Vastuullisuusviesti on polkaistu käyntiin. Ohessa on oma puheenvuoroni viestin aloittaneessa Varkaudessa pidetyssä lehdistötilaisuudessa.
*************************
Kirsi Viljanen/maa- ja
metsätalousministeriö, lähiruokakoordinaattori
Vastuullisuusviestin
lehdistötilaisuus 6.9.16 Varkaus
Vastuullisuusviesti haastaa
ihmiset pohtimaan ruoan alkuperää, alkutuotannon kannattavuutta, elintarvikesektorin
merkitystä yhteiskunnallemme, lähiruoan ja luomun lisäämistä julkisten
keittiöiden lautasille - vastuullisuutta kokonaisuudessaan. Vastuullisuusviestin
yksi päätavoitteista on nostaa esiin julkisten elintarvikehankintojen merkitys
aluetaloudellemme, ja uuden hankintalain mahdollisuudet.
Miksi lähiruokaa?
•
Aluetaloudelliset
vaikutukset: työtä ja verotuloja
• Kotimaisen
alkutuotannon ja elintarvikejalostuksen mahdollisuuksien turvaaminen
• Huoltovarmuus
ja kriisivalmius
• Parantaa
ruoan jäljitettävyyttä =>elintarvike-turvallisuusnäkökulma
• Alueellisen
ruokakulttuurin huomiointi
• Kestävä
yritystoiminta, vihreä talous
• Lisäarvoa
kuluttajille =>trendistä vakiintuneeksi tavaksi tuottaa ja kuluttaa
• Tuottajille
kasvot tuotteiden takana=>ruoan arvostus
Näitä merkityksiä on haluttu nostaa esille
todellisiksi vahvuuksiksi hallituksen Lähiruokaohjelmassa, joka hyväksyttiin
Valtioneuvoston periaatepäätöksenä toukokuussa 2013 linjaten sektorin
tavoitteet yli hallituskausien vuoteen 2020 saakka. Ohjelman tavoitteet
kiteytetysti: lisää lähiruokatuotantoa, tuotteiden jalostusasteen nostaminen,
valikoimien monipuolistaminen, markkinointikanavien monipuolistaminen ml
suoramyynti, lainsäädännön perkausta ja neuvontaa, ruoan arvostuksen lisääminen.
Lähiruokaohjelma linjasi, että lähiruoan osuutta julkisissa
elintarvikehankinnoissa on lisättävä. Kuten tiedämme, julkiset hankinnat ovat
merkittävä kansantalouden moottori. Vuositasolla niiden volyymi on yli 30
miljardia euroa, ja ruokahankintojen osalta yli 300 miljoonaa euroa. Julkisilla
elintarvikehankinnoilla voimme todellakin vaikuttaa alueen talouteen - jos niin
vain halutaan.
Julkiset hankinnat tulee nähdä myös strategisena kehittämisvälineenä,
innovaatioiden ja elinkeinotoiminnan vahvistajana ja ne tulee sisällyttää
kuntien strategioihin. Myös lähiruokaohjelman tavoitetasoihin on kirjattu, että
kuntien hankinta- ja muihin strategioihin tulee saada mukaan lähiruoan
hankintaan ja käyttöön ohjaava linjaus. Tässä Suomen kuntasektorilla riittää
työtä, sillä maa- ja metsätalousministeriön tilaaman, huhtikuussa 2016
julkaistun selvityksen mukaan 35%:lla vastaajista oli kunnassaan
lähiruokastrategia ja luomuruoan käyttöön liittyvä strategia vain 17%:lla.
Lähiruoan merkitystä kunnan strategisena painopisteenä ja paikallistalouden
vahvistajana pitää nostaa entisestään esille. Tässä esimerkkeinä voidaan
käyttää niitä kuntia, jotka määrätietoisesti ovat lähteneet nostamaan lähellä
tuotettujen elintarvikkeiden osuutta hankinnoissaan, ja näitä esimerkkejä
Vastuullisuusviestilläkin kuulemme.
Suomalainen ruokaketju toimii
tunnetusti vastuullisesti. Se kantaa vastuuta ympäristöstä,
tuoteturvallisuudesta, ravitsemuksesta, työhyvinvoinnista, eläinten
hyvinvoinnista, paikallisesta elinvoimasta ja taloudesta. Tutkimukset vahvistavat,
että suomalaista ruokaa arvostetaan, mutta kauppataseemme osoittaa, että
tuontiruoka syö sijaa kotimaisilta tuotteilta samaan aikaan kun
elintarvikevientimme takkuaa. Yksi Vastuullisuusviestin tehtävistä onkin kiinnittää
huomiota siihen, miten meistä jokainen kuluttajana omilla valinnoillamme
ruokaostoksia tehdessä voi vaikuttaa suomalaisen elintarviketuotannon
tulevaisuuteen.
Valtion pitää toimia
esimerkkinä myös vastuullisuuden edistäjänä. Tästä syystä Valtioneuvosto antoi
kesäkuussa 2016 periaatepäätöksen Vastuullisista elintarvikehankinnoista.
Periaatepäätös linjaa, että valtion elintarvikehankinnoissa otetaan
tehostetusti huomioon ympäristön kannalta hyvät viljelymenetelmät, eläinten
hyvinvointi ja terveys sekä elintarviketurvallisuus. Käytännössä periaatepäätös
näkyy julkisissa keittiöissä tarjottavan suomalaisen ruuan määrän kasvuna.
Vaikka periaatepäätös on vain valtion toimijoita sitova, haluaa hallitus antaa
vahvan signaalin myös kunnille ottaa periaatteet käyttöön niiden hankintatoimessa.
Vastuullisuusviesti pureutuu
siis niihin teemoihin, joita maamme poliittisissa ja strategisissa ruokaan
liittyvissä asiakirjoissa on vahvasti esillä. Siksi maa- ja
metsätalousministeriö on Vastuullisuusviestissä mukana myös rahoittajana
mahdollistamalla viestin suunnittelun ja kokoonjuoksun, josta lämmin kiitos jo
tässä vaiheessa Ekocentrialle!
Lisätietoja:
Kirsi Viljanen
Lähiruokakoordinaattori
Maa- ja metsätalousministeriö
Ruokaosasto
Markkinayksikkö
PL 30
00023 VALTIONEUVOSTO
puh. 0295 16 2142
Gsm 040 509 8986
lahiruokaohjelma.blogspot.fi
Twitter: ViljaKirsi
Valtioneuvoston periaatepäätös
Vastuullisista elintarvikehankinnoista:
Lähiruokaohjelmassa
lähiruoka rajattiin oman alueen paikallistaloutta, työllisyyttä ja
ruokakulttuuria vahvistavaksi ruoaksi, joka tuotetaan oman alueen raaka-aineesta,
ja joka jalostetaan, markkinoidaan ja kulutetaan omalla alueella. Omaksi
alueeksi tässä yhteydessä on määritelty noin maakuntaa vastaava tai sitä
pienempi alue. Lähiruokaan liittyy vahvasti myös lyhyet jakeluketjut, joita
luonnehtii väliportaiden väheneminen ruokaketjussa, tuottajien ja kuluttajien
yhä tiiviimpi yhteys, sosiaalisen vastuun kanto ja yhteisöllisyys.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti