Herkkujen Suomi -tapahtuma on taas urakoitu päätökseen. Tänä vuonna paikalla oli yhdeksästä maakunnasta yhteensä 66 yritystä, joko koottuna maakuntaosastojen alle tai yksittäisinä yritysosastoina. Tapahtuma veti tänäkin vuonna runsaasti yleisöä ja kolmen päivän aikana messuihin tutustui 50 000 henkilöä. Viidettä kertaa järjestetyn tapahtuman suosio osoittaa, että lähiruoka todella kiinnostaa kuluttajia, ja että näitä tuottajien ja kuluttajien yhteensaattamisia tarvitaan jatkossakin.
Ohessa on kuvakerrontaa siitä, mitä kaikkea Herkkujen Suomi 2015 tarjosi.
Tapahtuman avasi maa- ja metsätalousministeriön osastopäällikkö Risto Artjoki, joka puheessaan kehui maakuntien herkkuja ja kertoi lähiruoan myynti- ja markkinakanavien moninaistumisesta. Hän myös kiitti Tasavallan presidenttiä siitä, että hän oli lupautunut tapahtuman suojelijaksi. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila ja Svenska Lantbruksproducenternas centralförbund SLC:n toiminnanjohtaja Johan Åberg kantoivat puheissaan huolta kotimaisen alkutuotannon ja koko ruokaketjun tulevaisuudesta.
Maa- ja metsätalousministeriö vastasi päälavan ohjelmatuotannosta. Perinteisissä keittiömestareiden Raymond Wesanderin ja Ulla Liukkosen vetämissä grillausnäytöksissä esittäytyivät maakuntien yrittäjät ja tuottajat sekä lukuisa joukko ruokaketjun asiantuntijoita. Näytökset houkuttelivat paikalle joka kerta runsaasti kuulijoita.
|
Thomas Snellman kertoo MMM:n viestintäjohtaja Pekka Väisäselle REKO-mallista Juha Marttilan kuunnellessa tarkkana uusien jakelumallien mahdollisuuksista. |
|
Mustilan Viinin yrittäjä Maria Tigerstedt kertoi kymenlaaksolaisesta lähiruokayrittäjyydestä ja luomuviljelijä Tuomas Mattila lähiluomun merkityksestä |
|
Ruokakulttuuriprofessori Johanna Mäkelä ja lammastilayrittäjä AnneRintala pohtivat ruokakulttuurin muutoksia ja lampaanlihatuotannon nykytilannetta |
|
Janne Kolattu Kolatun Juustolasta toi grillattavaksi herkullisia juustoja |
|
Lihantuotannosta, ravitsemussuosituksista ja ruokaketjun ajankohtaiskuulumisista keskustelemassa Allkär Farmin yrittäjä Janne Lönn, ravitsemustieteen professori Mikael Fogelmholm ja maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio |
|
Helsinkiläisestä maatalous- ja elintarvikeyrittäjyydestä keskusteltiin Viikin opetus- ja tutkimustilan johtajan Miika Kahelinin ja Pampa Foods Oy:n yrittäjä Mariana Cantonin kanssa |
|
Lavakeskustelussa Satokausikalenterin tuottaja Samuli Karjula, Caminito-artesaanijäätelöyrityksen ja Helsingin meijeriliikkeen edustajat ja lähiruokakoordinaattori Kirsi Viljanen keskustelemassa pienimuotoisesta jalostustoiminnasta ja sesonginmukaisesta ruokavaliosta. Kuva: Raymond Wesanderin kuva-arkisto |
|
Kuva: Raymond Wesanderin kuva-arkisto |
|
Herkkujen Suomen viimeisessä grillausnäytöksessä esiteltiin pohjois-karjalaista lähiruokatoimintaa, keskusteltiin lähiruokakirjan laatimisprosessista ja ruokakulttuurista. Lavalla kirjailija Merja Koski, yritysasiantuntija Johanna Rinnekari ja ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi |
MMM:n Ruokailo! -osastolla oli esillä ruokaketjurahoitteisia ruokakasvatukseen liittyviä hankkeita. Osastolla mukana olivat Kasvisaarteen arvoitus, Ruokakoulu - Matskolan, Ruokavisa, Maistuva ammatti ja Kouluruokadiplomi -hankkeet sekä tietoa kotitalousopetuksesta ja uusista paikallisessa OPS-työssä huomioitavista ruokakasvatusohjeista. Osastolla testattiin kasvistietoutta, mittailtiin kasvisannoksia, arvuuteltiin hajuaistein eri tuotteita ja kouluryhmien kanssa pilkottiin kasviksia.
|
Kuva: Kirsi Viljanen |
|
Kuva: Kirsi Viljanen |
Järjestöteltassa oli esillä myös elintarvikkeiden alkuperätietoa Ruokatieto ry:n osastolla, Maa- ja kotitalousnaisten keskusliitto esitteli kotimaista, pohjoista superfoodia, MTK ja SLC välittivät tietoa tuottajista ja tuotannosta, Helsingin yliopisto elintarvikealan koulutusmahdollisuuksista sekä Svenska Marthaförbundet ruokakasvatuksesta, ruokahävikistä ja sesonginmukaisesta ruoasta. MMM kokoamien kolmen pöydän ääressä saatiin tietoa lähiruoasta, luomusta ja ruokapiiritoiminnasta.
|
Kuva: Kirsi Viljanen |
|
Kuva: Kirsi Viljanen |
|
Kuva: Kirsi Viljanen |
|
Kuva: Kirsi Viljanen |
|
Kuva: Kirsi Viljanen |
Herkkujen Suomen pääosassa ovat kuitenkin aina olleet ihanat maakuntien herkut!
|
Kuva: Kirsi Viljanen |
|
Kuva: Kirsi Viljanen |
|
Kuva: Kirsi Viljanen |
|
Kuva: Kirsi Viljanen |
|
Kuva: Kirsi Viljanen |
|
Kuva: Kirsi Viljanen |
|
Kuva: Kirsi Viljanen |
|
Kuva: Kirsi Viljanen |
Tapahtuma kiinnosti myös toimittajia ja bloggareita,
joille MTK järjesti ohjattuja mediakierroksia. Sain olla vetämässä paria
ryhmää, ja oli ilahduttavaa huomata, miten aidosti lähiruoka kiinnosti
media-alan ammattilaisia. Yrittäjistä tehtiin jo paikan päällä
bloggauksia ja haastatteluja, joita on julkaistu erilaisissa blogeissa
sekä muun muassa YLEn ja MTV3:n haastatteluina.
Tapahtuman järjestäjätahoina olivat Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry sekä Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, Ruoka-Suomi -verkosto, Aitojamakuja.fi, Lammin Sahti ja Pienpanimoliitto.
Kiitos kaikille mukanaolleille! Ja tavataan taas ensi vuonna torilla sankoin joukoin!
Herkkujen Suomessa osastollamme olleeseen lähiruokakyselyyn saimme todella paljon vastauksia. Vastanneiden kesken arvottiin kolme Merja Kosken Onneks on lähiruokaa -kirjaa.
|
Kuva: Kirsi Viljanen |
Arvonnassa onnetar suosi seuraavia henkilöitä, joille kirjat on jo tulossa postitse: Elisa Nurminen, Ylämaa; Ritva Tuomisto, Ylinen ja Anne Tjäder, Helsinki. Onnittelut voittajille!
Teksti: Kirsi Viljanen
Kuvat: MMM-kuva-arkisto ellei toisin mainita
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti