Lähiruokaohjelma

tiistai 26. tammikuuta 2016

Lähiruoka trenditutkimusten valossa




Vuoden vaihtuessa mediassa on ollut esillä erilaisia vuotta 2016 - tai pidemmälle ajalle - katsovia trendikatsauksia, myös ruuasta. Trendilistauksia ovat antaneet yksittäiset henkilöt (bloggareita, keittiömestareita, toimittajia ym.) tai niitä on julkaistu erilaisiin selvityksiin pohjautuen. Tässä muutamia silmiin osuneita arvauksia ruokatrendeistä ja kuluttajakäyttäytymisen muutoksista.

Iltasanomien Leeni Hoimela nosti trendien kärkeen palkokasvien käytön, oikean ruokajärjestyksen sekä terveellisyyden, paikallisuuden, puhtauden ja helppouden. Iltalehden Heljä Salonen perusti oman artikkelinsa yhdysvaltalaisen Technomicin raporttiin, jonka mukaan etninen tulisuus, pyörykät ja makkarat sekä vajaakäytettyjen kalojen ja vähempiarvoisten ruhonosien käyttö ovat nousussa. Myös paikallisuus mainitaan erikseen. Forbesin sivuilla on selvityksestä katsottavissa mukava 5-minuuttinen video. Anni Erkko kuvasi Kauppalehden artikkelissaan Option selvitystä tärkeimmistä ruokapöytäämme vaikuttavista muutoksista. Trendeiksi on listattu enemmän kuluttajakäyttäytymiseen kuin itse raaka-aineisiin ja ruokiin liittyviä asioita: ruoan kulutuksen kasvun pysähtyminen, ruoan laadun korostuminen, ostoksilla käynnin harventuminen jne.

Mari Moilanen Jotain maukasta -ruokablogissaan ennusti muun muassa mehustamisen, pitkään kypsyvien ruokien ja itse tekemisen olevan se vuoden 2016 juttu. Soppa365 oli tehnyt oman koosteensa, jossa ensimmäiseksi nostetaan halpojen ruhonosien uudelleennousu. 

Australian MasterChef-tuomari Matt Preston nosti tämän vuoden linjoiksi esiin muun muassa tulella valmistamisen, ympäristöystävällisyyden ja perusasioihin, kuten ravintoloiden itse valmistamat kastikkeet, palaamisen. Harmittavasti tämän tv-maailman guru ignooraa pohjoisen keittiön… Toisaalta kun Google-haun perusteella tutkii linkkejä, on tämän vuoden nouseviksi ennustettuja etnisiä keittiöitä varmasti yhtä monta kuin on haastateltujakin…

Daphne Kasriel-Alexanderin kokoamassa Top 10 Global Consumer Trends for 2016 -raportissa (Euromonitor International) punaisena lankana on ruoan "vihertyminen" ts. ympäristöystävällisyys. Kuluttajat syövät myös terveemmin, vähentävät ruokahävikkiä ja suosivat lähellä kasvatettua, sesonginmukaista ruokaa.
 
Yhdysvaltalainen National Restaurant Association kysyi viime vuonna 1600 jäsenistönsä keittiömestarilta vuoden 2016 trendeistä. Läheltä hankitut lihat ja merenantimet listattiin kuumimmaksi trendiksi, toisena mainittiin keittiömestarivetoiset fast-casual -konseptit. Listan kärkipäässä olivat myös paikalliset tuotteet ja hyperpaikallisuus (ravintoloissa omia puutarhoja, panimo ym.) ja luonnollinen, minimaalisesti prosessoitu ruoka sekä ympäristöystävällisyys. Myös alkoholijuomissa korostui aitous: käsityöläisoluet ja -viinat, paikalliset oluet ja viinit, kotona tehty olut ja luomutuotteet nousivat kärkisijoille. ”Eilisen uutisiksi” listattiin muun muassa hyönteiset ja molekyylikeittiön elementtejä. Kysely tarkasteli myös tapahtunutta kehitystä: kymmenessä vuodessa eniten suosiotaan ovat kasvattaneet paikallisuus, gluteenittomuus ja ympäristöystävällisyys.Vuoden 2026 ruokatrendien kärkeen ammattilaiset nostivat puolestaan ympäristöystävällisyyden, paikallisen ruoan ja ravitsemusnäkökulmat. Yhdysvaltalainen elintarvikealan tutkimusyhteisö IFT julkisti oman luettelonsa perustuen erilaisiin kulutusmuutoksiin. Kärkeen nousivat tuoreen ruoan kysynnän jatkuva kasvu, elämäntapojen ja kulutuskäyttäytymisen muuttumisesta tapahtuvat muutokset syömiseen, välipalatuotteet, löytäminen ja elämyksellisyys. Kts. lisää.

Kanadassa trendeiksi on listattu kuljetusten vallankumouksen ja ”kokki tulee luoksesi” -trendin lisäksi muun muassa kasvisproteiinin nousu ja raaka-aineiden luonnollisuus. Kts lisää.
Ja mitä voidaan sanoa yhteenvetona? Näkökulmia ja arvauksia on moninaisia, ja niitä riittää useita kymmeniä muitakin. Selvästi kuitenkin huomaa, että trendit ennakoivat muutoksia ruokajärjestelmissä ja kuluttajakäyttäytymisessä kohti ympäristöystävällisempää, kestävästi tuotettua terveellistä, kasvispainotteista ruokaa. Liha on ennustuksissa edelleen mukana, mutta selvästi edelleen painotetaan ruhon kaikkien osien käyttöä vain arvopalojen sijaan. Teknologia tulee kehittymään kovaa vauhtia, mikä tulee näkymään tulevaisuudessa kuluttajille yhä enemmän esimerkiksi ruoan tilausten, kuljetusten ja jäljitettävyyden näkökulmista - toisaalta perinteisyys ja aitous ovat vahvoja vastatrendejä. Lähellä tuotettu, paikallinen ruoka näkyy listauksissa vahvasti, ja pitkän aikavälin trendilistat ennakoivat lähiruoan vain vahvistuvan. Hyvä näin!


Muita trendejä haistelevia artikkeleita ja bloggauksia ja:




Teksti: Kirsi Viljanen
Kuvat: MMM:n kuva-arkisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti