Lähiruokaohjelma

torstai 4. heinäkuuta 2013

Farmarikuulumisia vol. 1

Eilen pyörähti käyntiin kesän suurin maatalous- ja maaseutualan tapahtuma Farmari 2013 Seinäjoella. Ja kun Etelä-Pohojanmaalla ollahan, ni komiasti totta maar!

Ministerit Paula Risikko ja Anna-Maja Henriksson avasivat messualuetta halkovan Ruokaprovinssikadun klo 11 ja messujen virallisia avajaisia juhlittiin Farmari-areenalla klo 12 alkaneessa tilaisuudessa. Avajaiset kokosivat lavalle arvovaltaisen kaartin, ja tilaisuudessa saimme kuulla puheenvuorot EU:n maatalouspolitiikan suunnista ministeri Jari Koskiselta, Euroopan komission Maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston (DG AGRI) pääjohtaja Jerzy Plewalta, MTK:n puheenjohtaja Juha Marttilalta ja MEP Anneli Jäätteenmäeltä. Avajaisissa myös viljelijöillä oli mahdollisuus esittää kommenttejaan ja näkemyksiään maatalouspolitiikan toteuttamisesta. Kommentointi maatalouspolitiikasta alkoi tosin jo Seinäjoen rautatieasemalla, jossa päättäjiä oli asemalaiturin täydeltä vastassa topakka joukko 141-kylttien kanssa välittämässä viestiä ao. tuen ratkaisujen merkityksestä. Perinteiseen tapaan myös Tasavallan presidentti puolisoineen kunnioitti Farmaria käynnillään, ja heillä oli mukavasti aikaa myös jutella rauhassa yrittäjien ja tuottajien kanssa.

Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonala on Farmarissa mukana Luonnonvarat -teeman alla. Maaseutuasiat ovat näkyvästi esillä Leader-teltassa, jonka suojissa on lukuisia hankkeita ja kymmeniä yrittäjiä esittelemässä, miten Leader oikeasti pistää vipinää maaseutuun ja yrittäjyyteen. Ulko-osastoilta löytyy tietoa mm. metsä- ja maataloustutkimusasioista.MMM:n iso osasto A73 Farmari-areenalla on koonnut taas yhteen MMM:n eri toimialoja. Mm. Maanmittauslaitoksen pisteellä voi tutkia karttatietoja, MTT:n pisteellä kuulla ajankohtaisinfoa maa- ja elintarviketalouden tutkimuksesta ja Mavin pisteellä tutustua sähköisiin asiointipalveluihin. Maaseutuverkosto jakaa tietoa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman tarjoamista mahdollisuuksista ja tuloksista. Osastolla voi tutustua myös uuteen Suomen Riistakeskukseen.MMM kerää oman pöytänsä ääressä kansalaisten mielipiteitä pohjustamaan metsäpoliittisen selonteon valmistelua sekä näkemyksiä luomutuotannosta ja sen tulevaisuudesta. Osastolla on kunkin oman esittelypisteen lisäksi vielä runsaasti tietoiskuja, avajaispäivänä kuultiin infopaketteja verkkoasioinnista, maataloudesta, liikenneturvallisuudesta, tilusjärjestelyistä, navettateknologiasta, Vipu-palvelusta ja erikoiskasveista. Osaston lavalla on päivittäin myös asiantuntijakeskustelu. Avajaispäivänä lauteille nousivat MMM:n kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, Leena Seppä MMM:stä, Timo Erkkilä tuottajien edustajana ja Minna Nurro ProLuomu ry:stä

MMM:n ja ProAgria Etelä-Pohjanmaan yhteinen Ruokaprovinssi -grillausteltta houkuttelee ihanien grilliherkkujen tuoksullaan kansaa. Keittiömestarit Liukkosen Ulla ja Wesanderin Raymond laittavat taas parastaan ja loihtivat 4 kertaa päivässä messuyleisönkin maisteltaviksi annoksia suomalaisista, lähellä tuotetuista raaka-aineisa. Grillausten lomassa jututetaan asiantuntijoita ja julkkiksia ministereistä laulajiin.
Avajaispäivänä grillin vierellä haastateltavina olivat muun muassa ministeri Paula Risikko ja Anna-Maja Henriksson, broilerinkasvattaja Lasse Rajala, messuisäntä Simo Ralli, MML:n pääjohtaja Arvo Kokkonen, hereford-kasvattaja Jussi Harju, kansanedustaja Anne Kalmari, emolehmätuottaja Päivi Kasari ja maakuntajohtaja Asko Peltola.
 
Oman haastattelunsa lopuksi Simo Ralli otti vielä yleisönsä vetämällä akustisesti Elonkerjuun hittibiisin "Viistäköön siipeni maata", ja sai yleisönsä ja meidät osaston työntekijät ihan fiiliksiin. Tästä on hyvä jatkaa Farmari 2013:n taivalta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti