Lähiruokaohjelma

maanantai 24. kesäkuuta 2019

Ruokakävelyllä Helsingissä


Päätimme ystävien kesken viettää aikaa yhdessä kerrankin jollakin teemalla. Keksimme tutustua Helsinkiin, suomalaiseen ruokaan ja ruokakulttuuriin ihan ohjatusti. Ja niin eräänä aurinkoisena aamuna kokoonnuimme Stockmannin legendaarisen kellon alle: alkamassa oli Heather's Helsinki Fork in Hand -food walk.  Kohta kellon alle porhalsi myös itse Heather, punaisessa takissaan ja innoissaan ohjaamaan meitä suomalaisiin makuihin.

Mutta kuka on Heather? Hän muutti aikanaan Australiasta Suomeen, asettautui sijoilleen ja ruuasta ja ruokakulttuurista kiinnostuneena perusti viimein oman opasyrityksensä. Opaskierroksia saa myös suomeksi, mutta me valitsimme hänen äidinkielensä englannin. Alkuperäinen kierros kestäisi noin 5 tuntia sisältäen 9 kohdetta, mutta koska kaikkien aika tuntuu olevan nykyään kortilla, niin saimme sovittua lyhyemmän, hieman yli 4 tuntia kestävän kierroksen, kun jätimme pois mm. yhteisen aamupuuron. Neljäkin tuntia opastetulla kierroksella voi tuntua pitkältä ajalta, mutta vakuutan, että aika lensi kuin siivillä!

Stockan kellon alta siis sisälle ensimmäiseen kohteeseen: Stockmannin Herkkuun tai siis nykyään Food Market Herkkuun. Yleensähän siellä tulee käytyä kiireellä, ja ostoslistan kanssa, mutta nyt viivyimme pitkään leipähyllyjen välissä saaden syväsukelluksen suomalaiseen rikkaaseen leipäkulttuuriin. Tutkimme hevi-osastolla eri kasviksia ja laatu- ja alkuperämerkkejä, kuulimme ruukkusalaattien ja -yrttien kasvatuksen ja käytön kehittymisestä, perunan merkityksestä ruokakulttuurissamme ja makeiden leivonnaisten perinteestä sekä vietimme pitkän ajan keskustellen kalatiskin hoitajan kanssa. Siellä saimme kierrokseen kuuluvat ensimmäiset maistiaiset.

 
 

Stockmannilta lähtiessämme haimme mukaamme vielä Helsingin opaskartat ja muita esitteitä ja suuntasimme kulkumme Kanniston leipomon Annankadun myymälään. Siellä herkuttelimme aidoilla nimisuojatuilla karjalanpiirakoilla ja saimme aimo annoksen tietoutta suomalaisista juhlaperinteistä ml. joulun vietto.


Kannistolta lähtiessä pysähdyimme hetkeksi Ruttopuistoon, ja kuulimme mielenkiintoisia kertomuksia Helsingin historiasta. Seuraava etappi olikin turistien suosima Eteläesplanadin Alko. Siellä emme saaneet maistiaisia (!), mutta meille kerrottiin suomalaisesta juomakulttuurista ja sen kehittymisestä kieltolaista tilaviineihin ja maailmaa valloittaviin tisleisiin ml. trendikkäät ginit.

 

Seuraava kohteemme Arabia Store on turisteja houkutteleva suomalaisen designin - erityisesti lasituotteiden - uusi näyteikkuna Pohjoisesplanadilla. Hopeatoffeita imeskellessä kuulimme suomalaisista lasitaiteilijoista, Arabian ja Iittalan tuotteiden historiasta ja nykypäivästä, Tove Janssonista ja Muumeista sekä yhteistyöstä elintarvikealan yritysten kanssa.

 
 
 
 


Tuossa vaiheessa kierrosta, muutaman kilometrin jälkeen, alkoi jo janottaa ja nälän tunne kaivertaa vatsaa. Onneksi seuraavana vuorossa oli Bryggeri Helsinki, jossa meille oli tilattuna olut-tasting ja olueisiin hyvin sopiva bratwurst-hapankaali -annos.

 

Vanha kauppahalli on pikavisiitillä Helsingissä käyville turisteille "The must" -paikka ja hallin lohikeittojonot olivatkin pitkiä! Tutkimme hartaasti, mitä herkkuja ja erikoisuuksia eri kojuista löytyi samalla kun popsimme maistiaisia suomalaisilta pienjuustoloilta. Koska tuolloin vappu oli juuri ovella, niin kuulimme myös suomalaisten vapun juhlinnasta ja simasta sen perinteisenä juomana.


 
 
 
 




Kauppatorilla kävimme väistelemässä lokkeja... Ei vaiskaan, vaan moikkaamassa sotkamolaista hilloyrittäjää Kotilan tilalta. Marjajalosteissa maistuivat aidot maut, ja mukaan tarttui ostoksia vaikkapa juustotarjottimen lisukkeeksi.
 



Kierroksemme päättyi Kluuviin Fazerin kahvilaan. Seurasimme hetken aikaa sokerileipuria työssään ja sitten kahvi- ja teekupposten ääressä kuulimme vielä Fazerin historiasta samalla kun tuli herkuteltua vähän lisää...

 
 
 

Vaikka Heather's Helsinki / Fork in Hand -kierros on tarkoitettu erityisesti ulkolaisille turisteille, jotka eivät tunne Suomea tai sen ruokakulttuuria, niin se oli oiva kattaus makuja ja myös uutta tietoa ihan meille suomalaisillekin! Kannattaa koota ystäväporukka yhteen, ja viettää muutama herkuttelun tunti yhdessä! Tai kun teille tulee ulkolaisia vieraita, niin ao. kierros on hyvä pikakatsaus erilaisista ruokaperinteistämme.

Kesän 2019 alussa Helsingissä aloitti myös toinen opastettu ruokakierros, pitää jossain vaiheessa kurkata myös sen anti. 

Teksti ja kuvat: Kirsi Viljanen







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti