Lähiruokaohjelma

maanantai 26. elokuuta 2013

Herkkujen Suomi kiittää!


Herkkujen Suomi -tapahtuma sulki porttinsa aurinkoisissa ja onnellisissa merkeissä. 64 000 kävijää eivät voi olla väärässä: lähiruoka ja luomu ovat pop, ja niiden kysyntä aidosti kasvussa. Osastoilla riitti tungosta riittämiin, onneksi!

Herkkujen Suomen vetonaulana ovat tietysti ihanat tuotteet, joiden valikoima oli tänä vuonna entistä runsaampi. Ne myös kuvastivat hyvin kunkin maakunnan ruokakulttuuria ja raaka-aineita sekä ennakkoluulotonta, innovatiivista tuotekehitystä. Useiden tuotteiden, kuten Pyhän Olavin tuotteiden, brändäämisessä oli osattu hyödyntää myös ao. alueen paikallishistoriaa.Muun muassa Kymenlaakson osastolla oli tarjolla uusin lähiruokasensaatio, ruisläppä. Se on lämpimänä tarjottava litteä ruiskuoreen tehty leipänen, joka täytetään palvatulla lampaanlihalla ja emmental-juustolla, ja maku oli suorastaan taivaallinen!


Kanta- ja Päijät-Häme tarjosi osastollaan mm. patakukkosia ja tryffeliherkkuja.Keski-Suomen valikoima kattoi herkkuja suklaasta kaalikääryleisiin ja hunajasta kalakukkoihin.  Keskisuomalainen Roppilax tarjosi  kunnollista eksotiikkaa nokipannukahvineen ja loimulohineen, sillä tunnetusti avotulella ruoanlaittaminen on Helsingissä useammankin luvan ja keskustelun takana.Kuopion alue profiloitui Herkkujen Suomessa etenkin villiyrteillään, osastolta löytyi myös maukasta Savo Susjia...
Lappi toi esiin upeaa luontoa ja luonnontuotteita, ja myös saamelaiskulttuuri oli vahvasti osastolla esillä. Mehu- ja hillotuotteiden lisäksi myynnissä olevat tietysti maittavat rieska- ja muut leipätuotteet sekä poroa totta kai!


Lounais-Suomen osastolla oli esillä erityisesti maakuntien vilja-aitan ja kasvihuonetuotannon tuotteita. Osastolla pääsi maistelemaan muun muassa Riihipuodin maukasta ohrapuuroa.
Pohjois-Pohjanmaan osast tarjosi herkkuja erityisesti kalan ystäville: tarjolla oli mm. lämmin-, kylmäsavu- ja graavikalaa sekä kalasäilykkeitä, mätiä ja levitteitä. Kuusamon juustojen kera pystyi nauttimaan esimerkiksi Real Snacksin perunalastuista, jonka pusseissa on maininta, millä tilalla ao. peruna on kasvatettu.Uudenmaan teltassa oli tarjolla mm. sienikeittoa ja erilaisia kala- ja riistaruokia sekä maatilan jäätelöä, leipiä ja lettuja.Kainuulla ei ollut varsinaista maakuntaosastoa, mutta se oli koonnut Made In Kainuu -brändin alle maakunnan tuotteita yhteisestä myyntipisteestä markkinoivan lähiruoka-auton.Tapahtumassa oli esillä myös erilaisia lähiruoan markkinointi- ja jakelukanavia. Esimerkiksi Humppilassa toimiva Lähipuoti Remes Oy on oiva esimerkki siitä, miten kysyntä ja tarjonta saadaan paikallisalueella kohtaamaan.


Tapahtumassa oli tänä vuonna panostettu alueen visuaaliseen ilmeeseen paitsi yhteneväisten aitojamakuja -kyltitysten kautta, mutta myös luomalla personallisia maakuntaosastoja designin ja sisustuksen avulla. Erityisesti Uudenmaan maakunnan osasto ja Kuopion seutu erottuivat kauneilla osastoillaan. Uudenmaan mallia siitä, että osaston designaus annetaan opiskelijoiden tehtäväksi (Laurea amk) ja mukaan saadaan sponsori (Vallila) kannattaa muidenkin tarpeen mukaan hyödyntää.Kymenlaakson osastolla puolestaan oli hyödynnetty sisustuksessa myös myytäviä tuotteita, ja mukaan oli saatu mukavasti myös käsityöyrittäjiä, vaikka ruoka osastolla toki oli pääosassa.

Päälavalla riitti joka päivä tapahtumia ja esityksiä: MMM:n grillausnäytöksiä, Sonja Lumpeen Vege-showta, maakuntaohjelmaa ja tuotteiden esittelyjä. Lavalla oli esillä myös aivan ihana uutuuskonsepti lasten ruokaosaamisen kasvattamiseen: Matskolan - Ruokakoulu, lavalla lapset pääsivät myös kokkaamaan. Lavalla perjantaina kolmeen kertaan esiintynyt Bönde Boogie sai Helsingin repeämään!kuva: Erja Summers

kuva: Erja Summers


Tapahtumassa olleessa järjestöjen teltassa riitti myös vipinää, ja ihmiset saivat sieltä tietoa muun muassa lähiruoasta, luomusta, ruokahävikistä ja luonnontuotteista. 


Herkkujen Suomessa pystyi bongaamaan myös ihanan Vihreän Keijun, Luomupossun ja Ruokahukan!


kuva: Marjaana Liukko

Ensi vuonna jatketaan, eikös vaan!Kuvat Kirsi Viljanen ellei toisin mainita

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti