Suomen Messut järjestivät 11.-13.4.14 historian toiset Lähiruoka & Luomu -messut Helsingin Messukeskuksessa. Lähiruokaohjelma on ollut mukana suunnittelemassa messukokonaisuutta, ja oli tänäkin vuonna yksi messujen järjestäjätahoista.
Messujen avajaisten yhteydessä minulla oli ilo jakaa Vuoden Lähiruokateko -palkinto, jonka tänä vuonna sai Kimmo Remes / LähiPuoti Remes Oy.
kuvaaja: Saara Pietilä / MMM |
Palkintoraadin muodosti messujen suunnitteluryhmästä muodostunut joukko, joka listasi seuraavia perusteluita palkinnonsaajalle:
*on luonut toiminnallaan paikallisen ratkaisun asiakkaiden tarpeisiin, jonka kautta lähiruokaa on mahdollista saada keskitetysti ammattikeittiöihin.
*Alueen kunnat ovat vahvasti lisäämässä lähiruoan käyttöä. Tähän tahtotilan muodostumiseen on vaikuttanut erityisesti palkinnonsaajan toimintamalli, joka mahdollistaa lähiruoan helpomman saatavuuden ja keskitetyt toimitukset alueen keittiöihin.
*kehittää uusia tuotteita yhdessä asiakkaiden kanssa
*monipuolinen toimintamalli palvelee myös yksityisiä kuluttajia
*on kasvuhaluinen ja riskinottokykyinen, ja systemaattisesti kehittää ja laajentaa toimintaansa tavoitteena olla jatkossa merkittävä valtakunnallinen toimija lähiruoan markkinoille saattamisessa
*alueen tuottajille ja jalostusyrityksille on luotu kanava saada tuotteitaan markkinoille. Lyhyeen jakeluketjuun perustuva malli on mahdollistanut paremmat yhteydet tuottajien ja kuluttajien välille.
*on aktiivisesti välittänyt tietojaan ja kokemuksiaan muiden käyttöön, ja täten toimii mallina myös muille lähiruoan markkinoinnin ja logistiikan parissa toimiville
*välittää myös yleistä sanomaa lähiruoasta, sen laadusta ja merkityksistä
*on verkostoitunut vahvasti kehittäjä- ja toimijaverkostoihin
kuvaaja: Jussi Altonen / MMM-kuva-arkisto |
kuvaaja: Jussi Altonen / MMM-kuva-arkisto |
Heidi Valtari /vas.) haastattelee Leena Putkosta uusista ravitsemussuosituksista |
Jukka Lassila (oik.) veti Luomu-Liiton EU-vaalipaneelia |
Minna Junttila Slow Food Keski-Suomesta kertoi Slow Food-toiminnasta |
Keittiömestari, Top Chef -kilpailija Ulla Liukkonen (oik.) kertoi Päivi Töylin (vas.) haastatellessa, miten ruokakirja syntyy |
MEP Sirpa Pietikäinen (oik.) Kirsi Viljasen (vas.) haastateltavana. Kuvaaja: Heidi Valtari |
kuvaaja: Jussi Altonen / MMM-kuva-arkisto |
Osastollemme juttelemaan pysähtyneet olivat erityisen kiinnostuneita tietämään, mistä lähiruokaa voi ostaa, ja esittelyssä ollut aitojamakuja.fi -portaali olikin oiva apu neuvontaan, samoin uunituore Slow Food Länsi-Uusimaan lähiruokatuottajien katalogi. Yksittäisten kuluttajien lisäksi varsinkin ruokapiirit sekä yksityisten päiväkotien ja koulujen edustajat olivat erityisen kiinnostuneita tietämään, mistä voi ostaa tuoretta lihaa suoraan. Myös lähiruoan määritelmä, ruokapiiritoiminta, verkkokaupat ja GMO mietityttivät osallistujia.
Osaston kokoonjuoksemisesta ja aitojamakuja.fi -portaalin esittelystä vastasi projektipäällikkö Päivi Töyli Turun yliopistokeskus Braheasta |
Osastollamme kotkotti perjantaipäivän myös kana, joka kertoi kananmunatuotannosta sekä jakoi satakuntalaisia reseptejä. Kana sekä kiehtoi että pelotti ohi kulkevia lapsia, taisipa kana saada pienen tällinkin tarmokkaan 4-vuotiaan nassikan nyrkistä...
Kuvaaja: Päivi Töyli |
Osastomme lähiruokapöydässä oli aitojamakuja.fi ja Lähiruokaohjelman yhteinen kysely. Arvonnassa arpaonni suosi seuraavia henkilöitä: Risto Rulamo / Espoo, Eija Saarikoski / Espoo ja Niina Rauha / Vantaa. Arvontapalkintona ollut Sami Tallbergin Villiä & Valloittavaa -kirja on postitettu voittajille. Lähiruokaohjelma onnittelee!
Lähiruoka & Luomu -messut olivat taas menestys: messukokonaisuuden 54 000 kävijämäärästä isoin osa löysi tiensä myös Lähiruoka & Luomu -messuille. Kävijäpalaute oli positiivista, myös kauppaa tehtiin tilastojen mukaan kivasti. Positiivisesta palautteesta huolimatta säröääniäkin kuului. Messukonsepti kaipaa hiomista, ja mm. espanjalaisia tuoretuotteita myyvien osastojen kieltämistä. Toivon, että lähiruokasektorilla toimivat ja trendissä mukana olevat eivät itse pilaa lähiruoan hyvää mainetta muka-lähiruoalla, tuore kun ei ole samaa kuin lähiruoka eikä varsinkaan rajojen ulkopuolelta tuotu sellainen... Tästä jäi paha maku suuhun niin järjestäjätahoille kuin erityisesti niille aidon lähiruoan tekijöille, jotka oikeilla lähiruokatuotteilla ao. messuilla olivat.
Kuvat: Kirsi Viljanen ellei toisin mainita
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti