liikettä.

Itselläni oli kunnia olla mukana semifinaalin asiakaspöydässä, jota isännöi ELO-säätiön ja kilpailujen yhteistyökumppani Torres. Oman pöytäni kilpailijat olivat Simo Pietarinen (Son of a Punch, Helsinki) ja Noora Sipilä (ravintola Kaskis, Turku).


Pöydän koristelussa oli käytetty hienosti luonnonantimia, kuusen havuja käytettiin apuna myös pääruoan valmistuksessa!

Annokset olivat upeita ja maut kohdillaan!

Kylmäsavulohiruusuke, perunasalaattia ja keittiömestarin kastiketta

Peuran lapaa, punajuurta, perunapyrettä, krassia, luonnonkukkia ja muuta herkkua
Simo Pietarinen annostelemassa kastiketta pääruoka-annoksiinNoora Sipilän kilpailuun kuului myös jälkiruoan (liekitetty Crepe Suzanne) valmistus ja tarjoilu.


Paitsi että annokset olivat herkullisia niin opin päivästä paljon. Kisakeittiöitä läheltä seuratessa ei voi kuin kunnioittaa kokkiemme raudanlujia hermoja ja kovaa ammattitaitoa, kun annokset valmistuivat ajallaan ja esillepano oli makujen lisäksi kohdillaan kovan kisapaineen alla. Tarjoilijat selviytyivät tilanteista kuin tilanteista mallikkaasti ja ystävällisesti. Seurasin erityisellä mielenkiinnolla kisa-alueella koko ajan liikkuneita tuomareita, jotka rekisteröivät tarjoilijakilpailijoiden joka liikkeen ja eleen.

Päivän päätteeksi tuomaristot valitsivat 5 finalistia viimeisen kisapäivän finaaliin. Finalistit ovat:
Vuoden Kokki -kilpailu: Teemu Boman Ravintola Palacesta, Mikko Kaukonen Food Camp Finlandista, Toni Kostian Grönistä, Simo Paalanen Ravintola Olosta, ja Anssi Riihimäki Ravintola Olosta. Vuoden Tarjoilija 2016 –tittelistä kilpailevat Niina Hakolahti Ravintola Palacesta, Taneli Lehtonen Ravintola Murusta, Ronny Malmberg Farangista, Matias Pietarinen Ravintola Teatterista ja Satu-Paula Vilhunen Ravintola Mustasta.

Vielä ehdit tunnelmaan mukaan! Tule seuraamaan kovatasoista finaalia 18.3.16 Messukeskukseen! Voittaja julkistetaan omassa juhlassaan vielä perjantai-iltana.

Teksti: Kirsi Viljanen
Kuvat: Kirsi Viljanen ellei toisin mainita
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti