Lähiruokaohjelma

torstai 30. maaliskuuta 2023

Öljyhampulla Vuoden lähiruokateko –kilpailun voittoon

 


Vuoden 2023 lähiruokateko –kilpailun voittaja on SuomenHampputuotteet Oy ja Jyväs-Hamppu tuoteperhe Keski-Suomesta. Raadin perusteluita valinnalle:

  • Hamppu on ikiaikainen vanha viljelykasvi, jonka Jyväs-Hamppu on päivittänyt uudelle vuosituhannelle. 
  • Jyväs-Hamppu kehittää öljyhampusta ennakkoluulottomasti uusia innovatiivisia, herkullisia tuotteita, joita on aiemmin palkittu muun muassa Artesaaniruuan SM-kilpailuissa.
  • Yrityksen asiakaskunta on laajaa ja kattaa niin julkisia kuin yksityisiä ammattikeittiöitä, panimoita sekä leipomoita. Tuotteita on myynnissä myös verkkokaupan ja lähiruokapuotien kautta. Yritys on suuntaamassa yhä enemmän myös vientimarkkinoille.
  • Yritys on verkostoitunut niin muiden lähiruokayritysten kanssa, mutta myös yliopistojen, neuvontaorganisaatioiden ja tutkimuslaitosten kanssa ja yritys on aktiivisesti verkostoissa mukana innovoimassa elintarvikkeiden lisäksi uusia ratkaisuja muun muassa pakkaus- ja rakentamissektoreille.
  • Jyväs-Hampun tuotannossa korostuu vastuullisuus: tuotantotoiminta perustuu bio- ja aurinkoenergian käyttöön, hamppu on viljelty ilman kasvinsuojeluaineita ja synergiaetuja ja kustannussäästöjä haetaan yritysyhteistyön kautta.
  • Koska kasviproteiinien suosio on globaalisti rajussa kasvussa, yrityksen toiminnalla on laajenemismahdollisuuksia muun muassa sopimustuotannon, investointien ja yhteistyön avulla.
Vuoden lähiruokateko -kilpailun voittaja Jyväs-Hamppu ja Mikko Ilmoniemi. Kuva: Messukeskus

Raati kiinnitti valinnassaan huomiota erityisesti yrityksen ennakkoluulottomaan toimintaan ja haluun kehittää uutta niin elintarvikkeiksi kuin muiksi tuotteiksi. Hamppu onkin monipuolinen kasvi, jonka sivuvirroista on mahdollista kehittää monipuolisia tuotteita. Palkinto onkin samalla huomionosoitus kasvavalle hampun tuotantosektorille.

Kilpailussa oli myös yleisöäänestys, johon arviointiraati valitsi kuusi finalistia. Yleisöäänestyksen voitti selvällä äänimäärällä (46,2%) Pesolan Pihviliha.

Yleisöäänestyksen voittaja Pesolan pihviliha ja Antti Niskanen. Kuva: Messukeskus

Vuoden Lähiruokateko -palkinnon tarkoituksena on nostaa esiin lähiruoan käytöstä ja lähiruoan edistämisestä hyviä esimerkkejä, joista muut voivat ottaa mallia. Tänä vuonna keskeinen kriteeri oli, että palkitun toiminnassa painottuu vastuullisuuden, yhteistyön ja uusien ratkaisujen merkitys osana lähiruokasektorin kehittämistä.


Palkinnon jakoivat Suomen Messujen toimitusjohtaja Anni Vepsäläinen ja allekirjoittanut. Kuva: Messukeskus

Arviointiraati koostui MTK:n, Pro Luomun, Ruokatiedon, Ruokasektorin koordinaatiohankkeen, Suomen AMT:n ja Suomen Keittiömestareiden edustajista. Raadin sihteeri oli Suomen Messuilta ja raadin puheenjohtajana toimi allekirjoittanut. Palkinnot jaettiin Lähiruoka- ja luomumessujen yhteydessä 30.3.23 Kevätmessujen lehdistötilaisuudessa. Voittajan saaman 4000 euron ja yleisöäänestyksen voittajan saaman 1000 euron palkinnot mahdollisti Suomen Messusäätiö, jolle lämmin kiitos!

Messukeskuksen tiedote kilpailusta.

Teksti: Kirsi Viljanen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti