Lähiruokaohjelma

perjantai 14. kesäkuuta 2013

Lähiruokaohjelman virallinen taival alkaa

Lähiruokaohjelman valmistelua on tehty keväästä 2012 lähtien ja monenmoista mukavaa kerrottavaa olisi tuon matkan varrelta. Ensimmäisen varsinaisen blogikirjoituksen omistan kuitenkin lähiruokaohjelman valmistumiselle ja sen virallisen matkan alkuun kuukausi sitten.

16.5.2013 oli jännittävä päivä. Lähiruokaohjelma sisaruksensa luomuohjelman ja kumppaninsa elintarviketurvallisuusselonteon kanssa olivat tuolloin valtioneuvoston yleisistunnon käsittelyssä. Niissä kaikissa taustalla on pitkäjänteinen, eri sidosryhmät laajasti huomioon ottanut valmistelu, lausuntokierrokset, julkiset kuulemiset Otakantaa.fi -palvelussa, perusteellinen eri hallinnonalojen näkökulmat yhteen koonnut ohjausryhmätyö ja tietysti ne poliittisemmat keskustelut. Eli homman piti olla suhteellisen hyvässä paketissa. Mutta on tunnustettava, että ainakin itse jännitin, jos loppumetreillä joku olisikin innostunut vastustamaan tai muuten hidastamaan ohjelman hyväksymistä. Ohjelmien ja selonteon käsittelyn jälkeen järjestettiin Valtioneuvoston kanslian tiedotustilassa MMM:n tiedotustilaisuus, jonne valmistelijoina menimme etukäteen odottamaan ministeriä esikuntineen. Heidän saavuttuaan maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen kertoi ilouutisen ohjelmien ja selonteon hyväksymisestä. Se oli yksi hienoimmista hetkistä työurallani, riemu tuli sydämen pohjasta, hymy oli herkässä ja kameroiden taustalla meikäläinen teki kunnon tuuletukset!
 
Ministeri Koskinen ja kansliapäällikkö Husu-Kallio
 iloitsivat historiallisesta päivästä
Tiedotustilaisuudessa ministeri Koskinen toi esiin, että niin luomussa kuin lähiruoassa on menty hyvää vauhtia eteenpäin, ja asioiden eteen on tehty paljon työtä hallitusohjelman niitä koskevien kirjausten jälkeen. Kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio korosti puheessaan päivän olevan historiallinen, antoihan valtioneuvosto ensi kertaa ainutlaatuiset luomun ja lähiruoan ohjelmat, jotka antavat osviittaa siitä mihin mennään jatkossa. Husu-Kallio iloitsi suuntaviivojen olemassa oloa, josta on aika jatkaa konkreettista työtä. Luomusta hän vielä totesi, että "Luomu ei ole vain hetken hurma, vaan jatkumo, jossa mennään eteenpäin".

Husu-Kallio valotti toimittajille lähiruoan monia etuja yhteiskunnalle. Se antaa työtä ja toimeentuloa omalle alueelle, antaa arvostusta alkutuotannolle, antaa kasvot tuottajille, kasvattaa markkinamahdollisuuksia ja lisää kaivattuja vaihtoehtoja kuluttajille ja ruoka-alan ammattilaisille. Husu-Kallio myös korosti lähiruoalla ja lyhyellä jakeluketjulla olevan todellista arvoa elintarviketurvallisuudelle ja edesauttavan jäljitettävyyttä sekä alkuperän ja merkintöjen valvontaa. Hän näki lähiruoalla olevan selvä kytkös suomalaiseen ruokakulttuuriin, sen ylläpitämiseen ja kehittymiseen, mikä puolestaan edesauttaa ruoan ja sen tekijöiden arvostusta. Tällä kansliapäällikkö sanoi olevan suoran yhteyden kansalliseen itsetuntoon.

Näillä eväin on hyvä jatkaa eteenpäin!


Luomu- ja lähiruokaohjelmien sekä
elintarviketurvallisuusselonteon
valmistelijoilla oli hymy herkässä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti