Kuva: Heidi Valtari |
Anette Mellin Ahlmanin koulun Säätiöltä tiivisti Parasta Pöytään Pirkanmaalta -hankkeen 4 vuoden kokemukset ja opit. Hanke on tarjonnut hyvin käytännönläheistä yrityksiä suoraan hyödyttävää toimintaa: koulutuksia eri aihepiireistä, hankinta- ja tarjontaprosessien kehittämistä liittyen julkisiin elintarvikehankintoihin, lähiruokatukkumallien selvittelyä ja lähiruokatietoisuuden nostamista kuluttajien keskuudessa. Tulevaisuuden toiveina Anette korosti, että niin Pirkanmaalle kuin muihinkin maakuntiin tulisi saada maakunnallinen ruokakulttuuristrategia, joka toisi esiin ruoan, sen tekijöiden ja ruokakulttuurin ja kytkisi ne paremmin yhteen. Hankkeen toiminnoista ja tuloksista voit lukea lisää tästä.
Päivi Töyli Turun yliopiston Brahea-keskuksesta kertoi aitojamakuja.fi -portaalin synty- ja kehitysvaiheista ja valtakunnallisen hankkeen merkityksestä alueellisen kehittämistyön rinnalla ja verkottajana. Hanke on ollut paitsi kehittämishanke, mutta myös vahvasti tiedotushanke jalkautuen tähän mennessä 1350 tilaisuuteen. Hankkeen päättyessä vuoden vaihteessa jatkaa Brahea-keskus sivuston ylläpitoa, yritystietojen päivittämisestä vastaavat alueelliset yhdyshenkilöt osana oman alueensa kehittämistoimintaa kuten tähänkin saakka. Kaikkien toimijoiden yhteisenä tahtotilana on saada aitojamakuja.fi pysymään yhteisenä kansallisena portaalina lukuisten alueellisten ja paikallisten viritelmien sijaan. Hankkeen toiminnoista ja tuloksista voit lukea tarkemmin tästä.
Kuva: Heidi Valtari |
Pottufarmariksi itseään tituleeraava Heikki Penttilä Penttilän tilalta kuvasi mitä lähiruokayrittäjän arki käytännössä on. Penttilä on aiemmin viljellyt itse perunaa ja jatkojalostanut sitä, nyt toiminta kattaa monenlaisten jalosteiden tuotannon. Raaka-aineet ostetaan lähialueelta, ja niiden tuottajat tuodaan myös kuluttajille esiin. Heikin alustus toi hyvin esiin sen, että menestys vaatii työtä, työtä ja työtä! Sekä riskinottokykyä ja avointa mieltä kokeilla uutta, etsiä ja hyödyntää erilaisia kontakteja ja verkostoja ja olla myös valmis luopumaan liikaa työtä tai liian vähän kannattavuutta luovista toimista. www.pottufarmi.fi -sivustolla tuodaan upeasti esiin raaka-aineiden alkuperä!
Tampereen seminaarissakin elintarvikebyrokratian ongelmat nousivat yleisökeskustelussa esiin. Johanna Mattila Turun yliopiston Brahea-keskuksesta kertoi elintarvikelainsäädännön joustoista ja niistä mahdollisuuksista, joita lainsäädäntö antaa pientuottajille ja -jalostajille. Hyvänä apuna tässä on yhteistyössä eri toimijoiden kanssa, osana Aitojamakuja II -hanketta, laaditut oppaat suoramyyntiin, myyntiin vähittäiskauppaan ja valmistukseen. Kts. opassarjasta lisää esimerkiksi aikaisemmasta bloggauksestani.
Yhteiskunta muuttuu yhä verkottuneemmaksi. Maaseutupolitiikan kansallisista kehittämisverkostoista kertoi Heidi Valtari Turun yliopiston Brahea-keskuksesta edustaen samalla Maaseutupolitiikan yhteistyöryhmän MESI-verkostoa (Maaseudun elinkeinot ja osaaminen). Verkostoissa työskentelee tällä hetkellä useita satoja henkilöitä tuoden maaseutupolitiikan toteuttamiseen omaa vahvaa asiantuntemustaan. Verkostotoiminnan idea on joustavuus ja työskentely reippaasti yli toimialarajojen.
Kaikki seminaariesitykset löydät aitojamakuja-blogista.
Tampereen Messukeskus teki seminaarin puhujista Youtubeen videohaastatteluja, löydät ne aitojamakuja-blogin lisäksi suoraan myös seuraavista linkeistä:
Kirsi Viljanen, lähiruokatulevaisuus: Youtube.
Anette Mellin, Aitoja makuja - lähiruoka on bisnes!: Youtube.
Heikki Penttilä, yrittäjäpuheenvuoro: Youtube.
Leena Viitaharju, lähiruoan aluetaloudelliset vaikutukset: Youtube.
Heidi Valtari, elinkeinojen verkostot, Youtube.
Teksti: Kirsi Viljanen
Kuvat: Kirsi Viljanen ja Heidi Valtari
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti