Artesaaniruuan SM-kilpailujen yhteydessä osallistujilla oli
mahdollisuus tutustua Tervolassa Louen kylässä sijaitsevaan ammattiopisto
Lappian alueelle rakennettuun Maaseutuyrittäjyyden osaamiskeskukseen. Oppilaitoksella
on vahva tahtotila, että siitä muodostuu Lapin elintarviketaloverkoston veturi,
”Lapin Fiskars”.
Louen koulutilalla on noin 170 hehtaaria luomupeltoja, joilla nurmen lisäksi viljellään kauraa, hernettä ja erikoiskasveja (mm. humala, tyrni, pohjannokkonen). Tyrniä on tällä hetkellä 4000 tainta 2 hehtaarin alalla, ja tyrnin osalta tehdään tutkimusyhteistyötä Luonnonvarakeskuksen ja kasviöljyjä ruoka- ja kosmetiikkateollisuuden tarpeisiin tuottavan AromTechin kanssa. Tornion panimolle tuotetaan humalaa 650 humalaköynnöksellä. Tarkoitus olisi tuottaa myös mallasohraa, jotta saataisiin aidosti paikallista, lappilaista olutta. Pohjannokkosen kysyntä on ollut huimassa kasvussa, ja sitä menisi enemmän kuin nyt pystytään tuottamaan. Louella on myös geenipankkikasvi ryvässipulia. Ryvässipuli on vanha erityisesti pohjoisten alueiden viljelykasvi, jonka kasvatus ja käyttö kuitenkin hiipui 1950-60 luvuilla. Ryvässipulin merkityksestä alueelle kertoo se, että se on kuvattu myös Tervolan vaakunaan.
Alueella on myös biokaasulaitos |
Louelle on opiskelijatyönä rakennettu viime vuonna kuntouttava arktinen viheralue, joka jakaantuu kolmeen osaan. Yhdellä alueista kasvaa 55 pohjoisen harvinaista kasvia, mukaan lukien vain Lapissa menestyvä pohjan punaherukka, yksi alueista on hyötypuutarha ja kolmas on hoitava viheralue, jossa puron, lammen, penkkien ja kasvien ympäröimänä voi pitää esimerkiksi rauhoittavia terapiaistuntoja. Katso lisää esimerkiksi täältä.
Louen Lappia toimii myös suomenlampaan ja Kainuun harmaksen sekä lapinlehmän geenipankkina. Koulutilalla kasvatetaan myös pohjolan mustia mehiläisiä. Tilalla on 150 lapinlehmää, joista 60 lypsävää. Tilan luomumaito joudutaan myymään tällä hetkellä tavanomaisena, sillä alueella ei ole riittävästi muita luomumaitotiloja, jotta luomun erilliskeräily onnistuisi. Koulutilan tavoitteena kuitenkin on, että maito voitaisiin myydä ja hyödyntää nimenomaan luomuna. Yksi keino tähän on opetustilalla toimiva Arctic Ice Cream Factory, joka valmistaa artesaanijäätelöä lapinlehmän maidosta sekä pohjoisista marjoista mukaan lukien koulutilan tyrni.
Alueelle on muodostunut pikkuhiljaa yrityskeskittymä.
Pihapiirissä toimii muun muassa Pirtin kehräämön vastaanottopiste, johon
tuodaan lampaan villoja ympäri Lapin aluetta. Alueella on myös Peräpohjolan Leader ry:n toimisto. Myös lappilaisia lihatuotteita ja lihanjalostuspalveluita
tuottavan Meän Liha Oy:n jalostuslaitos sijaitsee koulutilalla. Meän Lihan
tuotteita on myynnissä laajasti ympäri Lappia ja myös Lappian opiskelijat
pääsevät nauttimaan herkullisista, paikallisista liha-aterioista. Pihapiirissä
on myös taimi- ja lähiruokamyymälä, jossa on myynnissä paitsi edellä
mainittujen yritysten, mutta myös muiden lappilaisten lähiruokayritysten
tuotteita.
Koulutilalle suunnitellaan pienyrittäjiä hyödyntäviä investointeja kuten ensi asteen jalostustilaa sekä kylmä- ja pakkasvarastoja. Mikäli suunnitelmat toteutuvat, hyödyntäisi se varmasti koko Lapin lähiruokayrittäjyyttä.
Louen Lappia tekee myös arvokasta ruokakasvatustyötä, sillä koulutilalle oli tulossa yli 200 kemiläistä 2-4 luokan oppilasta tutustumaan koulutilan toimintaan.Päällimmäisenä vierailusta jäi koulutilan vahva visio toimia lähiruokasektorin osaamiskeskuksena, monipuolinen yritys- ja tutkimuslaitosyhteistyö ja tahtotila auttaa alueen lähiruokayrityksiä kehittymään. Hyvä toimintamalli otettavaksi käyttöön myös muissa oppilaitoksissa!
Teksti ja kuvat: Kirsi Viljanen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti