Lähiruokaohjelma

maanantai 7. huhtikuuta 2014

Helsinki katuruoan ytimessä

Helsinki nousi viimeistään tänä keväänä koko ruokamaailman tietoisuuteen, kun 21.-22.3.2014 järjestetty Streat Helsinki –tapahtumakokonaisuus näkyi, kuului ja ennen kaikkea maistui!

Streat Helsinki TALKS-konferenssi kokosi Messukeskukseen ympäri maailmaa viitisensataa katuruoasta kiinnostunutta kuuntelemaan kovatasoista, 22 kansainvälisen huippupuhujan tähdittämää asiantuntijaseminaaria. Seminaarissa kuultiin hyviä esimerkkejä katuruoan ja yhteisöllisen ruoan menestystarinoista. Tarinat nostivat esiin aitouden, uudenlaisen yhteisöllisyyden, ruokakulttuurien kehittymisen ja kuluttajien kiinnostuksen saada laadukasta katuruokaa, mutta samalla nostettiin esiin myös katuruoan esteitä. Niistä merkittävimmät ovat kuluttajien mielikuvat ja viranomaisten suhtautuminen pyörillä kulkevia myyntipisteitä kohtaan. Ehkä keskeisin viesti kaikissa yrittäjätarinoissa oli, että tarvitaan unelmia, kovaa työtä ja erityisesti intohimoa!

TALKS-konferenssin päätteeksi (trukki-)lavalle nousi yrittäjiä ja viranomaisia Tanskasta, Ruotsista ja Suomesta. Paneelissa kuultiin kokemuksia eri kaupunkien suhtautumisesta katuruokaan, ruokatapahtumiin ja alan yritysten valvontaan. Jokaisella maalla tuntuu olevan omat tulkintansa, rajoitteensa ja mahdollisuutensa, mutta myös tahtotilaa oppia uutta muiden maiden hyviltä käytänteiltä.

Konferenssin yhteenvetoon voit tutustua tästä.
Katuruoka oli tuotu myös konkreettisesti osaksi konferenssia, sillä seminaaritilassa oli tarjolla kahvia ja ruokaa tarjoiltuna suoraan lukuisten eri yritysten ruokakärryistä. Pulled pork näytti olevan kova sana täälläkin!

Katuruoka valtasi Helsingin kadut ja Torikorttelit Streat Helsinki EATS –tapahtumassa 22.3.14. Tapahtumaan oli avoimen haun kautta haettu ruokakärry-yrittäjiä, joita paikalla oli kaikkiaan 30. Näistä 7 yritystä oli ulkomaalaisia, muut kotimaasta. Tapahtumalle oli selvästi tilausta, sillä kävijämäärä ylittyi tuplasti tavoitteesta, ja kaikkiaan 20 000 kävijää tutustui katuruoan herkulliseen maailmaan. Ja paitsi tutustui, mutta myös ennen kaikkea söi: tapahtumassa myytiin kaikkiaan 25 000 ruoka-annosta! Enemmänkin annoksia olisi varmaan mennyt, mutta useista blogeista ja niiden kommenteista huomaa, että yleisömenestyksen saaneen tapahtuman ruuhka oli niin valtava, että osa henkiöistä ei jaksanut omia annoksiaan jonottaa. Silloin oli hyvä suunnata Torikortteleissa oleviin ravintoloihin, joissa katuruoka –teema näkyi myös vahvasti. Ruokakärryissä oli myynnissä koko katuruoan kirjo: kalaa, äyriäisiä, ostereita, karitsaa, possua, nautaa, seitankinkkua, hodaria ja hampurilaista, lautasannoksia ja näppipaloja, kuppikakkuja ja kahvia…


kuvaaja: Maija Astikainen / Streat Helsinki lehdistökuvat

kuvaaja Andrew Taylor / Streat Helsinki -facebook-sivuston kuvia

Mitä jäi käteen? Sen tapahtuman järjestäjätahot osaavat varmasti itse parhaiten kuvata. Itselleni päällimmäiseksi fiilikseksi jäi, että näitä tapahtumia tarvitaan ehdottomasti lisää, ja ympäri Suomea ja koko maailmaa. Streat Helsinki osoitti, että katuruoka on, ja sen pitää olla, kaikkea muutakin kuin aamuyöllä ravintolaillan jälkeen krapulan estoksi ahmitut rasvaiset makkaraperunat tai höhhölihis. Katuruoka on ennen kaikkea uutta ruokakulttuuria, laadukkaista paikallisistakin raaka-aineista rakkaudella laitettua ruokaa, näppärästi mukaan otettavaa tai paikan päällä napsittavaa, uusia makuja ja elämyksiä, uusia konsepteja, uutta yhteisöllisyyttä ja ruokakiintymystä. Muun muassa.

Myös kohtaamisia eri maiden toimijoiden ml. viranomaiset kanssa tarvitaan. Ainakin minua jäi pohdituttamaan, että millä ihmeellä esimerkiksi Roskilden festivaaleille on luotu aivan mahtava FoodJam -alue, jossa osallistujat itse pääsivät tekemään ruokaa paikan päälle tuoduista sianruhoista ym. Tämä tuskin koto-Suomessa onnistuisi. Ja taas toisaalta Suomi toimii muille hyvänä esimerkkinä siitä, miten vaikkapa Ravintolapäivä on luotu ja saatu leviämään ympäri maailmaa. Näitä mallien vaihtoja tarvitsemme lisää ruokasivistyksenkin nimissä! Kiitos Streat Helsinki: loit uutta säpinää paitsi katuruokaan, mutta myös koko ruokakulttuuriin ja -keskusteluun! 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti