Lähiruokaohjelma

perjantai 15. marraskuuta 2013

Eduskunnan lähiruokapäivä vol. 2. Yritys- ja ständitori


Eduskunnan Lähiruokapäivänä 13.11.13 lähiruoka oli Arkadianmäellä esillä koko päivän ajan eri teemoina ja tapahtumina. Aamupäivän kaikille avoimen seminaarin jälkeen tapahtuman taustajoukot siirtyivät ns. Lähestystöjen tilaan, johon oli rakennettu lähiruokaan liittyvä infonäyttely. Tilaisuus oli suunnattu Eduskunnan henkilöstölle, jota päivän mittaan kävikin todella runsaasti, lähes 500 henkilöä.


Lähiruokaa - tottakai -roll-up ja seinälakana toivottivat osallistujat tervetulleiksi Lähetystöjen tilaan
Tilaisuuden tausta-ajatuksena oli, että kansanedustajilla olisi mahdollisuus keskustella rauhassa yrittäjien kanssa elintarvikealan pienimuotoisempaan yrittäjyyteen liittyvistä ajankohtaisista asioista, lainsäädännöllisistä haasteista ja tulevaisuuden kehitysnäkymistä. Kokonaisuus oli rakennettu niin, että Suomi oli alueellisesti ja toimialoittain katettu: mukana oli yrittäjiä Uudeltamaalta, Hämeestä, Satakunnasta, Varsinais-Suomesta, Kaakkois-Suomesta, Lapista, Pirkanmaalta ja Keski-Suomesta. Toimialoista oli edustettuina mylly- ja muu viljanjalostusteollisuus, lihanjalostus, maidonjalostus, kalatalous, luonnontuotteet ja hunaja, luomu, yrtti- ja kasvistuotanto.

Yritysten lisäksi paikalla oli myös muutama alan yleiseen kehittämiseen liittyvä infopiste, jossa esillä olivat mm. hallituksen lähiruokaohjelma, Ruoka-Suomi -toiminta, aitojamakuja.fi -portaali, alueellinen alan kehittämistyö, lasten Ruoka-koulu -toiminta, kestävien elintarvikehankintojen edistäminen ym.
Päivän mittaan keskustelua syntyikin runsaasti ja kansanedustajat kuuntelivat tarkalla korvalla, mitä he alan yrittäjyyden eteen voisivat tehdä.

Keskisuomalainen Ari Seppälä Komppa-Seppälän luomutilalta maistatti luomuhunajaa ja hunajasuklaata. Kuva: Saara Pietilä

Jussi Veijola MTT:ltä esitteli Lapin luonnontuotteista tehtyjä tuotteita ja vastaili alaan liittyviin kysymyksiin. Kuva: Saara Pietilä

Joni Niemi Saparokuja Oy:stä kertoi lihanjalostustoimialasta. Kuva: Saara Pietilä

Saaristolaisyrittäjyydestä ja leipomoalasta oli kertomassa Sixten Laine Rosala Bagaren Oy:stä. Kuva: Saara Pietilä
 

Hämeen ja Satakunnan yrityksistä paikalla olivat Sysmän Luomuherkut Oy ja Kolvaan kala. Esittelijöinä kuvassa Sanna Lento (vas.) Hamk:sta, Marko Jori Pyhäjärvi-Instituutista ja kalastaja Jouni Aaltonen. Kuva: Saara Pietilä
  

Kaijus Ahlberg oli esittelemässä yrtti- ja kasvihuoneviljelyä ja kertoi samalla mahdollisuuksista tuottaa lähiruokaa Helsingin kupeessa. Kuva: Saara Pietilä

Eero Koivisto Ruislandia Oy:stä oli esittelemässä innovatiivista ruistuotetta. Kuva: Saara Pietilä
  
Heikki Ahopelto oli mukana tapahtuman ideoinnissa ja toteuttamisessa, ja paikan päällä edusti pirkanmaalaista elintarvikeyrittäjyyttä Armas-tuoteperheen kera

Eduskunnan ruokapalveluhenkilöstöä kiinnosti, mistä he löytäisivät pienyrittäjien tuotteita. Kuva: Saara Pietilä

Kirsi Malaska (keskellä) kertoi kiinnostuneille kestävistä julkisista elintarvikehankinnoista. Kuva: Saara Pietilä

Päivi Töyli Turun yliopiston koulutus- ja kehittämiskeskus Braheasta esitteli aitojamakuja.fi -portaalia, jossa tällä hetkellä on yli 1800 elintarvikealan ja suoramyyntiä harjoittavan tilan yhteys- ja tuotetiedot

Heidi Valtari (vas.), Johanna Mattila (oik.) ja Päivi Töyli (toinen oik.) Turun yliopiston koulutus- ja kehittämiskeskus Braheasta olivat kanssani pöydän äärellä, josta sai tietoa lähiruokaohjelmasta, Ruoka-Suomi -teemaryhmästä, aitojamakuja.fi -portaalista ja ruiokamatkailusta sekä alan yleisestä kehittämis- ja tutkimustoiminnasta

Minna Kantén Ruokatieto ry:stä jakoi Hyvää Suomesta -merkin 20-juhlan kunniaksi tuliaiskasseja. Kuva: Saara Pietilä


Lähiruoka näkyi ja maistui myös Eduskunnan ruokapalveluissa, nam! Kuva: Heidi Valtari
 Lähiruokapäivää Eduskuntaan olivat järjestämässä Eduskunnan Ruokaryhmä ja Lähiruokakerho, hallituksen lähiruokaohjelma, Ruoka-Suomi -teemaryhmä, Ruokatieto ry, MTK ry, SLC rf, EkoCentria, Aitojamakuja II-hanke, Heikki Ahopelto / Armas-perhe, Keski-Suomen alueellinen elintarvikealan kehittämistoiminta ja Suomen Keittiömestarit ry.      

Yrityksistä mukana olivat: Ruislandia Oy, Puutarhatoimisto Ahlberg Oy, Saparokuja Oy, Armas-perhe, Komppa-Seppälän luomutila, Kolvaan kala, Rosala Bagaren Oy, Sysmän Luomuherkut Oy ja Ranua-Revontuli Oy.       


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti