Seminaari alkoi poliittisella paneelilla, jossa oli edustajia Ruotsin, Suomen, Ahvenanmaan, Islannin ja Grönlannin ministeriöistä ja maakuntahallinnosta sekä yrittäjiä Norjasta, Islannista ja Ruotsista.
Täällä sitä oltiin paneelin lauteilla yhdessä pohjoismaisten kollegojen kanssa! |
Kolmen seminaaripäivän aikana seminaarin 350 osallistujalla oli mahdollisuus valita todella kattavasta ohjelmasta itselleen sopivimmat palat: tarjolla oli tietoutta uusiutuvasta elintarvikelainsäädännöstä, PAH-yhdisteistä ja siihen liittyvän lainsäädännön vaikutuksista perinteisiin savustettuihin tuotteisiin, jalosteiden perinteisistä valmistusmenetelmistä, yritysten kannattavuudesta ja liiketoimintaedellytyksistä, marjaviineistä, erilaisista investointirahoitus- ja yritysmalleista, luovien alojen mahdollisuuksista ja monesta, monesta muusta teemasta.
Seminaarin yhteydessä järjestettiin käsityöläisruoan Ruotsin mestaruuskilpailut, jotka tänä vuonna olivat ensimmäistä kertaa avoimet kaikille pohjoismaisille yrityksille (kts. kaikki osallistujat tästä). Suomesta saimme mukaan todella mahtavasti mukaan yhdeksän yritystä upeine tuotteineen!
Kilpailun ytimenä olivat paikalliset raaka-aineet, lisäaineettomuus, käsityöläisyys ja korkea laatu. Kilpailuun osallistui ennätykselliset 587 tuotetta kaikkiaan 40 eri tuotesarjassa. Lähes sata juryläistä 20 eri juryryhmässä istuivat koko tiistaipäivän Sjöteaternin aulatiloissa, joissa he haistelivat, maistelivat, arvioivat pakkauksia, tuotteiden ulkomuotoa ja rakennetta ja ylipäätään tuotteiden kokonaisuutta ja laatua.
Kilpailun tulokset julkistettiin keskiviikkoiltana monituntisessa gaalassa Sjöteaternin suuressa salissa, johon oli kokoontunut viitisensataa juhlijaa. Palkintojen jaon väliin oli järjestetty myös upeita esityksiä, joissa myös Eldrimnerin ohjausryhmän jäsenet pääsivät näyttämään taitojaan (kts. videot tästä: http://www.youtube.com/watch?v=ey4_KAk7rsc&feature=youtu.be ja http://www.youtube.com/watch?v=Bc2Kvcocqtw&feature=youtu.be)! Esityksissä oli upealla tavalla otettu mukaan perinteet, vanhat työtavat ja välineet, kansanmusiikki, samoin paikalliset raaka-aineet. Meillä Suomessa liian usein sanotaan, ettei ruoalla saa leikkiä, mutta hienosti leivät ja sämpylät toimivat myös jonglöörauksessa!
Suomi pärjäsi upeasti kilpailussa: kultaa ahvenanmaalaiselle olutmakkaralle, hopeaa maustetut marmeladit -sarjassa Marmeladkompanietin päärynämarmeladille ja pronssia innovatiivinen ruokatuote-sarjassa Åbyn kuminanäkkärille. Lämpimät onnittelut palkituille!
Voittoisan makkaran tekijät Ann ja Åsmund Sundberg iloitsivat palkinnostaan, ja katsomosta kuuluneista riemunkiljahduksista huomasi, että Ahvenanmaalta oli mukana kunnon kannustusjoukot!
Kultaa voittanut Marskogensin olutmakkara Ahvenanmaalta |
Upea palkittujen tuotteiden näyttely |
Särimner-seminaarin yhteyteen sen oli järjestetty myös tilamyymälä, johon kaikilla halukkailla oli mahdollisuus tuoda myyntiin tuotteitaan, kunhan ne olivat vain valmiiksi hinnoiteltuja. Hyvä idea meillekin! Tarjolla oli monipuolisesti tuotteita: leipiä, näkkäreitä, hilloja, mehuja, nektareita, sinappeja, lihajalosteita, juustoja, käsityötuotteita yms. Ja kun Ruotsissa oltiin, niin glögivaihtoehtoja löytyi tyrnistä variksenmarjaan. Tuotteissa oli käytetty erityisesti luonnontuotteita, ja hyvin monipuolisesti: valikoimassa oli mm. kuusta, variksenmarjaa, puolukkaa, lakkaa ja yrttejä. Ja löytyipä hyllyltä myös suppilovahveroista uutettua tiivistettä.
Tiistaina illansuussa vietettiin juhlallisesti Eldrimnerin ensimmäisen peruskorjausvaiheen avajaisia. Paikalle oli kokoontunut useita satoja henkilöitä juhlistamaan tilaisuutta, jonka huipensi kaikki Eldrimnerin erikoisalat esiintuovan koristeellisen salon nosto pystyyn.
Eldrimnerin avajaisissa tarjolla oli aivan ihania lähiruokatuotteita, nam!
Samalla juhlistettiin Eldrimnerin uusia meijeri- ja leipomotiloja, jotka jatkossa antavat hyvät puitteet ao. alojen kurssitoiminnalle.
Pääsimme maistamaan aivan ensimmäisinä upouudesta uunista tulleita, uudessa koulutuskeittiössä paistettuja ensimmäisiä leipiä! |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti