Maa- ja metsätalousministeriö järjesti Lähiruoka&Luomu -messujen yhteydessä 27.3.15 seminaarin lähiruoka-
ja luomuohjelmista. Seminaarissa kurkistettiin pari vuotta käynnissä olevien
ohjelmien toteuttamiseen ja tämän hetkisiin tuloksiin. Seminaarin esitykset
löydät täältä.
Valtiosihteeri Tiina
Rytilä toi avauksessaan esiin ruokasektorin merkityksen niin nyt kuin
tulevaisuudessa. On arvioitu, että vuonna 2030 tarvitaan 50 % enemmän ruokaa,
45 % enemmän energiaa ja 30 % enemmän vettä. Suomen on osattava ottaa oma
osansa tästä kysynnästä, Rytilä korosti.
Perinteisten ravitsemusnäkemysten lisäksi kuluttajien
vahvoja arvoja ovat kiinnostus ruoan alkuperästä, ruoan tekijöille halutaan
kasvot, ruoalta haetaan elämyksiä, aitoutta ja makuja. Lähiruoan vahvuus on
lyhyissä jakeluketjuissa, ja lähellä tuotettu ruoka pystyy vastaamaan hyvin
näihin arvoihin.
Luomu osaltaan vastaa hyvin kuluttajien vastuullisuus- ja
ympäristötietoisuuden nousuun. Rytilä kehui luomu- ja lähiruokaohjelmien
toteuttamista, ja samalla hän toi esiin hallituskauden menestyksistä myös
suomalaisten elintarvikkeiden vientikysymykset ja erityisesti Kiinan
markkinoiden avautumisen mm. sianlihalle.
Maatalousylitarkastaja Leena Seppä kertoi hallituksen luomuohjelman toteumasta |
Luomuasiantuntija Reijo Käki kertoi ajatuksiaan, miten luomutuotantoa saadaan lisää |
Keittiömestari, tutkimuskoordinaattori Jaakko Nuutila analysoi lähivuosina rahoitettuja ruokaketjun kehittämishankkeita |
Lähiruokakoordinaattori Kirsi Viljanen kertoi lähiruokaohjelman toteutuksesta |
Puotipuksuksi itseään tituleeraava Kimmo Remes kertoi lähiruokayrittäjän arjesta ja haasteista |
Seminaariin oli kutsuttu myös eri puolueiden
kansanedustajaehdokkaita antamaan näkemyksiään lähiruoasta ja luomusta. Mukana
paneelissa olivat:
• Keskusta: elintarvikealan asiantuntija, lähiruoka-
ja luomumyymäläyrittäjä Niina Hietalahti, jolle lähiruoka ja luomu ovat
tuttuja jo lapsuudestaan ja joka on tehnyt näkyvää työtä Anton&Anton
-lähiruoka- ja luomumyymälöiden perustajana ja toiminnan laajentajana
• Kokoomus: kansanedustaja Sari Sarkomaa, joka on
ollut perustamassa Eduskunnan lähiruokakerhoa ja joka oli mukana Kataisen
hallitusohjelman laadinnassa ja kirjoittamassa sinne ruokateemaa
• Kristillisdemokraatit: suurtaloustyönjohtaja Kyllikki
Malkki, jolle ruoka ja laadukkaat raaka-aineet ovat jo työnkin kautta
tärkeitä
• Perussuomalaiset: perussuomalaisten eduskuntaryhmän
asiantuntija ”metsäakateemikko” Iiro Silvander, joka on ollut mukana laatimassa
puolueen maaseutuohjelmaa
• Ruotsalainen kansanpuolue: luomuviljelijä Mikael Jern,
jolle työssään ja erilaisissa luottamustoimissa alkutuotanto ml. luomu ja
lähiruoka ovat arkipäivää
• Sosiaalidemokraattinen puolue: leipomotyöntekijä Tarja Eklund, jolle ruoka-asiat ovat osa
jokapäiväistä arkea
• Vasemmistoliitto: Vasemmistonuorten pääsihteeri Mai
Kivelä, jolle ruoan kestävyys ja eettisyys tärkeitä
• Vihreät: kansanedustaja Johanna Karimäki, jolle
kotimainen ruoka, lähiruoka ja luomu ovat tärkeitä arvoja
Ensimmäisenä paneelin puheenjohtaja MMM:n viestintäpäällikkö
Pekka Väisänen kysyi panelisteilta, miten heidän puolueensa on ottanut huomioon luomun ja lähiruuan kehittämisen omassa
vaaliohjelmassaan?
Karimäen mukaan vihreillä on neljä kärkeä vaaliohjelmassa.
Vihreä talous koskee mitä suurimmilta osin maaseutua, jossa ruoka on välillisesti
mukana. Vaaliohjelmassa ruoka ei niinkään näy, mutta sen sijaan maaseutu- ja
erävihreiden lehdessä on linjauksia lähiruoasta ja luomusta. Hietalahti ei
niinkään tuonut esiin keskustan vaaliohjelmaa, mutta nosti erikseen esiin
viennin edistämisen merkityksen. Kristillisillä on kirjauksia muun muassa
kohtuuhintaisesta ruoasta, ja Malkin omassa vaaliagendassa kotimainen ruoka on kärkisijalla.
Silvanderin mukaan perussuomalaisten maaseutuohjelmassa
maaseutu nähdään voimavarana, ja nykyinen keskittämiskehitys on lopetettava. Ohjelmassa
on laajat kirjaukset lähiruoasta, ja myös luomuun suhtaudutaan positiivisesti.
Jern totesi, että RKP:llä on selkeä kirjaus vaaliohjelmassa lähiruoan ja luomun
edistämisestä. Sarkomaa toi esiin, että Kokoomuksen vaalikärki on työllisyyden
ja talouden kuntoonsaattamisessa. Hän korosti, että normitalkoot ml.
elintarvikeyritysten byrokratia on yksi keskeinen puolueen tavoitteista.
Kivelän mukaan vasemmistoliitto haluaa edistää kaudenmukaista ruokaa,
kasvisruokaa ja eettisin periaattein tuotettua ruokaa; tavoitteena eläinten
tehotuotannosta luopuminen. Ympäristöryhmässä on tehty oma tavoite: vuonna 2020
luomutuotteiden osuus oltava 25 %.
Väisänen pyysi seuraavaksi lupauksia, joita kansanedustaja sitoutuu
tekemään luomun ja/tai lähiruoan eteen, jos tulee valituksi Eduskuntaan.
Karimäki nosti esiin hankintalain muutoksen:
hankintalain pitäisi selkeästi mahdollistaa lyhyet kuljetusmatkat, tuoreet
tuotteet ym. valintakriteereinä. Myös kaupan epäreilua asemaa pitäisi saada
muutettua. Ohi eduskuntatyön hän nosti esiin myös sen, että ammattikeittiöiden
ruokalistoja pitäisi saada joustavammaksi. Hietalahti korosti, että
elintarvikeyritysten valvonnan tulee olla yhdenmukaista ympäri maata, ja
lisäksi yritykset tarvitsisivat lisää ohjausta ja apua yrityksen perustamiseen
ja valvontaan liittyvistä luvista ym. Keskustassa on myös hahmoteltu
alueellista kokeilua, jossa alueen eri tuotantosektoreiden tuotanto
jalostettaisiin samoissa tiloissa, ja markkinoitaisiin ja myytäisiin kootusti.
Malkki nosti esiin hankintalain
muutostarpeen, ja samalla huomautti, miten pieniä keittiötiloja koteihin nykyään
rakennetaan. Silvander lupasi, että mikäli perussuomalaiset ovat mukana hallituksessa,
lähiruoka- ja luomuohjelmat tulevat olemaan kirjattuna hallitusohjelmaan. Myös ruoan
alv-tasoa tulee alentaa, ja byrokratiaan ja lupakäytäntöihin pitää puuttua.
Myös Jern korosti hankintalain muutostarpeita ja sitä, että esimerkiksi
kansallista kynnysarvoa pitää saada nostettua EU-tasoon. Normitalkoot ovat myös
tärkeitä: jokaista uutta pykälää kohti pitää saada kaksi pykälää pois.
Sarkomaa korosti yrittäjyyden edistämistä ja
niitä keinoja, joilla työllistäminen ja talous saadaan kuntoon. Myös hän toi esiin
hankintalain muutostarpeet ja normitalkoot. Sarkomaa toi esiin, että myös kokoomus
pitää tärkeänä, että luomua ja lähiruokaa viedään jatkossakin voimakkaasti
eteenpäin. Eklund mainitsi, että kaikki lähiruoan ja luomun eteen tehtävät
asiat ovat tärkeitä, mutta niiden hinta on usein kuluttajien kannalta liian
korkea. Pakkausmerkintöjen pitää olla sellaisia, että kuluttaja voi niihin
luottaa. Kivelän mukaan vasemmistoliitto kannattaa lähiruoka- ja luomuohjelmien
jatkoa. Hankintalakiin pitäisi saada laatuun velvoittavia kriteerejä; myös tiettyjen
tuotteiden alv-kannan laskua pitäisi harkita. Vasemmistoliitto haluaa myös
lisää menekinedistämistukia lähiruoan ja luomun esilletuontiin, lisää tutkimusrahoitusta
luomulle, tuotekehitykseen tukea sekä kunnollista suomalaisen ruoan puhtauden
tuotteistusta ja brändäystä vientimarkkinoille.
Vapaassa keskustelussa Sarkomaa
totesi, että on hyvä, että vientiin on panostettu. Ruokakulttuurin lisäksi
juomakulttuuri on mahdollisuus, ja se olisi saada mukaan matkailuun:
esimerkiksi metsämarjoja sisältävät alkoholittomat drinkit pitäisi nostaa
esiin. Jern totesi, että lähiruokaa on vaikea viedä, mutta luomulla on sen
sijaan suuria mahdollisuuksia; vientiohjelmalla tulee etsiä uusia kohdemaita. Eklund
mainitsi, että julkisissa hankinnoissa on suuria mahdollisuuksia, mutta volyymit
pitää olla kunnossa, jotta toimitusvarmuus säilyy. Malkki samoin mainitsi, että
luomun ja lähiruoan tuotantomäärät olisi saatava kuntoon. Lisäksi haasteena on
yrittäjien ikääntyminen; yritysten sukupolvenvaihdoksia pitäisi saada
helpotettua. Lähituotteista ei myöskään välttämättä tiedetä.
Tiedon puute on iso este lähihankinnoille. Silvander totesi
lähiruokamarkkinoissa olevan hyvät mahdollisuudet, myös luomu on mahdollisuus.
GMO-vapaa ruoka voisi olla Suomen vientivaltti. Tuottajia esiin tuovat erilaiset
teemapäivät ja tempaukset ovat hyvä keino nostaa alkutuotanto ja lähiruoka
tietoisuuteen. Karimäki totesi, että viennin edistämistä tärkeämpää olisi saada
kotimaiden markkinoille kohtuuhintaista luomua, jota vähävaraisemmillakin
kansalaisilla olisi mahdollisuus sitä ostaa. Hän nosti esiin myös sen, että jo
toteutetulla kilpailulain muutoksella on haluttu säätää kaupan valtaa. Hän
korosti myös luomu- ja lähiruokaohjelmien jatkon tärkeyttä.
Hietalahti korosti, että suomalaisten tuotteiden vientiin on
satsattava; Suomen on erikoistuttava, myös ruokamatkailua on edistettävä ja maaseutua
brändättävä paremmin. Kivelä korosti, että ekologisesti tuotettu kasvispainotteinen
ruoka tulisi olla normi; muusta pitäisi maksaa sitten enemmän. Hän kritisoi
myös elintarviketeollisuuden keskittymistä, myös kaupan keskittymistä pitäisi
purkaa kovalla kädellä. Hän peräsi myös ruoan terveys- ja ympäristövaikutusten
politisointia. Lopuksi hän korosti alkutuottajien merkitystä ilmastomuutokseen
sopeutumisessa ja miten paremmin pitäisi noteerata heidän mahdollisuudet tässä.
Teksti: Kirsi Viljanen
Kuvat: Anni-Riika Särkelä / MMM
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti