Ruokamatkailu on yksi matkailun kasvavimmista sektoreista. Suomi on yhtäkkiä noussut ruokamatkailumaailman kartalle ja olemme hetkessä saaneet hyvää ja kiinnostavaa julkisuutta alan tärkeimmissä kansainvälisissä medioissa. Esimerkiksi Lonely Planet nosti Suomen maailman 3. parhaaksi matkailumaaksi viime vuoden lopulla (kts. uutinen). Meillä on loistavia ruokamatkailun kärkituotteita ja pari vuotta sitten valmistunut ruokamatkailun strategia näyttää yhteiset tavoitteet ja kehittämisen suunnan kaikille alan toimijoille. Tarvitsemme kuitenkin lisää ruokamatkailutuotteita niin kotimaan matkailijoille kuin ulkomaalaisille turisteille.
Tammikuussa 2017 Matkamessujen yhteydessä avattiin pari kuukautta käynnissä ollut ruokamatkailukilpailu. Kilpailu on oiva keino nostaa hyviä kohteitamme esiin, mutta myös haastaa yrityksiä kehittämään tuotteistaan entistä parempia - tuotteita, joissa elämyksellisyys on hiottu matkailijan kaikkia aisteja palvelevaksi kokonaisuudeksi.
Kärkituotteiden etsimisen lisäksi kilpailulla haluttiin kerätä hyviä esimerkkejä, joita voi mallintaa laajemminkin ruokamatkailun hyväksi. Kilpailulla haluttiin kunnioittaa myös hyvää ja rikasta alueellista ruokakulttuuriamme, paikallisuuden hyödyntämistä sekä puhtauden ja turvallisuuden osalta maailman parhaimman ruokamaan raaka-aineita, jotka on osattu nivoa laadukkaaksi palvelutuotteeksi. Käsityöläisyys, perinteiden kunnioitus modernisoituna nykyhetkeen, historian hyödyntäminen, tarinallisuus ja asiakkaan oppiminen ovat myös ruokamatkailustrategian esiin nostamia hyvän ruokamatkailutuotteen elementtejä MAUN lisäksi. Näihin kiinnitettiin huomiota myös arviointivaiheessa.
Kilpailu huipentui 6.9.2017 Helsingin kaupungintalolla työ- ja elinkeinoministeriön järjestämässä matkailu-seminaarissa, jossa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä ja elinkeinoministeri Mika Lintilä palkitsivat voittajat juhlavasti. Vuoden ruokamatkailupalkinnon voitti helsinkiläisen ravintola Olon Creative Kitchen / menu Matka.
Katja Henttunen, Jari Vesivalo ja Pekka Terävä / Olo vastaanottivat palkinnon. Kuva: Juha Rahkonen |
Lisäksi palkittiin kolme ruokamatkailutekoa: Hotelli Punkaharjun sienet ja yrtit -viikonloppu, Fiskarsissa artesaanijuomia tuottavien Fiskarsin Panimon, Kuura Ciderin ja Ägräs Distilleryn opastettu kierros sekä Skördefesten, vuosittain syyskuussa Ahvenanmaalla järjestettävä sadonkorjuujuhla. Kunnianmaininnat saivat porvoolainen opastettu kävelykierros SMAKU ja kuusamolainen Studioravintola Tundra. Lisätietoa voittajista tästä.
Ruokamatkailukilpailun voittaja palkittiin 3 000 euron ruokamatkailutuotteen kehittämisrahalla. Ruokamatkailukilpailun voittajalle ja kolmelle merkittävälle ruokamatkailuteko -maininnan saaneelle tehtiin osana palkintoa videot. Lisäksi kilpailun voittaja ja finalistit saavat markkinoinnillista näkyvyyttä esimerkiksi VisitFinlandin markkinointikanavissa sekä mahdollisuuden osallistua yhteiseen sparrauspäivään Helsingissä.
Kuvassa kaikki palkitut ministeri Lepän (vasemmalla) ja Lintilän (oikealla) seurassa. Kuva: Kirsi Viljanen |
Matka kilpailun avauksesta voittajan julkistamiseen oli pitkä ja antoisa. Kilpailuun tuli 73 toistaan parempia ehdotuksia, ja arviointiraadilla (jossa lisäkseni olivat kehityspäällikkö Terhi Hook/VisitFinland, olut- ja ruokatoimittaja Mariaana Nelimarkka, ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi/MTK ja ruokamatkailun projektipäällikkö, lehtori Kristiina Havas/Haaga-Helia) oli iso urakka ehdotusten läpikäynnissä. Kilpailussahan ei ollut varsinaisia sarjoja, vaan se oli avoin ruokamatkailuun kuuluville erilaisille tuotteille kuten ruokamatkailuun liittyvät retket, ohjelmallinen ruokailu, ruokanäytelmä ym., tapahtumat, käyntikohteet, joissa myös ruokailuun liittyvien tuotteiden valmistusta, ostamismahdollisuus, juustola, mylly jne., kahvila, ravintolat (pelkät menut ym.) tai innovatiivinen uusi ratkaisu, joka lisää ruokamatkailua. Näihin kaikkiin tulikin ehdotuksia.
Kilpailijoiden arvioinnissa kiinnitettiin huomiota asiakaslähtöisyyteen, paikallisuuteen ja tarinoihin, lähiruokaan, elämyksellisyyteen, yhteistyöhön, liiketoiminnallisuuteen, kannattavuuteen sekä monipuolisuuteen myynti- ja markkinointikanavien käytössä. Kutakin edellä mainituista kohdista tarkasteltiin vielä lukuisten alakysymysten kautta. Kilpailulomakkeilla kerrottujen tietojen lisäksi keräsimme ehdokkaista kaikki mahdolliset saatavilla olevat tiedot yritysten internet-sivuilta, menukorteista, omista ja verkostojemme kokemuksista jne. Kierros kierrokselta jouduimme karsimaan ehdotuksia, kunnes kesän alussa meillä oli finalistit selvillä, kts. tiedote. Osaan finalisteista teimme vielä tutustumis- ja arviointikäyntejä.
Mikä sitten erottaa kohteet toisistaan? Ruoan suhteen ensisija menee maulle, asiakaspalvelulle ja kokonaisvaltaiselle elämykselle. Tuotteessa pitää olla joku ratkaiseva elementti, mikä erottaa sen samantapaisesta toisesta tuotteesta. Tuo elementti voi olla raaka-aineiden käytössä, ohjelmallisuudessa, tarinoissa, aitoudessa, asiakkaan kohtaamassa palvelupolussa, kansainvälisestä markkinointiulottuvuudessa, yhteistyöverkostojen laajuudessa tms. Usein ratkaiseva seikka on hyvin pienipiirteinen, mihin verrattava tuote ei välttämättä ole osanut kiinnittää omassa tuotteessaan huomiota.
Lähes kaikki ehdokkaat olivat todella hyviä, ja meillä on potentiaalia loistavien uusien ruokamatkailun kärkituotteiden esiinnostoon. Sinänsä ruokamatkailun tasokkuus ei yllätä, sillä monella yrityksellä on takanaan vuosien ja vuosikymmenien pituista pitkäjänteistä kehitystyötä yhteistyössä eri tahojen kanssa. Ministeri Leppä kannusti yrityksiä seuraavin sanoin oman puheensa lopussa: Kaikki osallistujat ovat tietyllä tapaa jo voittaneet, sillä kilpailuihin osallistuminen on yritykselle ja toimijalle itselleenkin välillä iso kynnys. Haluan kiittää kaikkia kilpailuun ehdotuksensa lähettäneitä! Te, jotka tällä kertaa ette finaaliin asti yltäneet: kehittäkää tuotteitanne vielä himpun verran eteenpäin, ja osallistukaa myös seuraavalla kerralla! Nostetaan Suomi yhdessä ruokamatkailun kärkimaaksi maailmassa!
MMM:n tiedote ruokamatkailukilpailun voittajista.
TEM:n tiedote matkailuseminaarista.
Teksti: Kirsi Viljanen, arviointiraadin pj.
Voittajat kera ministereiden ja arviointiraadin. Kuva: Juha Rahkonen. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti