Kuva: Kirsi Viljanen |
Kalevalan päivästä on vuosien varrella muodostunut myös
suomalaisen ruokakulttuurin päivä. Ja aiheesta, sillä meillä on hieno ja
alueellisesti rikas ruokakulttuuri, jota kannattaa ylpeydellä juhlia.
Suomalainen ruoka ja ruokakulttuuri ovat erityisesti tänä vuonna tapetilla.
Suomen kokkimaajoukkue voitti historiallisesti kultaa Stuttgartissa
järjestetyissä IKA Culinary Olympics –kisoissa* helmikuussa. Annoksissa
oli käytetty mm. ohraa, härkäpapua, muikunmätiä, perunakakkua, poroa, kuhaa ja
omenaa tuoden hienosti ruokakulttuuriamme esiin. Stuttgartista toi kultaa myös
Suomen Compass Group CulinaryTeam Finland, joka voitti Community Catering –kilpailusarjan. Maaliskuussa
suomalainen huippuosaaminen saa lisää näkyvyyttä, kun Norjan Trondheimissä
järjestetään Bocuse D’orin Euroopan karsintakilpailu. Karsinnassa Suomea
edustaa Ismo Sipeläinen assistenttinaan Kaisa Laanemäe ja valmentajanaan Kristian
Vuojärvi.
*Maa- ja metsätalousministeriö tuki
Kokkimaajoukkueen kilpailuihin valmentautumista ja viestintää.
Kultamitalistit! Kuva: IKA/Culinary Olympics |
Alueellista ruokakulttuuria ja kestävää matkailua edistävä EuropeanRegion of Gastronomy -juhlavuosi myönnettiin täksi vuodeksi Saimaan alueelle. ERG-status on tärkeä Saimaalle, mutta myös koko Suomelle. Se vahvistaa alueen alkutuotantoa, matkailua, ruokamatkailua, muuta elinkeinotoimintaa, kulttuuria ja ennen kaikkea ylpeyttä omasta alueesta ja sen suomista mahdollisuuksista. tastesaimaa.fi –sivulla löytyy tietoa alueen ruokakulttuurista, tuotteista, palveluista, elämyksistä ja tapahtumista. Saimaan ERG-status on hieno jatkumo vastaavan statuksen 2020-21 omanneelle Pohjois-Savon alueelle.
Toukokuussa ruokamaailman huomio kohdistuu Helsinkiin, jossa julkistetaan Pohjoismaiden Michelin -opas. Tilaisuus kerää paikalle runsaasti ruoka-alan vaikuttajia ja kansainvälistä mediaa ja tapahtuma onkin oiva paikka esitellä myös suomalaista ruokakulttuuria. Ruoka näkyy ja maistuu muutenkin tänä vuonna Helsingissä, sillä ruoka on yksi Helsingin tapahtumallisuuden ja matkailun teemoista. Tämä näkyy kaupungissa erityisesti touko-kesäkuussa järjestettävien ruokaviikkojen aikana, johon tapahtumajärjestäjä –haku juuri päättyi. Turku oli Michelin –oppaan julkistuspaikkana viime vuonna.
Kansainvälinen huomio kiinnittyy jälleen 2026 Suomeen, kun Oulu on
Euroopan kulttuuripääkaupunki. Alueen ruoka-alan toimijat ovat jo
verkostoituneet ollakseen näkyvä ja maistuva osa pohjoisen juhlavuotta. Tarkat kriteerit
täyttäville lähiruokatuotteille on perustettu Arctic food lab –tuotemerkki ja
ruokasektorin ja erilaisten tapahtumien kehittäminen on jo täydessä käynnissä.
Suomessa järjestetään paljon kansainvälisiä konferensseja ja
kokouksia ja toisaalta taas Suomi on edustettuna monissa kansainvälisissä
järjestöissä ja organisaatioissa. Nämä ovat oivia tilaisuuksia tuoda esiin
vastuullista tuotantoamme, laadukkaita raaka-aineitamme, innovatiivisia
tuoteuutuuksia ja monipuolista ruokakulttuuriamme. Tämän ruokadiplomatian
edistämiseksi on muun muassa luotu elintarvikeyritysten käyttöön yhteneväinen
tarina ”The smart taste of Finland”, joka on julkaistu videona ja power point
–presentaationa. Suomen keittiömestarit ry julkaisi niin suurlähetystöjen kuin
muidenkin suomalaisesta ruuasta kiinnostuneiden käyttöön Suomiruoka–reseptiikkaa. Tapahtumien järjestämisessä on tärkeää tarjota suomalaista
ruokaa sitä taustoittavien tarinoiden kera.
Kuva: chefs.fi / Pekka Rötkönen |
Erilaisten juhlavuosien ja isojen tilaisuuksien ja julkisuuden myötä Suomen maine ruokamaana vahvistuu. On kuitenkin tärkeää muistaa, että meistä jokainen muovaa omilla arvoillamme ja valinnoillamme ruokakulttuuriamme, joka muuttuu myös ajan ja yhteiskunnan myötä.
Kuva: MMM:n kuva-arkisto |
Teksti: Kirsi Viljanen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti