Lähiruokaohjelma

tiistai 2. heinäkuuta 2013

Paikallisia herkkuja lomamatkan varrella

Suomi tuntuu hiljenneen kesälomien viettoon. Ja mikäs on lomaillessa, kun helteet hellivät, lämmin uimavesi on kuin linnunmaitoa ja luonto on vehreimmillään.

Loma-aikana kansa suuntaa yleensä mökeille, luonnon helmaan tai muuten lomamatkailemaan. Omia lomareittejä suunnitellessa kannattaa miettiä poikkeamista usein tutuilta ja turvallisilta - ja yleensä myös ruuhkaisilta - pääteiltä, ja tätä kautta löytää uskomattoman hienoja kohteita niin maaseudultamme kuin kaupungeista.

Suomea kiertäessä kannattaa ehdottomasti tutustua maamme rikkaisiin ruoka-aittoihin, maakuntien ruokakulttuurin aarteisiin ja paikallisiin herkkuihin. Meistä monilla on ne "varmat tärpit" tiedossa, joihin vuosi vuoden jälkeen palataan. Paikallisherkkujen löytämiseen on saatavilla useitakin apuja. Ota mukaasi vaikkapa Karttakeskuksen yhteistyössä Ruoka-Suomi -teemaryhmän / Aitojamakuja -hankkeen kanssa kokoama Suomen 100 - Lähiruokakohteet -opaskirja, jossa esitellään nimensä mukaisesti 100 laadukasta lähiruokakohdetta yhteystietoineen, jaoteltuna maakunnittain.
Aitojamakuja.fi -portaalista on saatavilla runsas infopaketti maamme elintarvikealan yrityksistä. Sieltä löytyy runsaasti tietoa paikallistuotannosta ja alueellisista ruokakulttuureista, ja sieltä voi lukea myös yritystarinoita.
Portaalissa on tällä hetkellä 1 759 yrityksen yhteys- ja tuotetiedot sekä karttahaku, lisäksi tietopankissa on linkkejä tukkutoimintaa harjoittaviin yrityksiin, ruokapiireihin, lähiruokakauppoihin jne. Portaalia kehitetään koko ajan ja tämän vuoden aikana portaalia täydennetään suoramyyntiä harjoittavien tilojen tiedoilla. Nyt kesän alussa on avautunut aitojamakuja.fi -portaalin mobiiliversio, jonka löydät osoitteesta m.aitojamakuja.fi. Täten tien päällä kulkiessasi löydät lähiruoan entistä helpommin.

 
Ruokatieto ry:n kehittämä Taste of Finland -konsepti kokoaa sateenvarjonsa alle loistavia ruokamatkailukohteita kaupunki- ja maakuntamenuineen. Menuissa korostuu suomalainen ruokakulttuuri ja laadukkaat raaka-aineet sesonkeja ja paikallisuutta kunnioittaen. Myös nämä kohteet on koottu omaan esitteeseen.

Myös VisitFinland.com -sivustolle on koottu suomalaisia ruokamatkailukohteita ja siellä on niistä Suomen luontoa ylistävä mainosfilmi. Metsähallituksen luontoon.fi -palveluportaali kokoaa yhteen Suomen luontomatkailun kohteita. Ruoka ei niissä ole varsinaisesti matkan päätarkoitus, mutta kohteissa yhä enemmän on alettu kiinnittää huomiota oman alueen raaka-aineista saatavien elintarvikkeiden hyödyntämiseen. Muun muassa juuri avattu luontokeskus Haltia on loistava esimerkki Suomen luonnon hyödyntämisestä palvelukokonaisuudessa puurakennuksineen ja lähiruokaa ja luomua tarjoavina ravitsemuspalveluineen. Loma-Suomi tarjoilee myös lukuisia kesätapahtumia, joissa lähiruokaa voi nauttia, niistä parhaiten saa tietoa seuraamalla paikallislehtiä, joitakin tapahtumia on koottu myös Ruoka-Suomen tapahtumakalenteriin.

Tässä oli pieni kattaus lähiruokapaikoistamme. Nautitaan ihanista kesän herkuista ympäri Suomea!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti