Lähiruoka&Luomu-messujen yhteydessä jaettiin Vuoden Lähiruokateko -palkinto, jonka tänä vuonna
sai Sodankylän kunta. Palkinnon vastaanotti Sodankylän ruokapalvelupäällikkö
Merja Ahola. 2000 euron palkinnon on lahjoittanut Suomen Messusäätiö.
Kuva: Johanna Suni/Messukeskus/mediapankki |
Vuoden
Lähiruokateko -palkinnon tarkoituksena on nostaa esiin lähiruoan käytöstä ja
lähiruoan edistämisestä hyviä esimerkkejä, joista muut voivat ottaa mallia.
Tänä vuonna kilpailuun tuli yhteensä 29 ehdotusta kaikkiaan 25 ehdokkaasta.
Ehdotetuissa palkinnonsaajissa
oli mukana yksittäisiä lähiruokayrittäjiä ja maatiloja, tuote- ja
yritysinnovaatioita, ravintoloita, kuntia, lähiruoan markkinakanavia,
lähiruokatapahtumia ja lähiruokaa eri medioissa esiin nostavia tahoja. Eli
hyvin monipuolisesti koko lähiruokaketju.
Valitsijaraati
oli kuitenkin yksimielinen päätöksestään, sillä kaikki raatilaiset nostivat
Sodankylän palkinnon ykkösehdokkaaksi. Raati kirjasi ylös seuraavia
perusteluita:
·
Sodankylällä
on strateginen ote lähiruokasektorin kehittämiseen ja se on
järjestelmällisesti, pitkäjänteisesti ja ansiokkaasti kasvattanut lähiruoan
osuutta kunnan ruokapalveluissa ja edistänyt näin lappilaisten ruoantuottajien
tuotteiden pääsyä kunnan ruokahankintoihin.
·
Kunnan keskuskeittiön uusiminen tehtiin
lähiruoan lisäämisen ehdoilla. Keittiöön rakennettiin erilliset tilat ja erilainen
tuotantotekniikka, jotka mahdollistavat lähiruoan vastaanottamisen suoraan tuottajilta. Lisäksi keittiössä käytetään menetelmiä, joilla lähiruoasta
tehdään puolivalmisteita ja komponentteja myöhemmin hyödynnettäväksi.
·
Nämä toimenpiteet ovat mahdollistaneet kunnan
irrottautumisen isosta hankintarenkaasta viime vuonna ja lähiruoan paremmat
hankintaedellytykset.
·
Sodankylän kunta toimiikin tässä valtavirtaa
vastaan kun tyypillisesti kunnissa hankinnat tehdään suurten hankintarenkaiden
kautta.
Sodankylän kunta
on strategisesti lähtenyt edistämään lähiruokaa osana biotalousohjelmaansa.
Lähiruoka nähdään osana elinvoimaista aluetaloutta ja monipuolisempaa
elinkeinoelämää. Kehitys ei tapahdu nopeasti, mutta kunta on uskaltanut ottaa
ensimmäiset, määrätietoiset askeleet lähituotannon toimintaedellytyksien
parantamiseksi. Tästä iso kiitos myös lähiruokakoordinaattorina!
Suomessa on menty
kohti isompia tuotantokeittiöitä ja suuret, useiden kuntien yhteiset
hankintarenkaat on nähty usein ainoaksi keinoksi toteuttaa hankinnat. Sodankylän
esimerkki osoittaa, että myös toisin voi toimia.
Onnittelut
Sodankylälle ja erityisesti sen ruokapalvelupäällikölle Merja Aholalle Vuoden
Lähiruokateko -palkinnosta niin omasta kuin palkinnon valintaraadin puolesta!
Teksti: Kirsi
Viljanen, joka toimii Lähiruoka&Luomu -messujen suunnitteluryhmän ja
Vuoden Lähiruokateko -kilpailun valintaraadin puheenjohtajana. Oheinen teksti
on mukailtu palkinnonjakotilaisuuden puheesta.
Onnittelut Merjalle. Muutos vaatii vetäjän joka uskoo muutokseen. Toivottavasti tämä on kannustava esimerkki Suomen muille kunnilla ja kaupungeille.
VastaaPoista