Lähiruokaohjelma

tiistai 17. syyskuuta 2019

Artesaaniruoka keskiössä


Viime viikon loppupuoli oli yhtä suurta artesaaniruuan juhlaa kooten Jyväskylään artesaaniruuan tuottajia ja asiantuntijoita erityisesti Suomesta, mutta myös Pohjoismaista ja Baltiasta. Jyväskylän ammattikorkeakoulu toimi nimittäin tämän vuoden Artesaaniruoka SM-kilpailujen paikkana, ja kilpailun yhteyteen oli koottu mielenkiintoinen tapahtumakokonaisuus. Lue lisää kilpailusta tästä.


Tapahtuma alkoi perjantaina Fennopromon MarketWise -hankkeen kokoamalla pakkausnäyttelyllä. Elintarvikkeiden pakkauksia on koottu ympäri maailmaa sillä silmällä, mikä missäkin päin maailmaa on trendinä juuri nyt, ja mihin suomalaisten yritysten pitäisi kiinnittää huomiota erityisesti viennissä, mutta tietysti myös pakkausten designiä miettiessään kotimaan markkinoille.
 
 
 
 

Perjantaina käynnistyi ohjelman seminaariosuus, ja tuolloin saimme kuulla Keski-Suomen maakunnasta, sen ruokatuotannosta ja -kulttuurista, artesaaniruuan perusteista, kilpailusta ja sen edistämisyhdistyksestä Suomen Artesaaniruoka ry:stä,  Ruotsin Eldrimnerin tekemästä kehitys- ja koulutustoiminnasta, villiyrttien käytöstä, yritysesimerkkejä ja mitä pienenkin yrityksen pitää huomioida miettiessään vientitoiminnan käynnistämistä. Seminaarissa oli myös asiantuntijapaneeli artesaaniruuan merkityksestä osana tuotteen lisäarvoa. Perjantain tallenteen löydät täältä. Lauantain seminaarissa pohdittiin ruuan moniaistisuutta, kuultiin lisää yritysesimerkkejä sekä annettiin evästystä seminaarin jälkeen toteutettuun Laurea amk:n vetämään villiyrttityöpajaan. Lauantain seminaarin tallenteen löydät tästä.

Bodil Cornell Eldrimneristä kertoi kuulumisia Ruotsista
Asiantuntijapaneelia moderoi Bettina Lindfors ELO-säätiöstä (vas.) ja keskustelemassa olivat Jonas Harald (Pohjanmaan kalatalous/Leader-neuvoja), Samuel Pettersson (Matregion Nyland), Ulla Liukkonen (Suomen Keittiömestarit ry.) ja Kirsi Viljanen (maa- ja metsätalousministeriö). Kuva: Artesaaniruoka SM

Lauantai oli artesaaniruoka SM -kilpailun varsinainen kisapäivä. Kymmenet tuomaristojen jäsenet kokoontuivat jo ennen aamukahdeksaa omien tuomaripöytiensä ääreen. Kilpailuun oli lähetetty yli 120 tuotetta lähes 70 yrityksen toimesta. Yhteensä kilpailuluokkia oli kaikkiaan 11 lukuisine alakategorioineen. Kilpailussa arvioitiin erityisesti makua, ulkonäköä, rakennetta, kokonaisvaikutelmaa ja innovatiivisessa kilpailuluokassa innovaatioastetta. Joissakin luokissa kilpailutuotteita oli vähän ja tuomaristo sai työskentelynsä loppuun noin neljässä tunnissa, jotkut tuomaristoista työskentelivät yli 7,5 tuntia.


 
 
 
 
 
 

Voittajat julkistettiin Gradian tiloissa pidetyssä upeassa palkintogaalassa. Voittajatuotteet osoittavat, että meillä on todellakin huipputuotteita, jotka on tehty loistavista raaka-aineista, kovalla ammattitaidolla ja suurella sydämellä! Harmillisesti monissa luokissa oli niin vähän kilpailutuotteita, ettei mitaleita voitu jakaa, vaikka niissäkin luokissa mukana oli oikeita helmiä.

Kuva: Artesaaniruoka SM
Kilpailun avulla haluttiin paitsi tuoda artesaaniruokaa ja sen tekijöitä tunnetuksi luoden täten parempia liiketoimintamahdollisuuksia ja uusia markkinoita, mutta myös edesauttaa artesaaniruuan tuottajia kehittämään toimintaansa. Jokainen tuote sai tuomaristolta palautteen, jossa positiivisen kehun lisäksi oli myös tarpeen mukaan rakentavaa palautetta tuotteen jatkokehittämiseksi. Uskonkin, että ensi vuonna tuomaristot saavat maisteltavakseen yhä parempia, edelleen kehitettyjä tuotteita ja toki aivan uusia tuotteita ympäri Suomea ja Pohjoismaita.

Olen iloinen, että Jyväskylän toimijat yhteistyökumppaneineen ottivat tämän kilpailun toteuttamisen vastuulleen kolmen Raaseporissa järjestetyn kilpailun jälkeen. Ja matka jatkuu: ensi vuoden kilpailu järjestetään 14.-16.10.2020 Raisiossa. Laittakaapa kalenteriin!





Mitä on artesaaniruoka?
Artesaaniruoan kautta luodaan ainutlaatuisia tuotteita, joilla on rikas maku ja selkeä identiteetti, ja   jotka valmistetaan hellävaraisesti erityisesti paikallisia raaka-aineita jalostamalla. Tunnusmerkkinä  on, että tekijän kädenjälki ja osaaminen ovat osa koko tuotantoketjua. Näin saadaan aikaan tuotteita, joissa ei ole turhia lisäaineita ja joiden raaka-aineet ovat kaikki jäljitettävissä. Artesaaniruoka  säilyttää, kehittää ja nostaa esiin paikallisten ruokakulttuurien rikkauden ja tietämyksen.
Lähde: Artesaaniruoka SM/Kilpailusäännöt2019


Teksti ja kuvat: Kirsi Viljanen (ellei toisin mainita)




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti