Lähiruokaohjelma

lauantai 2. syyskuuta 2017

Kauhajoella ruokamessuillaan taas!Kauhajoen Ruokamessut ovat jälleen käynnissä, nyt jo 27. kerran! Messujen avajaisia vietettiin  perjantaina, ja itselläni oli suuri kunnia avata messut. Oman avajaispuheeni löydät tästä.

Messujen alla torstaina järjestettiin Elintarviketeollisuuden laitevientiä Lakeudelta -seminaari, joka pidettiin kauhajokisen Forsfoodin tiloissa. Luken Csaba Jansik kertoi elintarvikeviennin lisäämisen edellytyksistä. Tuottavuus on kilpailukykyä, mutta se ei vielä riitä, vaan tarvitaan myös kasvua, mikä elintarvikealalla tarkoittaa kansainvälistymistä ja vientiä.Tarvitsemme vahvaa brändäystä, taitoa lisätä tuotteeseen arvoa ja jalostusastetta, verkostoitumista, yhteistyötä, volyymia, myynti- ja markkinointiosaamista, nuoria mukaan alalle, vientiperinteen luomista... Ja kohdemarkkinoiden vahvaa tuntemusta. Tutkimuksen mukaan Suomessa pätee kotimaisuus ja siihen liittyvät argumentit, mutta esimerkiksi Saksassa saksalaisuus ei pure, vaan sen sijaan lähiruoka ja oman osavaltion ruoat kiinnostavat. Vastuullisuus meillä tärkeä argumentti, mutta ei pure kv-markkinoilla, kun siellä vastuullisuuden odotetaan joka tapauksessa olevan kunnossa jne. Myös valtion tukea ml. valtiovallan ja suurlähetystöjen vahvempi mukana olo vientimatkoilla on tärkeää. Seppo Korpela (tj Lihajaloste Korpela) piti ongelmana, että olemme vieneet perinteisesti ylijäämää, ei jalostettuja tuotteita, lisäksi kohdemaan tuntemuksessa on puutteita. Pk-lihajalostajien suurin viennin este on kuitenkin raaka-aineen puute, kun isot lihamäärät ovat isojen teurastamojen takana. Vientiin tarvitaan myös tuotekehitystä: Suomessa suosittu tuote ei pure samana ulkomailla (esim. meillä niin alhainen lihajalosteiden suolapitoisuus, että ei mene vientimarkkinoilla kaupaksi).

 

Kari Valkosalo (tj. Honkajoki Oy) kertoi yrityksensä kiertotalousideasta ja verkostoitumisesta ja alueen agro-ekologiesta symbioosista: esim. yrityksen lauhdelämpö muunnetaan Kirkkokallion alueen kasvihuoneyrityksiä hyödyntäväksi kaukolämmöksi. Yrityksen ketjut saatu nyt suljettua myös lietteen ja orgaanisen jätteen osalta vahvan yritysyhteistyön kautta (toisen jäte on toisen raaka-aine).

 
Daniela Copaci (kansainvälinen NICHE-hanke) kertoi hankkeesta ja siinä jo tehdyistä makro- ja mikrotason analyyseistä. Mm. Suomen vahvuuksia ovat vahva innovaatiopotentiaali ja PK-yritysten yhteistyöverkostot, mutta heikkouksina yritysten markkinointiosaamisen puute, innovaatioiden myynnin vähäisyys ja alhainen julkisen t&k-rahan määrä. Pirjo Hakanpää (TEKES), Olli Huhtamäki (Finnfund) ja Otto Lindstedt (Finnvera) kertoivat yritysten kansainvälistymispalveluista ja tukimuodoista. Kiteytetysti: yrityksille on paljon tarjolla niin asiantuntijapalveluita kuin rahallista apua, mutta tärkeintä on yritysten aito kasvuhalukkuus ja riskinottokyky. Raimo Niemi (tj. Kometos) kertoi kokemuksiaan laiteviennistä ja ihmetteli, miksi Suomi ei ole hyödyntänyt Venäjän ja Valko-Venäjän kauppaliittoa, jonka kautta monet maat myyvät tuotteitaan Venäjälle. Hän myös kaipasi hyvin toiminutta vientirengas -konseptia takaisin.

Seminaarissa oli myös maistiaisia alueen gluteenittomista uutuustuotteista.

Kukkasmäen marjatilan mansikkajuoma

Pirjon Pakarin herkkunappeja
Korpelan lihan lihapyörykkä-uutuus
Kauhajoen Ruokamessut avautuivat harmaassa sadesäässä, mutta tunnelma oli sitäkin lämpimämpi. Messuilla on tänäkin vuonna tosi laaja kattaus lähiruokaa niin mukaan ostettavaksi kuin paikan päällä herkuteltavaksi. Samoin messut ovat keränneet paljon myös käsityöyrittäjiä. Messuilla on esillä ja myynnissä myös alan kirjallisuutta ja muuta tietoutta.

    
Avajaispuhetta pitämässä. Kuva: Raymond Wesander
Messutunnelmiin pääset esimerkiksi messujen Facebook-sivun kautta, jossa on livestriimauksia päälavan haastatteluista ja grillausnäytöksistä. Myös avajaisten videot ovat sieltä katsottavissa.

Messujen kokkaus- ja grillausnäytöksistä vastaavat tänä vuonna Sami Tallberg, Maija Silvennoinen ja Raymond Wesander. Kalastaja Tom Blom vastaa kalankäsittelynäytöksistä. Mia Halonen toimii messujen juontajana.

Kauhajoen kaupunginvaltuuston pj. kansanedustaja Lasse Hautala ja kaupunginhallituksen varapj. Tarja Tapanainen luovuttivat kaupungin huomionosoituksen Suomen Keittiömestarit ry:n puheenjohtaja Ulla Liukkoselle, joka on pitkään ollut mukana messujen grillausnäytöksissä.

Avajaispäivänä päälavalla keskusteltiin mm luomulainsäädännöstä. Halosen haastateltavina Pauli Talvitie ja projektitutkija Minna Impola
Kävimme hyviä lähiruokakeskusteluja myös Kauhajoen kaupungin edustajien kanssa. Kuvassa Ulla Liukkosen ja minun lisäkseni vasemmalla hallintojohtaja Markku Vanhanen, kaupunginjohtaja Keijo Kuja-Lipasti ja kaupunginvaltuuston pj. kansanedustaja Lasse Hautala. Takanani on Mauno Lehtinen, joka vaimonsa kanssa oli mukana järjestämässä jo ensimmäisiä messuja 27 vuotta sitten. Kuva: Mia Halonen.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kauhajoen ruokamessujen vastuutahot valtavan talkootyömäärän kera ovat jälleen kerran saaneet aikaan hienot ruokamessut, jotka tuovat upealla tavalla lähiruokaa esiin. Lämmin kiitos!

Teksti ja kuvat: Kirsi Viljanen (ellei toisin mainita)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti