Lähiruokaohjelma

tiistai 23. huhtikuuta 2019

Maittavaa kouluruokaa - olkaa hyvä!

Kuva: kuva lainattu Cygnaeuksen koulun Twitter-tililtä

Minulla oli mahdollisuus tutustua turkulaisen Cygnaeuksen kouluun ja sen ruokakasvatukseen sekä onneksi myös kouluruokaan ja -ruokailuun.

Cygnaeuksen koulu sijaitsee Turun keskustassa ja sen alaluokilla on noin 480 oppilasta, henkilökuntaa on 40 henkilöä. Koulu on mukana erilaisissa kehittämisprosesseissa ml. HundrED-hanke. Cygnaeuksen koulu on useilla areenoilla nostettu usein esiin esimerkkinä hyvästä ruokakasvatuksesta. Oli mielenkiintoista päästä selvittämään asiaa ihan paikan päälle yhdessä epävirallisen, ELO-Säätiön koordinoiman kouluruokailu -verkoston kanssa.

Miten koululla on sitten onnistuttu? Yhtä ainoaa ratkaisua tähän ei ole, vaan koulu on rehtori Nicke Wulffin ohjaamana tehnyt lukuisia pieniä toimia ruokakasvatuksen eteen. Samalla kun nautimme todella maukasta koululounasta, kuulimme Wulffin kertomana, miten koululla toimitaan.


Lounaaksi raikkaita salaatteja ja maukasta broileri-perunavuokaa.
 

Rehtori Nicke Wulff vierellään Bettina Lindfors (vas.) ja Sini Garam ELO-Säätiöstä.
Koululla tarjoillaa vuosittain yli 90 000 lounasta, lisäksi siellä tehdään aamupalaa vanhempaintoimikunnan pyörittämään aamukerhoon sekä välipaloja. Koululla on Evan ja Danin luotsaama valmistuskeittiö, jossa rehtori käy joka aamu tervehtimässä. Keittiössä paitsi valmistetaan ruokaa, mutta myös leivotaan itse leipiä ja tarpeen mukaan pullaa ja muita herkkuja. Oppilaat pääsevät välillä mukaan leivontatalkoisiin, ja herkuista saa nauttia koko koulun väki. Opettajat käyvät syömässä yhdessä oppilaiden kanssa - tasavertaisina lounastajina, eivät vain valvojina tai omassa pöydässään istuen. Oppilaiden on edes maistettava jokaista ruokaa, ja ruuasta kiittäminen on automaattinen asia. Koulun kuudesluokkalaiset vastaavat vuorollaan astiahuollosta.

Hungry Birds -nimiseksi ristityn kouluravintolan viihtyisyyttä lisää nimen teemaan sopivat, Turun työkeskukselta tilatut pöntön malliset kaapit, jotka pitävät sisällään mm. leipäpisteet. Kukin ekaluokkalainen tekee ravintolan seinälle oman pöllö-hahmonsa, ja aikamoinen pöllöparvi vuosien mittaan seinille olikin kertynyt! Seiniä koristivat myös kauniit tekstiilit.

Lintuteema jatkuu myös uusissa FoodDuck'eissa, joiden myötä lasten aiemmin vaatimasta Oivariinista ollaan päästy eroon.


PLANTUI -kasvattamoissa kasvaa erilaisia yrttejä, joita oppilaat voivat napata omiin annoksiinsa mausteiksi.


Koulun ravintolassa järjestetään aina äitien- ja isänpäivinä suuren suosion saavuttaneet aamiaistarjoilut, mitkä osaltaan vahvistavat koulun ja kotien yhteistyötä. Yhteistyötä tehdään myös varsinaissuomalaisten maatilojen kanssa: koululla tuottajat käyvät kertomassa työstään, ja välillä koululaiset tekevät tutustumisretkiä maatiloille. Ruokateema otetaan myös osaksi eri oppiaineiden opetusta.

Koululla korostetaan avointa tiedottamista ja viestintää, ja koulun arjesta kerrotaan muun muassa omalla twitter-tilillä.

Koululla ei ole mitään lisärahoitusta laadukkaaseen ruokaan ja ruokailuympäristöön tai erillisiin ruokakasvatustoimiin, vaan Wulff korosti toimien olevan arvovalinta, ja säästökohteet etsitään tarpeen mukaan muualta.

Wulff kiteytti koulun ruokafilosofian seuraavaan huoneentauluun:

  • Ohjaa esimerkein
  • Tiedota, tiedota, tiedota!
  • Arvosta kouluruokaa, se on ainutlaatuista maailmanlaajuisesti!
  • Kokeile ja testaa
  • Keskity niihin henkilöihin ja toimiin, joihin voit vaikuttaa
  • Pidä yhteyttä keittiöhenkilökuntaan
  • Vaadi opettajilta ja muulta henkilökunnalta

Teksti ja kuvat: Kirsi Viljanen









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti