Vastuulliset elintarvikehankinnat puhututtavat yhä enemmän –
onneksi! Julkisissa elintarvikehankinnoissa liikkuu valtavat määrät rahaa,
joten ei ole sama, minkälaista ruokaa julkisin verovaroin hankitaan. Julkisilla
elintarvikehankinnoilla on paljon vaikutuksia terveyteen, kansantalouteen,
ympäristöön ja moneen muuhun yhteiskunnan peruspilariin. Suomeen kokoontui
satakunta osallistujaa pohtimaan näitä kysymyksiä kaikkiaan kuudesta eri maasta
”Kestävät hankinnat julkisissa keittiöissä” –seminaarissa, joka pidettiin
24.10.2014 Helsingissä.
Seminaarin avaussanat lausui maa- ja metsätalousministeriön
kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, joka kertoi Suomen poliittisesta
raamituksesta aiheeseen. Hän myös taustoitti, että jokainen suomalainen syö
keskimäärin 165 ateriaa vuodessa kodin ulkopuolella, näistä noin puolet syödään
julkisissa keittiöissä – julkisilla aterioilla on siis iso merkitys
suomalaisten arkeen. Husu-Kallio korosti, että ilmastohaasteisiin vastaaminen
vaatii kestävien ruokajärjestelmien huomioon ottamista yhä enemmän, laadukas
ruoka on myös ravitsemuksen perusta. Kaikki lähtee kuitenkin arvoista ja
asenteista, Husu-Kallio mainitsi ja vaati kunnallisia päätöksentekijöitä
käymään arvokeskustelua siitä, onko ruoka vain kuluerä.
MEP Sirpa Pietikäinen kertoi EU:n ruokapolitiikasta – tai
ennemmin sen puutteesta. Ruokateemaan kohdistuu lukuisia politiikanaloja ja
lainsäädäntöä kuten ruokaturvallisuus, terveellisyys, ympäristönäkökohdat,
eläinten hyvinvointi, alueellinen kehittäminen ja talous muiden muassa. Näiden kaikkien
elementtien yhdistäminen on kuitenkin haasteellista. EU:ssakin tarvittaisiin
siis kunnollista kokonaisvaltaisesti asioita tarkastelevaa ruokapolitiikkaa. Sen
lähtökohtana voisi pitää kysymystä: Mitä on hyvä ruoka? Pietikäinen kuvasi,
että hyvän ruoan tulisi olla turvallista, eettistä, ympäristöystävällistä,
herkullista ja kohtuuhintaista. Nämä aspektit yhdessä huomioonottamalla
saataisiin myös EU-tasolle oikeaa ruokapolitiikkaa. Pietikäinen korosti, että
kun parin vuoden päästä aletaan keskustella uuden maatalouspolitiikan
sisällöstä, tulee ruokajärjestelmien kestävyys ottaa politiikan muotoilussa
huomioon ja EU-tason valmisteluun tuoda myös Pohjoismaiden yhdessä kehittämiä
malleja. Hän totesi julkisten hankintojen olevan strateginen työkalu, jolla
pitää tukea sosiaalista ja ympäristön kestävyyttä, työllisyyttä ja
innovaatioita.
Markus Ukkola työ- ja elinkeinoministeriöstä kertoi
kansallisen hankintalainsäädännön uudistustyöstä, joka perustuu EU:n
hankintadirektiiviin. Siinä on aikaisempaa enemmän painotusta ympäristönäkökulmien
sisällyttämisestä hankintoihin. Ukkola nosti uutena hankintakriteerinä esiin
elinkaariarvioinnit, jotka mahdollistavat entistä paremmin esimerkiksi
ympäristöön kohdistuvien hankinnan ulkoisvaikutusten huomioonottamisen
hankintaprosessissa. Kansallista lainsäädäntöä laadittaessa hankintadirektiivin
sisällön lisäksi tulee pohdittavaksi kansallisia kysymyksiä kuten poliittiset
tahtotilat mukaan lukien luomu- ja lähiruoka, totesi Ukkola.
Mathias Sylwan Ruotsin Kuntaliitosta kertoi niistä
vaikeuksista ja oikeustapauksista, joita Ruotsissa on aikaisemmin ollut
laatukriteerien sisällyttämisessä julkisiin tarjouskilpailuihin. Uusi
direktiivi antaa paremmat mahdollisuudet laatukriteerien sisällyttämiseen,
mutta Ruotsissa käydään huolestuttavaa keskustelua siitä, että nykyistä
lainsäädäntöä ei päivitettäisikään.
Professori Sirpa Kurppa kertoi tuotteiden
ympäristövaikutusten arvioinnin moninaisuudesta hiilijalanjäljen ollessa vain
yksi näkökulma. KeHa-hankkeessa tehtyjen selvitysten mukaan lähellä tuotetulla
ruoalla voi olla positiivisia ympäristövaikutuksia vaikka usein tutkimukset
tyrmäävät lähiruoan mm. pienerien kuljetuksesta aiheutuvien korkeampien
ympäristökuormitusten vuoksi. KeHassa saatujen tulosten mukaan lähiruoalla voi
olla rehevöitymistä vähentäviä vaikutuksia, sillä voidaan vaikuttaa myös
luonnon monimuotoisuuteen. Paikalliset tuottajat ja jalostajat tarvitsevat
kuitenkin lisää tietoa ja taitoa tuotantonsa ympäristövaikutuksiin
vaikuttavista seikoista. Ruokien reseptiikalla ja valmistustavoilla on myös
valtavasti vaikutuksia; jos tuotteissa on maitotuotteita, tulee
hiilijalanjäljen suuruus niistä, ei niinkään mitä muita raaka-aineita
käytetään. Tai jos verrataan keitettyä perunaa, ympäristövaikutukset syntyvät
siitä, onko peruna teollisesti kuorittu vai kuoriperuna, ja mitä kuorijätteelle
tehdään, esitteli Kurppa.
Monica Sihlén Ruotsin Kilpailuvirastosta esitteli SEMCo
–virastossa on kehitetty laatukriteerejä, joita voidaan käyttää
tarjouskilpailuissa. Hän korosti myös sertifioitujen järjestelmien
kriteeristöjen käyttöä laadukkaampien tuotteiden saamiseksi mukaan julkisiin
hankintoihin. Sihlén kertoi tulevista muutoksista, joita Ruotsin uusi hallitus
on tekemässä. 1.1.15 aloittaa muun muassa uusi virasto, jonka vastuulle tulee
julkiset hankinnat.
Anya Hultberg (Copenhagen House of Food) ja Betina Bergman
Madsen (Kööpenhaminan kaupunki) kertoivat Tanskassa tehdystä työstä julkisissa
elintarvikehankinnoissa. Kööpenhaminan tavoitteena on saada 90% julkisesta
ruoasta luomuna, ja eri organisaatiot toimivat yhdessä tavoitteen
saavuttamiseksi. House of Food toimii itsenäisenä, kaupunkiorganisaatiosta
riippumattomana yksikkönä. Sen tehtävänä on parantaa kööpenhaminalaisten
julkisten aterioiden laatua eri keinoin. Hultberg totesi, että liian usein
seminaareissa istuvat ne henkilöt, joilla ei oikeasti ole tekemistä
konkreettisten tarjouskilpailujen toteuttamisten kanssa. Haasteena on se, miten
hyvät seminaaripuheet ja poliittiset linjaukset saadaan viedyksi kentälle,
Hultberg totesi. Hultberg ja Bergman Madsen korostivat markkinatietouden
merkitystä tarjousten valmistelussa: hankkijan pitää tietää, mitä tuotteita on
saatavilla (läheltä). Hultberg toi esiin, että maun pitää olla yksi laadun
osista, ilman makuaspektia voi yhtä hyvin ostaa sitten halvinta mahdollista ruokaa!
Tanskassa on kehitetty neljän vuoden ajan aistinvaraista arviointia osana laadun arviointia, ja miten makua voidaan hyödyntää tarjouskilpailuissa. Tanskassa
on tehty paljon työtä myös kokkien ja keittiömestareiden kanssa, ja heidän
ammattitaitonsa myös laadun aistinvaraiseen arviointiin on korkealla, nyt on
tehtävä työtä saman tietotaidon saamiseksi myös tuottajille. Tuottajat tulee
saada myös ymmärtämään sesonkiluonteisuuden merkityksen. Bergman tiivisti, että
julkiset hankinnat tulee nähdä markkinoiden kehittämisen alustana.
Elina Särmälä Saimaan Tukipalveluista kuvasi leivän
hankinnan kautta laatukriteerien huomioimista tarjouskilpailuissa. Itä-Suomessa
tuoreella ruis- ja kauraleivällä on tärkeä merkitys alueen ruokakulttuurissa,
ja laatukriteerejä ja teknisiä eritelmiä kehittämällä (esimerkiksi: leipä
oltava leivottu kiviarinauunissa) ja avoimella vuorovaikutuksella alueen
yritysten kanssa on hankintoihin saatu mukaan omaan ruokaperinteeseen
pohjautuvia paikallisia leipiä.
Leena Viitaharju Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista
kertoi Lähiruokaohjelmarahoitteisesta tutkimuksesta, jossa selvitettiin lähiruoan
aluetaloudellisia vaikutuksia. Siihen liittyen selvitettiin, paljonko
julkisissa keittiöissä käytetään lähiruokaa (=maakunnallista ruokaa).
Vastausten mukaan tällä hetkellä 15% hankitusta ruoasta on omasta maakunnasta,
65% muualta Suomesta ja 20% ulkomailta. Hankkijoilla on kiinnostusta ostaa
lähiruokaa enenevässä määrin. Työryhmässä käydyssä keskustelussa todettiin, että Ruralian tutkimus on ainutlaatuinen eikä tiedossa ole yhtä laajoja selvityksiä muista maista.
Laura Krusius ISS Palveluista kertoi heidän käytänteistään (lähi)hankintojen
edistämisessä. ISS:n esimerkki osoittaa loistavasti sen, miten yksityinen
toimija toimii laadukkaan, julkista sektoria palvelevan, ruokapalvelun
tuottajana. Ravintolapalvelupäällikkö Merja Väänänen PKSSK:sta kertoi miten he
ovat onnistuneet saamaan lähiruokaa Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiiriin. Se on
vaatinut vuosien työn, mutta työ on kannattanut tehdä ja nyt sekä asiakkaat
että tuottajat ovat tyytyväisiä. Lähiruoan saaminen mukaan hankintaprosesseihin
vaatii viitseliäisyyttä ja uusia toimintamuotoja kuten tuotekehityksen ja
–testauksen mahdollistamista hankintaprosessissa.
Iltapäivän työryhmissä vaihdettiin kokemuksia ja tietoja eri
osallistujamaiden välillä hankintakriteereistä, tutkimuksista ja käytänteistä.
Esiin nousi muun muassa ennakoivan vuoropuhelun merkitys hankintaa
suunniteltaessa, erilaisten mitattavien indikaattorien kehittämisen merkitys,
lähiruoan arvot, lähiruoan pääasialliset hyödyt, näkökulma, että keittiöillä
pitää olla mahdollisuus muuttaa toimintatapojaan, päättäjien sitouttamisen
tärkeys jne. Lisäksi keskusteltiin siitä, tarvitaanko yhteistä pohjoismaista
hankinnan mallia. Lopputulemana oli, että jos jollakin maalla tai toimijalla on
hankintoihin, valintakriteereihin tms. liittyvää tietoa, kannattaa sitä jakaa
muihinkin maihin päällekkäisten selvitysten välttämiseksi ja toisilta
oppimiseksi. Seminaarin lopuksi yksimielisesti todettiin, että yhteistyötä
kannattaa ehdottomasti jatkaa ja välittää omia kokemuksiaan avoimesti muiden
hyödynnettäviksi.
Emil Blauert (Tanska) toimi lähiruoan aluetalousvaikutuksia pohtivan työryhmän vetäjänä. Bettina Lindfors (NyNordiskMat II-ohjelma) kirjasi myös keskustelua |
Seminaaria edeltävänä päivänä osallistujilla oli
mahdollisuus tutustua suomalaiseen kouluruokailu-järjestelmään,
tutustumiskohteena oli Helsingille ruokapalveluja tuottava Palmia ja kohteena
Meilahden yläaste. Itse olin mukana toisessa tutustumiskohteessa Eduskunnassa.
Siellä oli pienseminaari, jossa esiteltiin Eduskunnan ruokaryhmän ja
lähiruokakerhon toimintaa sekä hallituksen luomualan ja lähiruoan
kehittämisohjelmia. Lisäksi pääsimme tutustumaan Eduskunnan ruokapalveluihin.
Kansanedustaja Anne Kalmari kertoi Eduskunnan lähiruokatyöstä |
Eduskunnan ruokapalveluiden toteuttaminen ja lähiruoan mahdollistaminen niissä keskustelutti osallistujia kovasti |
Ylpeänä
voin todeta, että Suomelle ollaan kateellisia siitä, miten meillä on pystytty
linjaamaan korkeimmalla poliittisella tasolla niin vahvasti ruokapolitiikkaa
ylipäätään ja erityisesti luomua ja lähiruokaa. Lisäksi sitä lähiruoan
etenemistä julkisiin keittiöihin avittavaa laatukriteerien kehittämistyötä,
jota Suomessa niin EkoCentria kuin monet muut hankkeet ovat tehneet,
arvostetaan muissa maissa todella korkealle. Otetaan siis kehut rinta
rottingilla vastaan ja välitetään muihin maihin jatkossakin sitä tietotaitoa,
jota meillä on! Uskon, että saamme vastavuoroisesti muilta mailta paljon heidän
oppejaan vastalahjaksi.
Seminaarikokonaisuudessa kestävyys oli otettu ruokatarjoiluissa hienosti huomioon!
Seminaarin järjestivät yhteistyössä EkoCentria/KeHa-hanke,
maa- ja metsätalousministeriö, MTK, AMKO ry, Kuule Oy, NyNordiskMat II –ohjelma,
ARC 2020 ja Tedy ry.
Teksti ja kuvat: Kirsi Viljanen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti