Kauhajoen Ruokamessut ovat Suomen pitkäikäisin varsinainen lähiruokatapahtuma, ja Kauhajoella nyt viikonloppuna pidetyt ruokamessut olivat 25. järjestykseltään.
Maa- ja metsätalousministeriö oli mukana ensimmäistä kertaa vastaten messujen ohjelmalavan ohjelmasta, jonka näet kokonaisuudessaan
tästä.
Ruokamessut avasi maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio.
Avajaispuheessaan hän kiitti kauhajokilaisia siitä, että olivat liikkeellä jo ennen kuin muut edes lähiruoasta puhuivatkaan. Husu-Kallio toi esiin, että t
utkimusten
mukaan lähiruuassa kiinnostaa tuoreus ja maku, mutta ennen kaikkea
kaupankäynnin reiluus: tuottajalle ja lähiruokayrittäjälle halutaan turvata
elinkeino ja kohtuullinen osuus tuotteen hinnasta. Husu-Kallio myös lupasi maatiloille ja elintarvikealan yrityksiin byrokratian purkutalkoita ja kertoi parhaillaan kiertävänsä ympäri Suomea erilaisissa yrityksissä kuuntelemassa tarkalla korvalla lainsäädännön ongelmista. Hän peräsi myös kunnilta arvokeskustelua siitä, mistä kuntien ruokapalveluissa tarjottava ruoka tulee: "valitkaa kotimainen - samalla edesautatte hallituksen
tuottavuushyppytavoitteita ja kotimaisen alkutuotannon ja
elintarviketeollisuuden elinmahdollisuuksia!"
Kauhajoen kaupungin valtuuston puheenjohtaja, kansanedustaja Lasse Hautala antoi kunniaa Ruokamessujen pitkäjänteiselle työlle. Hän myös kantoi huolta kotimaisen alkutuotannon ja elintarviketeollisuuden kannattavuudesta, jotka johtuvat muun muassa Venäjä-pakoitteista. Hän peräsikin uusia avauksia vientiin.
|
Kuva: MMM-kuva-arkisto |
Keittiömestari Jaakko Kolmonen esiintyi Kauhajoen ruokamessuilla 12 vuoden ajan. Avajaisvieraat saivat kuulla hänen tervehdyksensä videon välityksellä.
Kauhajoella myös jaettiin lähiruoka-raaka-aineita ja sesonkeja kunnioittaneen reseptikilpailun palkinnot, palkinnon voitti Kaija Nieminen Kausalasta tyrni-jääkellarinsiiallaan. Palkinnon jakoivat keittiömestarit Ulla Liukkonen ja Raymond Wesander sekä Tarja Tapanainen Kauhajoen Ruokamessuilta.
Maa- ja metsätalousministeriön grillausnäytöksissä keskusteltiin ajankohtaista kysymyksistä lähiruokaan, luomuun, alkutuotantoon ja maaseudun kehittämiseen liittyen. Puhujia oli varsinkin Etelä-Pohjanmaalta, mutta myös muualta Suomesta. Kunnia-asemassa näissä haastatteluissa olivat grillattavien tuotteiden tuottajat, jotka samalla kertoivat tuotannostaan ja ajatuksiaan lähiruoan tulevaisuudesta. Keskustelut ja grillausnäytökset veti sujuvaan tapaansa MMM:n viestintäjohtaja Pekka Väisänen.
|
Grillausnäytös / yrittäjä Jyri Tanner, Laidun Hereford / lähiruokakoordinaattori
Kirsi Viljanen, MMM ja
maaseutuverkostopalveluiden johtaja Teemu Hauhia. Kuva: MMM-kuva-arkisto |
|
Grillausnäytös
/ Kujalan tila / yrittäjä Timo Ranta /
maatalousylitarkastaja Leena Seppä, MMM. Kuva: MMM-kuva-arkisto |
|
Grillausnäytös
/ Lakeuden Highland / yrittäjä Kirsi Huhtala. Kuva: MMM-kuva-arkisto |
|
Grillausnäytös
/ Etelä-Pohjanmaan maakuntajohtaja
Asko Peltola. Kuva: MMM-kuva-arkisto |
|
Kuva: MMM-kuva-arkisto |
|
Grillausnäytös
/ Kalastaja Tom Blom, entinen Miss Suomi Anna Strömberg, perunatuotteet |
|
Kuva: MMM-kuva-arkisto |
|
Grillausnäytös
- Villisianlihantuottaja Simon Norrvik / ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari
Syväniemi, MTK |
|
Grillausnäytös
– Kasvis + juusto / myynti ja markkinointikoordinaattori
Eva Lillmangs, Närpiön Vihannes / yrittäjä Janne Tolvi, Kolatun
juustola |
|
Grillausnäytös
/ kalastaja Tom
Blom / toiminnanjohtaja Guy
Svanbäck, Österbottens Fiskarförbund. Kuva: MMM-kuva-arkisto |
|
Kuva: MMM-kuva-arkisto |
|
Grillausnäytös
/ Kyyttötila Ylikallio / Anne Rintamäki / maatalousylitarkastaja Leena Seppä,
MMM / näyttelijä Heikki Vainionpää,
Seinäjoen kaupunginteatteri / koordinaattori
Suvi-Mäki Pirilä, Ruokaprovinssi. Kuva: MMM-kuva-arkisto |
|
Kuva: MMM-kuva-arkisto |
|
Juurella ravintolan keittiömestari Jari Unkeri opetti bearnaise-kastikkeen tekoa |
|
Grillausnäytös
/ Kalkkunantuottaja Kristian Bengts / Jani Unkeri, Ravintola Juurella / Riitta Alapiha,
Kauhajoen Ruokamessut. Kuva: MMM-kuva-arkisto |
Maa- ja metsätalousministeriö / Lähiruokaohjelma järjesti messuille keskustelutilaisuuksia, joiden aiheet olivat julkiset elintarvikehankinnat, lähiruoan merkitys kuluttajalle ja tuottajalle, lähiruoan saaminen HoReCa-sektoreille ja tukkuportaaseen, REKO-renkaat lähiruoan hankintakanavana, lähiruoan näkyminen kirjatarjonnassa sekä EVL:n kirkon maaseutulinjaukset. Keskustelutilaisuuksia oli lisäksi luomusta, luomukeruusta ja luonnontuotteista. Ohessa muutama nosto hyvistä keskusteluista.
Keskustelussa lähiruoan saamisesta julkisiin hankintoihin korostui, että lähiruokaa on täysin mahdollista saada julkisten keittiöiden lautasille. Yhteistyötä kuitenkin tarvittaisiin tuottajien kesken, jotta voitaisiin tarjota riittävä määrä riittävän laadukasta tavaraa.
Marjami Oy:n toimitusjohtaja Mika Ruutiainen kertoi kokemuksistaan yrittäjän näkökulmasta. Yksi ongelmista on, että yrittäjille ei tule suoraan tietoa avautuvista tarjouskilpailuista. Vaikka tarjouskilpailut yleisesti Hilmasta löytyvätkin, niin yrittäjien on hankalaa seurata palvelua koko ajan. Muuriainen korosti myös ennakoivan vuoropuhelun ja osatarjousten merkitystä. Joonas Peura ratkoo ammatikseen lähiruoan logistiikkahaasteita, ja keskustelussa yhteiskuljetusten ja niiden järkevöittämisen todettiin olevan yksi keskeisimmistä alan pullonkauloista. Leena Viitaharju kertoi tutkimusryhmänsä tuloksiin viitaten lähiruoan aluetaloudellisista merkityksistä. Terttu Majamäki ja Anne Niemelä toivat keskusteluun kuntien ruokapalveluiden näkökulmaa. Suupohjan alueella lähiruokaa hankitaan, vaikka kunnat kuuluvatkin isompaan hankintarenkaaseen.
Sunnuntaiaamun kansanlaulujumalapalveluksen jälkeen runsaan yleisön kuunnellessa keskusteltiin EVL:n kirkon maaseutulinjauksista, niiden taustoista ja sisällöstä sekä kirkon merkityksestä muuttuvassa yhteiskunnassa. Kauhajoella kirkko toimii niin keskustassa kuin vahvasti kylissäkin ja kiinteässä yhteistyössä alueen eri järjestöjen kanssa jalkautuu tehokkaasti asukkaiden pariin. Kirkkoherra Jouko Ala-Prinkkilä ja kappalainen Antti Ala-Opas korostivat yhteisöllisyyttä niin maaseudun kuin kirkonkin voimavarana ja toivat esiin, että menestyäkseen maaseutu tarvitsee yrityksiä ja työpaikkoja. Maaseudun
merkitys tulee korostumaan erityisesti ilmastonmuutoksen edetessä ja
maailman ruokakriisien lisääntyessä. -Alkutuottajat eivät tee pelkkää
agribusinesta, vaan palvelevat koko yhteiskuntaa. He tarvitsevat
kuitenkin myös tunnustettua arvostusta, muistutti Ala-Opas. -Luonnon
varjeleminen on ihmisyyden kutsu, kiteytti Ala-Opas. Keskusteluun nousi
myös ajankohtainen uutisaihe pakolaisuudesta. -Emme pääse ulkoistamaan
lähimmäisyyttä itsestämme pois, muistutti Ala-Prinkkilä.
REKO-renkaat ovat jalkautuneet Suomeen vauhdilla: kun niitä vuoden 2014 alussa oli kaksi, niin määrä on noussut jo yli 70 renkaaseen. Hanna Kohtala-Mäkinen ja Mari Viljanmaa kertoivat Suupohjan ja Seinäjoen alueilla käynnistyneiden REKO-renkaiden toiminnasta ja Kirsi Huhtala Lakeuden Highland -tilalta ja Anne Rintamäki Ylikallion kyyttötilalta REKOn merkityksestä tuottajalle. -REKOn kautta menee todella paljon tuotteita. On hyvä, jos REKO on riittävän iso, pienten kuntien pienille REKOille on hankalampaa ja kustannustehotonta kuljettaa, kertoi Huhtala.
|
Perjantain keskustelutilaisuudessa käsiteltiin hallitusohjelmaa, ruokaa ja biotaloutta / kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio, MMM
/ toiminnanjohtaja Yrjö Ojaniemi, MTK / kansanedustaja Lasse Hautala. Keskusteluissa biotaloudessa nähtiin suuria mahdollisuuksia, mutta todettiin myös alkutuotannon kannattavuushaasteet ja tarpeet byrokratian purulle |
|
Keskustelutilaisuus
- Lähiruoka / lähiruokakoordinaattori Kirsi Viljanen, MMM / ruokakulttuuriasiamies
Anni-Mari Syväniemi, MTK / projektipäällikkö Päivi Töyli, Turun yliopisto,
Aitoja makuja. Kuva: MMM-kuva-arkisto |
|
Keskustelutilaisuus
- Mistä lähiruoan löytää ja miten se saadaan kauppoihin ja ravintoloihin? /
lähiruokakoordinaattori Kirsi Viljanen, MMM / projektipäällikkö Päivi Töyli, Turun yliopisto, Aitoja makuja |
|
Keskustelutilaisuus
- Lähiruokatrendi näkyy myös kirjatarjonnassa: Onneks on lähiruokaa! -kirjan
kirjoittaja Merja Koski. Keskustelussa mukana myös lähiruokakoordinaattori Kirsi Viljanen. Kuva: Kirsi Viljasen arkisto |
|
Keskustelutilaisuus
- Keruuluomun kysyntä kasvaa / ylitarkastaja
Sampsa Heinonen, Evira / sertifiointivastaava Eija Vuorela, Suomen 4H-liitto /
johtaja Samuel Granholm, Granholms / maatalousylitarkastaja Leena Seppä, MMM. Myös lauantaina oli luomuaiheinen keskustelutilaisuus teemasta: "Luomuvalikoima
laajenee". Siinä maatalousylitarkastaja Leena Sepän haastateltavina olivat toimitusjohtaja Taina
Laitinen, Vavesaaren tila ja Ekoviljelijöiden puheenjohtaja Sini Hakomäki. Kuva: MMM-kuva-arkisto |
|
Keskustelutilaisuus
- Villiyrtit / luonnontuotealan toimialapäällikkö Anne Ristioja, ELY-keskus. Keskustelussa mukana myös lähiruokakoordinaattori Kirsi Viljanen. Kuva: Kirsi Viljasen arkisto |
Yleisöä veti puoleensa myös kalastaja Tom Blomin kalan käsittelynäytökset, joissa hän kertoi kalan pyynnistä ja käsittelystä sekä antoi valmistusvinkkejä. Näytöskeittiön päälle asetetun peilin kautta yleisö pystyi seuraamaan tarkasti, miten fileet syntyivät.
Hämes-Havusen historiallinen pihapiiri loi upeat puitteet ruokamessuille, joille kokoontui tänäkin vuonna tuhansia ja taas tuhansia kävijöitä. Näytteilleasettajia oli kaikkiaan 150.
|
Kuva: MMM-kuva-arkisto |
|
Kuva: MMM-kuva-arkisto |
|
Kuva: MMM-kuva-arkisto |
Kaikkien näiden ohjelmien jälkeen ja kaikki keskustelut kuunnelleena, tai niihin osallistuneena, voi vain sanoa lähiruoan olevan nyt kaikkien agendalla. Sen tulevaisuuteen uskotaan, ja sen eteen halutaan tehdä töitä. Kiitos kaikille grillaajillemme ja keskustelijoille! Kiitos Kauhajoen Ruokamessut kaikesta lähiruoan eteen vuosien varrella tekemästänne työstä, hyvästä messuorganisaatiosta ja siitä, miten lämpimästi MMMläiset vastaan otitte! Kiitos näytteilleasettajat ja yleisö: te teette ruokamessujen tunnelman upean Hämes-Havusen lisäksi!
|
Onnistuneiden messujen jälkeen järjestäjien on helppo hymyillä! Messupäällikkö Riitta Alapiha, keittiömestarit Ulla Liukkonen ja Raymond Wesander sekä Tarja Tapaninen. |
Jaakko Kolmosen videoterveyhdyksen ja muita kuva- ja videomateriaaleja sekä tunnelmia messuilta löydät Ruokamessujen facebook-sivuilta.
Teksti: Kirsi Viljanen
Kuvat: Kirsi Viljanen ellei toisin mainita
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti