Lähiruokaohjelma

tiistai 31. maaliskuuta 2015

Lähiruoka&Luomu -messuilla monenmoista tarjontaa ja ihania herkkuja

Kuva: Kirsi-Mari Viertola / MMM
Viime viikolla kevään odotusta helpotti Helsingin Messukeskuksen Kevätmessut, jotka keräsivät kaikkiaan 55 000 kävijää. Messukokonaisuuteen kuului myös nyt kolmatta kertaa järjestetyt Lähiruoka&Luomu -messut, joilla oli entisiä vuosia kattavammin näytteilleasettajia ja muuta toimintaa.

Messujen avajaispäivänä minulla oli kunnia luovuttaa Vuoden Lähiruokateko -palkinto, jonka sai tänä vuonna Thomas Snellman Pedersörestä. Palkinnosta perusteluineen lisää viime viikon bloggauksestani.

Kuva: Messukeskuksen mediapankki

Päälavalla julkistettiin myös Jaakko Kolmosen rahaston palkinnonsaajat terveellisen suomalaisen ruokakulttuurin edistämisestä. Tänä vuonna palkinnot saivat toiminnanjohtaja Mirja Hellstedt ja kotitalousopettaja, toimittaja Pirjo Toikkanen. Katso lisää palkinnosta ja -saajista tästä.


Lähiruoka&Luomu -messuilla oli kaikkiaan 45 näytteilleasettajaa, jotka edustivat niin lähiruokaa, kotimaista luomua, ulkomaista luomua kuin järjestöjä ja muita yhteisöjä. Elintarvikkeiden myyjien lisäksi paikalla oli rajoitetusti luomu-/lähiruoka -aiheisten kirjojen myyjiä, keittiöpienkone- ja tarvikemyyjiä, ravitsemusopintojen tarjoajaa ja ammattijärjestöjä. Seuraavassa kuvakerrontaa messujen annista.

Lähiruokaa myydään yhä enemmän verkossa, ja messuilla olikin pari verkkokauppaa: Oskarin aitta ja palvelunsa perjantaina 27.3.15 avannut Ruokaasuomesta.fi.

Oskarin aitan osastolla oli myynnissä myös verkkokaupassakin saatavilla olevia Orastava aurinko Oy:n porkkanatuotteita. Kuva: Kirsi-Mari Viertola / MMM


Lähiruokaa kulkee paljon myös pyörien päällä suoraan kuluttajille, tästä messuilla esimerkkeinä olivat muun muassa Vaahteranmäki Farmingin MunaEggsPress ja Penttilän tilan myyntiauto, messuilla ao. yrityksiltä oli mukana myynnissä mm. kananmunia, perunarieskaa ja muita perunajalosteita. Perunatuotteita tarjoili myös Pottupuoti, jonka paikanpäällä tehdyistä shipsirullista on saanut nauttia jo monilla messuilla.

Kuva: Kirsi-Mari Viertola / MMM
Kuva: Kirsi-Mari Viertola / MMM


Suomi on tunnetusti leipä- ja ruiskansaa, ja tälläkin kertaa messuilla oli lukuisia leipomoita ja myllyjä.
Kuva: Kirsi-Mari Viertola / MMM

Messutarjonnassa ilahduttavaa oli myös erilaisten, terveempien snack-tuotteiden valikoima ja kotimaisen kasvisproteiinin markkinoilletulo. Varsinkin Murtolan Hamppufarmin tuotteet kiinnostivat yleisöä kovasti. Hampun lisäksi kotimaisen kvinoa-puuron ympärillä riitti maistelijoita ja ostajia ja Rainingon luomutilan edustajat saivat vastata kuluttajille vielä varsin tuntemattoman kvinoan viljelystä, terveellisyydestä ja käyttömahdollisuuksista.Kuva: Kirsi-Mari Viertola / MMM

Kuva: Kirsi-Mari Viertola / MMM

Messuihin kuuluu tietysti herkuttelu, ja messuilta sai ostaa paikanpäällä syötäväksi luomujäätelöä ja mukaan käsintehtyä helsinkiläistä fudgea ja espoolaisia gourmet-luomusuklaita.

Kuva: Kirsi-Mari Viertola / MMM

Kuva: Kirsi-Mari Viertola / MMM

Marjatuotteista tarjolla oli muun muassa hilloja, mehuja ja kuivattuja marjajauheita. Lisäksi messuilla oli Lapin kaamoslihan porotuotteita, Snafu Oy:n silmusalaatteja, erilaisia hunajatuotteita ja monenmoista muuta. Tulevaan pääsiäiseen oli hyvä varautua myös Portterimämmi -uutuudella. Messuilla oli myös useita kahvin pienpaahtimoita.

Kuva: Kirsi-Mari Viertola / MMM

Kuva: Kirsi-Mari Viertola / MMM

Kuva: Kirsi-Mari Viertola / MMM
Lähiruoka&Luomu -messujen yhteydessä käytiin torstaina jännittävä Ruokavisan loppufinaali, jonka tänä vuonna voitti Kuulammen koulu Tyrnävältä. Lue lisää finaalista kuvineen tästä.


Osana Kevätmessuja kisattiin Vuoden Kokki ja Vuoden Tarjoilija -titteleistä OmaKoti -messujen yhteyteen rakennetulla kilpailukeittiöalueella. Vuoden Kokiksi valittiin Ismo Sipeläinen ja Vuoden Tarjoilijaksi Saara Alander. Lue lisää kilpailusta: http://www.elo-saatio.fi/vuodenkokki ja http://www.elo-saatio.fi/vuodentarjoilija.


Kuva: Kirsi-Mari Viertola / MMM
Kuva: Kirsi-Mari Viertola / MMM

Lähiruoka&Luomu -messujen mediakumppanina toimi Herkkusuu.fi, joka teki bloggauksia ja videojuttuja messuista ja niillä olleista yrityksistä. Niihin pääset tutustumaan: www.herkkusuu.fi.
Groove FM oli vahvasti mukana Kevätmessuilla, ja otti hienosti myös lähiruokateeman ohjelmiinsa.

Kuva: Kirsi Viljasen arkisto

Groove FM lähetti torstaina suoraa radiohaastattelua lähiruoasta ja keskiviikkona studiolla tehdyt haastattelut kuulet ja näet täältä.

Lähiruoka&Luomu -messuihin liittyvät aiemmat bloggaukseni 

ja muiden kirjoittamia bloggauksia:
http://www.aitojamakuja.fi/blogi/?p=853
http://kattilalaakso.com/2015/03/30/maistiaisia-lahiruoka-ja-luomu-2015-messuilta/


Lähiruoka&Luomu -messujen suunnitteluryhmän puheenjohtajana on ollut ilo seurata messujen kehittymistä vuosien varrella. Olemme koko ajan tiukentaneet messuille mukaanpääsyn kriteereitä, kehittäneet messualuetta ja koko konseptia. Otan mielelläni messujen kehittämisehdotuksia vastaan joko tuonne blogin kommenttikenttään lähetettyinä viesteinä tai sähköpostilla kirsi.viljanen(at)mmm.fi.

Teksti: Kirsi Viljanen
Kuvat: Kirsi Viljanen ellei toisin mainita
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti