Lähiruokaohjelma

perjantai 2. lokakuuta 2015

Turun ruokamessuilla lähi- ja kaukoruokaa

Turun ruokamessut ovat pyörähtäneet käyntiin. Ne hellivät herkuillaan koko lokakuun ensimmäisen viikonlopun, joten mukaan ehtii vielä hyvin. Monipuolista ohjelmaa on tarjolla sekä Lähiruokalavalla että ruokalavalla.

Vuosi vuodelta lähiruokatarjonta on messuilla lisääntynyt, ja tänä vuonna paikalla on nelisenkymmentä lähiruokayritystä. Ohessa kuvakerrontaa messutarjonnasta.

Nyt perjantaina, messujen ensimmäisenä päivänä lähiruokalavalla keskusteltiin muun muassa hyönteisten syönnistä, lähiruokaohjelman tuloksista, kompostoinnista ja mustikan terveysvaikutuksista.Ruokalavalla Antti Vahteran ja Aki Wahlmanin johdolla esiteltiin ja kokkailtiin muun muassa messujen yhteistyökumppaneiden Kustavin kalaherkkuja ja Saamenmaan pororuokia. Kakkumestarina toimi myös "onnellinen leipuri" Anders Wikström.
Messuille oli myös kutsuttu maamme eturivin ruokabloggareita kertomaan lempimauistaan. Heille oli tarjolla eri aisteja houkutteleva lähiruoka-maistiaispöytä, johon herkkuja oli lahjoittanut kymmenkunta varsinaissuomalaista yritystä. Haastetteluissa bloggarit toivat esiin annoslautasen maun eri vivahteita ja mitä aisteja mikin maistiainen haastoi. Tilaisuuden juonsi Turun yliopiston Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen dosentti, makututkija Mari Sandell. Tapahtuman lopuksi bloggajat ja maistiaiset lahjoittaneet yritykset kokoontuivat vielä yhteiskuvaan.

Messujen lähiruokatarjonta oli monipuolista: hilloja, mehuja, juustoja, leipätuotteita, myllytuotteita, makeisia...varsinaissuomalaiset hunajayritykset olivat messuilla näkyvästi mukana isolla osastollaan


Riihipuodin myllytuotteita

Vuoden luomutuotteeksi valitun kylmäpuristetun luomurypsiöljyn tekijä Myssyfarmi oli messuilla mukana öljyn lisäksi myös leipätuottein.Rainingon tilan luomukvinoaa

Kolatun juustolan herkkuja

Snafu Oy:n ekologisesti tuotetut luomusilmusalaatit ovat löytäneet tiensä hyvin myös kauppaketjuihin.


 Herkkuja Lapista.


Mielenkiintoista oli chilituotteiden runsas esiinmarssi.

Messuilla oli esillä ja ostettavissa monenlaista ihanaa sokerista herkkua!

Messujen yhteistyökumppanit Kustavi ja Saamenmaa näkyivät eri puolilla messuhalleja.
 Ruokamessujen puolella oli myös kansainvälisiä osastoja. Virosta oli juustoja ja riistatuotteita.Venäjäläisten herkkujen osastolla korostuivat suolatut ja hapatetut tuotteet, mutta esillä oli myös kala-, liha- ja maitotuotteita. Mielenkiintoinen tuttavuus oli myös mintunmakuinen koivunmahla.


Messuilla pääsi herkuttelemaan myös katalonialaisilla salameilla ja muilla lihatuotteilla.Näkyvimmin messuilla esillä olivat italialaisherkut. Silmäänpistävää oli, kuinka paljon he käyttävät EU:n nimisuojaa hyödykseen vientituotteidensa brändäykseen.


Koska ruokamessut olivat kirjamessujen yhteydessä, oli myös ruokamessuilla esillä runsas valikoima ruokakirjoja.
Ruokamessuilla oli esillä myös ihania keittiö- ja leivontatarvikkeita. Niissä hehkuivat värit ja ilo!
Messuilla täydellisen yllätyksen minulle toi Lounais-Suomen ruokakulttuuriyhdistys Kaffelin kutsu lavalle vastaanottamaan yhdistyksen historian ensimmäisen lähiruoka-palkinnon. Kunniakirjassa palkinnon perusteiksi mainitaan ahkeruus, periksiantamattomuus ruokaketjun kehittäjänä ja laadukkaan ruuan puolestapuhujana. Palkinnon luovuttivat Kaffeli ry:n puheenjohtaja Mari Sandell ja varapuheenjohtaja, ruokatoimittaja Markku Haapio. Nöyränä kiitän ja suurella sydämellä lupaan tätä työtä tehdä jatkossakin!Teksti ja kuvat: Kirsi Viljanen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti