Lähiruokaohjelma

lauantai 12. lokakuuta 2013

Ruotsalaista lähiruokailoa!

Tällä viikolla Ruotsin Östersundissa järjestettiin jo perinteeksi muodostunut Särimner-seminaari, joka on keskeisin lähiruokaan keskittynyt seminaarikokonaisuus Ruotsissa. Tänä vuonna se laajensi teemaansa pohjoismaiseen käsityöläisruokaan, ja järjestettiin yhteistyössä ruotsalaisen kansallisen käsityöläisruoan kehittämis- ja koulutuskeskus Eldrimnerin ja Pohjoismaisen ministerineuvoston alaisen NyNordiskMat -ohjelman kanssa.

Seminaari alkoi poliittisella paneelilla, jossa oli edustajia Ruotsin, Suomen, Ahvenanmaan, Islannin ja Grönlannin ministeriöistä ja maakuntahallinnosta sekä yrittäjiä Norjasta, Islannista ja Ruotsista.

Täällä sitä oltiin paneelin lauteilla yhdessä pohjoismaisten kollegojen kanssa!
Paneelissa pohdittiin pienimuotoisen elintarvikejalostuksen nykytilaa, mahdollisuuksia ja tulevaisuuden näkymiä sekä verrattiin eri maiden erilaisia käytäntöjä ja hallinnollisia haasteita. Itse kerroin Suomen hallituksen lähiruokaohjelmasta sekä raakamaidon myyntimahdollisuuksista. Vaikka meillä täällä koto-Suomessa keskustelu käy välillä kuumana raakamaidosta ja tilaviineistä, niin meitä kadehtitaan ja pidetään hyvänä esimerkkinä maasta, jossa niiden myynti tiloilta on sallittu. Ruotsissa esimerkiksi näin ei ole. Paneeli oli myös hyvin yksimielinen siitä, että pienimuotoisella elintarvikejalostuksella, käsityöläisruoalla ja lähiruoalla on edessään loistavat mahdollisuudet!

Kolmen seminaaripäivän aikana seminaarin 350 osallistujalla oli mahdollisuus valita todella kattavasta ohjelmasta itselleen sopivimmat palat: tarjolla oli tietoutta uusiutuvasta elintarvikelainsäädännöstä, PAH-yhdisteistä ja siihen liittyvän lainsäädännön vaikutuksista perinteisiin savustettuihin tuotteisiin, jalosteiden perinteisistä valmistusmenetelmistä, yritysten kannattavuudesta ja liiketoimintaedellytyksistä, marjaviineistä, erilaisista investointirahoitus- ja yritysmalleista, luovien alojen mahdollisuuksista ja monesta, monesta muusta teemasta.

Seminaarin yhteydessä järjestettiin käsityöläisruoan Ruotsin mestaruuskilpailut, jotka tänä vuonna olivat ensimmäistä kertaa avoimet kaikille pohjoismaisille yrityksille (kts. kaikki osallistujat tästä). Suomesta saimme mukaan todella mahtavasti mukaan yhdeksän yritystä upeine tuotteineen!


Kilpailun ytimenä olivat paikalliset raaka-aineet, lisäaineettomuus, käsityöläisyys ja korkea laatu. Kilpailuun osallistui ennätykselliset 587 tuotetta kaikkiaan 40 eri tuotesarjassa. Lähes sata juryläistä 20 eri juryryhmässä istuivat koko tiistaipäivän Sjöteaternin aulatiloissa, joissa he haistelivat, maistelivat, arvioivat pakkauksia, tuotteiden ulkomuotoa ja rakennetta ja ylipäätään tuotteiden kokonaisuutta ja laatua.


Kilpailun tulokset julkistettiin keskiviikkoiltana monituntisessa gaalassa Sjöteaternin suuressa salissa, johon oli kokoontunut viitisensataa juhlijaa. Palkintojen jaon väliin oli järjestetty myös upeita esityksiä, joissa myös Eldrimnerin ohjausryhmän jäsenet pääsivät näyttämään taitojaan (kts. videot tästä: http://www.youtube.com/watch?v=ey4_KAk7rsc&feature=youtu.be ja http://www.youtube.com/watch?v=Bc2Kvcocqtw&feature=youtu.be)! Esityksissä oli upealla tavalla otettu mukaan perinteet, vanhat työtavat ja välineet, kansanmusiikki, samoin paikalliset raaka-aineet. Meillä Suomessa liian usein sanotaan, ettei ruoalla saa leikkiä, mutta hienosti leivät ja sämpylät toimivat myös jonglöörauksessa!

Suomi pärjäsi upeasti kilpailussa: kultaa ahvenanmaalaiselle olutmakkaralle, hopeaa maustetut marmeladit -sarjassa Marmeladkompanietin päärynämarmeladille ja pronssia innovatiivinen ruokatuote-sarjassa Åbyn kuminanäkkärille. Lämpimät onnittelut palkituille!


Voittoisan makkaran tekijät Ann ja Åsmund Sundberg iloitsivat palkinnostaan, ja katsomosta kuuluneista riemunkiljahduksista huomasi, että Ahvenanmaalta oli mukana kunnon kannustusjoukot!
Kultaa voittanut Marskogensin olutmakkara Ahvenanmaalta
Upea palkittujen tuotteiden näyttely
Särimnerissä järjestettiin myös elintarvikkeiden pakkauskilpailu, jossa tuotteet oli jaettu kategorioihin: meijeri-, leipomo-, lihanjalostus- ja marja-/hedelmä-/vihannestuotteet. Kilpailun voittajat löytyivät Islannista, Ruotsista ja Norjasta.




Särimner-seminaarin yhteyteen sen oli järjestetty myös tilamyymälä, johon kaikilla halukkailla oli mahdollisuus tuoda myyntiin tuotteitaan, kunhan ne olivat vain valmiiksi hinnoiteltuja. Hyvä idea meillekin! Tarjolla oli monipuolisesti tuotteita: leipiä, näkkäreitä, hilloja, mehuja, nektareita, sinappeja, lihajalosteita, juustoja, käsityötuotteita yms. Ja kun Ruotsissa oltiin, niin glögivaihtoehtoja löytyi tyrnistä variksenmarjaan. Tuotteissa oli käytetty erityisesti luonnontuotteita, ja hyvin monipuolisesti: valikoimassa oli mm. kuusta, variksenmarjaa, puolukkaa, lakkaa ja yrttejä. Ja löytyipä hyllyltä myös suppilovahveroista uutettua tiivistettä.











Tiistaina illansuussa vietettiin juhlallisesti Eldrimnerin ensimmäisen peruskorjausvaiheen avajaisia. Paikalle oli kokoontunut useita satoja henkilöitä juhlistamaan tilaisuutta, jonka huipensi kaikki Eldrimnerin erikoisalat esiintuovan koristeellisen salon nosto pystyyn.



Eldrimnerin avajaisissa tarjolla oli aivan ihania lähiruokatuotteita, nam!




Samalla juhlistettiin Eldrimnerin uusia meijeri- ja leipomotiloja, jotka jatkossa antavat hyvät puitteet ao. alojen kurssitoiminnalle.


Pääsimme maistamaan aivan ensimmäisinä upouudesta uunista tulleita, uudessa koulutuskeittiössä paistettuja ensimmäisiä leipiä!

Seminaarin kotiintuomisina voin sanoa, että me täällä Pohjolassa omaamme aivan kaikki mahdollisuudet loistavalle lähiruoalle! Kuluttajat ovat siitä aidosti kiinnostuneita, meillä on mahtavia tuotteita, maailman puhtain maaperä, luonto, joka tarjoaa ainutlaatuisia raaka-aineita sekä hyvää asiantuntemusta ja kehittämistoimintaa. Lähiruoka kohtaa myös haasteita  - osin jopa vastarintaa - mutta pohjoismaiset esimerkit osoittavat, miten esimerkiksi isompi teollisuus voi pääomittaa ja kehittää edelleen pienempimuotoista yrittäjyyttä ilman kilpailuasetelmaa. Me tarvitsemme uusia rahoitusmalleja ja markkinointiratkaisuja, ja hyviä esimerkkejä välittämällä ja muilta oppimalla voimme aidosti luoda uuden, pohjoismaisen ruoan alueen, jossa jokaiselle maalle ja alueelle on oma tärkeä, ainutlaatuinen sijansa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti