Viestin koordinoijat Anu Arolaakso (vas.) ja Sari Väänänen Joroisten stopilla |
Ekocentrian koordinoima ja yhteistyökumppaneiden kanssa toteuttama Vastuullisuusviesti
polkaistiin eilen käyntiin Varkaudesta. Vastuullisuusviestin tarkoituksena on
herättää kuntapäättäjät miettimään vastuullisia ruokahankintoja, ruokahankintojen
aluetaloudellisia vaikutuksia ja kertoa uuden hankintalain tuomista
mahdollisuuksista. Viestillä myös herätellään kuluttajia miettimään
ruokaostostensa kestävyyttä ja vaikutuksia. Viesti kulkee tiistaista torstaihin
Varkaudesta pysähdyspaikkojen kautta Hyvinkäälle, ja matkan varrella on
erilaisia tapahtumia. Viestillä kulkee mukana myös bussi, jossa pidetään ”Pykäläbaaria”.
Sieltä voi käydä kysymässä juridista neuvoa ja vinkkejä elintarvikehankintoihin liittyen.
Viestin aikana kerätään myös kentän terveisiä, jotka luovutetaan MMM:n
kansliapäällikkö Jaana Husu-Kalliolle viestin päätepysäkillä. Kts. lisää
viestistä tästä.
Vastuullisuusviestin
avasi lehdistölle pidetty mediatilaisuus. Hankepäällikkö Anu Arolaakso Ekocentriasta valotti
kuulijoille viestin taustoja. Varkauden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kari
Rajamäki korosti, että Suomi ei tule pärjäämään bulkilla, vaan laatuun ja
erikoistumiseen ja elintarvikkeiden turvallisuuteen perustuvilla tuotteilla. -Ruokaturvallisuuden
on jatkossakin oltava Suomen kansainvälinen vahvuus. Ruokateollisuuden keskittyessä globaalisti tulee entistäkin tärkeämmäksi
säilyttää kuluttajien
luottamus elintarvikkeiden alkuperään, tuotantotapaan ja koostumukseen,
elintarvikeketjun toimivuuden ja luotettavuuden parantamiseksi on lisättävä
avoimutta ja näkyvyyttä, muistutti Rajamäki. MTK Pohjois-Savon toiminnanjohtaja
Jari Kauhanen kertoi alueen maatalouden ja elintarviketeollisuuden nykytilasta
ja muistutti, että vain kannattava alkutuotanto mahdollistaa
elintarvikesektorin tulevaisuuden Suomessa.
Savon
koulutuskuntayhtymän johtaja Heikki Helve kantoi huolta luonnonvara-alojen
koulutuksesta tulevaisuudessa, sillä niihin on jo kohdistunut äkillisiä ja
rajuja valtion rahoituksen leikkauksia. -Nyt puhutaan vähintään 12,5 %:n
leikkauksesta, millä tulee olemaan pysyviä vaikutuksia Suomen koulutustasoon ja
toteuttamismahdollisuuksiin. Mikäli suunnitellut koulutuskohtaiset
yksikköhintojen leikkaukset toteutuisivat, niin nyt tapahtuvan leikkauksen
päälle maatalousopetuksen rahoitus vähenisi yli 20 %. Tällöin vaarantuisi koko
maan maatalousopetus ja samalla osaavan uuden työvoiman koulutus vastuullisen tuotantoprosessin
alkupäästä, kertoi Helve. Oman puheenvuoroni voit lukea tästä.
Ravintola Kaks Ruusua piha-alueella oli viestin avauspäivän ajaksi rakennettu lähiruokatori, josta sai monenlaisia herkkuja.
Varkaudesta
viesti suuntasi Joroisille, jossa koulukeskuksen alueelle oli järjestetty
mukava tapahtuma. Paikalla oli lapsien rapsuteltavana aasi, lammas ja kanoja,
ja yrittäjä kertoi maatilan toiminnasta.
Lapset opettajien kera olivat itse sanoittaneet ”Muu-muu-muu-muu-maitoa”
-kappaleen, joka esitettiin meille viestiläisille koulun ruokailutiloissa.
Siellä saimme nauttia 100% kotimaisen koululounaan, jonka liha, kasvikset,
peruna ja leipä tulivat lähialueelta, muut raaka-aineet muualta Suomesta.
Joroisten
koulukeskuksessa valmistetaan noin 800 ateriaa päivittäin. Lounaan
kokonaishinta on keskimäärin 2,65 euroa, josta 34% on raaka-aineen hintaa.
Tiukasta budjettiraamista huolimatta kouluruoan kotimaisuusaste on lähes 100%.
Muun muassa lihatuotteet, leivät ja vihannekset hankitaan omalta lähialueelta -
lähituotteiden osuus budjetista on 14%, kertoi Joroisten puhtaus- ja
ruokapalvelupäällikkö Pia Mäkeläinen.
Aarre
Damsk, Joroisten elinkeinoasiamies, kertoi ruokatuotannon kehittämisestä ja
merkityksestä alueella. Alkutuotannon muutokset ovat nähtävissä myös
Joroisilla, ja esimerkiksi sianlihan- ja kananmunien tuotanto ovat loppuneet.
Alueelle kaivattaisiin myös teurastamoa, jotta aidon lähilihan saanti
varmistuisi, Damsk toi esiin.
Pirkko
Hämäläinen-Parviainen nosti esiin lähiruoan merkityksen matkailussa ja
muistutti, että maisema on osa ruokaelämystä = puitteiden oltava kunnossa.
Hänen matkailutoimintaa harjoittavassa Vanamolassa lähiruokaa on tarjottu jo
yli 30 vuotta, ja raaka-aineet tulevat max. 50 kilometrin säteeltä. Itse korostin omassa puheenvuorossani ruokakasvatuksen merkitystä ja koulun roolia siinä.
MTK
Etelä-Savon toiminnanjohtaja Vesa Kallio muistutti julkisten
elintarvikehankintojen merkityksestä maamme alkutuotannolle ja esitteli
järjestönsä teesit kuntapäättäjille ja hankintoja tekeville. Ne voit lukea tästä.
Koulu tuo esiin alkutuotannon merkitystä mm. ala-aulan kivoilla kuva- ja tekstikollaaseilla Alatalon tilasta. |
Viesti
pysähtyi Muurinkosken palvelukodissa, jossa käytetään paljon lähiruokaa sekä
itse poimittuja ja jalostettuja tuotteita. Kiinteistöllä on myös pieni
silkkikanojen tarha.
Seuraava
stoppi oli Juvalla, jossa kuultiin ruokapalvelupäällikkö Annikki Tarvaisen
puheenvuoro lähiruoan merkityksestä kunnan ruokapalveluissa. Lähiruokaa
käytetään paljon ja esimerkiksi vihannekset, marjat ja kananmunat saadaan
omalta alueelta. Myös järvikalaa käytetään, samoin oman kunnan sianlihaa ja
luomulihaa naapurikunnasta. Juvalaisen Kruunu Herkku Oy:n tuotteita on myös
listoilla, ja niistä kuulimme ja niitä saimme myös maistella Juvan torilla. -Kunnan
keskuskeittiötä voisi tuottajat käyttää iltaisin tuotteidensa
jatkojalostukseen, kannusti Tarvainen. Omassa puheenvuorossani herättelin kuuntelijoiden huomiota miettimään ruokaostostensa vaikutuksia. Toin myös esiin, miten paljon laatua ja vastuullisuustyötä kotimaisen tuotteen hintaan sisältyy. Juvan uusi kunnanjohtaja muistutti Juvan
olevan edelläkävijä luomutuotannossa, ja antoi Taipaleen tilalla leivottua
ruisleipää vietäväksi viestillä eteenpäin.
Juvalta
viesti suuntautui Tertin kartanoon, jossa kuulimme ruoka- ja majoituspalveluja
tarjoavan maatilan kuulumisia. Kartanolla on myös herkkupuoti.
Viesti
suuntasi kulkunsa päivän päätteeksi Mikkeliin Graanin kauppakeskukseen, jossa
kuulijoille kerrottiin suurten toimijoiden eli Prisman ja K-Citymarketin
yrittäjien ajatuksia lähiruoasta. Paikallisuus, lähiruoka ja luomu näkyvät
kummassakin kaupassa yhä enemmän, ja vastuullisuuteen ml. ruokahävikki
kiinnitetään jatkuvasti huomiota. Tilaisuudessa kuultiin myös tutkimuksesta, jonka mukaan lähiruoka kiinnostaa Mikkelin seudun vapaa-ajanasukkaita, tutkimuksesta oli kertomassa Pekka Turkki MAMK:sta.
Ehdit
vielä itsekin loistavasti viestille! Tule mukaan polkemaan tai
pysähdyspaikoille keskustelemaan vastuullisista ruokavalinnoista, saamaan
lisätietoa uudesta hankintalaista ja tapaamaan tuttuja! Tänä iltana on
esimerkiksi Heinolan Heilassa lähiruokaillallinen, suuntaa kulkusi vaikka sinne!
Teksti
ja kuvat: Kirsi Viljanen
Linkkejä viestin uutisointiin: Sykkeessä -lehti, Länsi-Savo, STT, Savon Sanomat, Aamuposti, Itä-Savo,
Aiheeseen liittyviä Vastuullisuusviikolla julkaistuja muita artikkeleita: Karjalainen,
Vastuullisuusviestin toteuttaminen on tehty maa- ja metsätalousministeriön tukemana.
Linkkejä viestin uutisointiin: Sykkeessä -lehti, Länsi-Savo, STT, Savon Sanomat, Aamuposti, Itä-Savo,
Aiheeseen liittyviä Vastuullisuusviikolla julkaistuja muita artikkeleita: Karjalainen,
Vastuullisuusviestin toteuttaminen on tehty maa- ja metsätalousministeriön tukemana.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti