Lähiruokaohjelma

torstai 20. heinäkuuta 2017

Ruoka mukana Kansanparannuspäivien teemoissa




Kuusamossa järjestettiin viime viikolla jo perinteeksi muodostuneet Kansanparannuspäivät, järjestykseltään nyt kuudennet. Päivien teemana oli Healing as Art - Art as Healing.  Useita kymmeniä kansanparantajia ja kansanparannuksesta kiinnostunutta yhteen koonnut tapahtuma koostui tutustumisretkistä, Kuusamotalon seminaaripäivästä luonnontuotetoreineen sekä Pohjanseidan Metsäkylpylän kahdesta hoitopäivästä, jolloin yleisöllä oli mahdollisuus varata aikoja erilaisiin kansanparannushoitoihin. Päivien toteutuksesta vastasivat tänä vuonna HWA Health Wellbeing Academy ja Suomen Kansanparantajaseura ry. Päivien tarkoituksena on jakaa omaa tietouttaan muille, oppia uutta ja verkostoitua hyvinvointi-teemaa kunnioittaen.

Seminaaripäivä koostui kahdesta osiosta: yhteistyössä maa- ja metsätalousministeriön kanssa järjestetystä aamupäivän Ruoka ja Kulttuuri -teemasta ja iltapäivän Parantaminen taiteena ja taide parantamisena -osuudesta. Seminaarien sisällön kokoonjuoksemisesta vastasivat professori Marja-Liisa Honkasalo, joka toimii Turun yliopiston kulttuurin ja terveyden tutkimusyksikön johtajana ja Kansanparannuspäivien "äiti", toiminnanjohtaja Anne Murto.
 
Kansanparannuspäivien toiminnanjohtaja Anne Murto ja kansanparannuksen mestari Heikki Aalto avasivat seminaaripäivän
Seminaarin alussa Marja-Liisa Honkasalo johdatti päivän teemaan, pohti ruoan kestävyyttä ja siirsi ajatukset kansanparannuksen, terveyden ja hyvinvoinnin kysymyksiin. Ruoka -osuudessa minulla oli kunnia valottaa ruokapoliittisen selonteon kautta kansallista ruokapolitiikkaa hyvinvoinnin raamina. Ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä Helsingin yliopistosta kertoi ruokakulttuurista ja sen muuttumisesta ja Minna Junttila (lehtori, asiantuntija, Jyväskylän amk) Slow Food -ideologiasta ja Slow Food Travel -konseptin mahdollisuuksista. Ruoka-seminaari päättyi asiantuntijapaneeliin, jossa luennoitsijoiden lisäksi oli edustajat Kuusamon terveyskeskuksesta, Wildfood-hankkeesta ja Lapin ammattiopistolta. Paneelissa keskusteltiin ruoasta, ruokakulttuurista, ruokamatkailusta ja julkisista elintarvikehankinnoista Koillismaan näkökulmasta. Iltapäivällä keskityttiin miettimään vastataidetta, saunan terveysvaikutuksia, puuhengitystä, metsien terveysvaikutuksia ja monia muita näkökulmia. Linkistä löydät lisätietoja seminaarin sisällöstä puhujineen.

Seminaaripäivänä julkistettiin myös Päiviö Vertasen, Osmo Hännisen, Sinikka Piipon, Pentti Tuohimaan ja Riitta Piilon kirjoittama ja toimittama kirja perinnehoidoista.


Luonnontuotetori keräsi yhteen toistakymmentä yrittäjää.


 
 
 
 
 

Seminaarin yhteydessä oli myös Suoma ja Raimo Yli-Suvannon taidenäyttely.

 


Seminaarin tauolla oli mahdollisuus testata kansanparantajien hoitoja. Itse olin jäsenkorjaajalla, ja hoito tuntui niin hyvältä, että varasin seuraavalle päivälle varsinaisen hoidon. Nopeasti ammattilaiset löysivät kaikki jumitukseni ja heikot kohtani...

Yksi näytöshoidoista
Meillä oli mahdollisuus tutustua myös muutamaan Kuusamon lähiruokayritykseen, joiden yrittäjien kanssa kävimme hyviä keskusteluja alueen elinkeinojen mahdollisuuksista.

Leenan Koskitupa on Käylän koskien partaalle juuri avattu kesäkahvila, joka toimii lähes satavuotiaassa, aiemmin kalankasvattamona toimineessa hirsirakennuksessa.



Koskituvalla saimme herkutella takassa valmistettua hiillossiikaa, Kuusamon makeita perunoita ja uunituoreita leipiä


Koskituvan yrittäjä Leena Haataja (takana seisomassa) kertoo ruokaseminaarin puhujille yrityksestään, raaka-aineiden hankinnasta ja unelmistaan. Kuvassa vasemmalla: Elisa Kangasaho/Wildfood-hanke, Naturpolis, Johanna Mäkelä/Helsingin yliopisto ja kuvassa oikealla lisäkseni Minna Junttila/Jamk ja Marja-Liisa Honkasalo/Turun yliopisto. Kuva: Anne Murto

Lähellä Kuusamon keskustaa sijaitsee Petäjälammen Herkku. Jalostustilojen lisäksi tilassa on kahvila sekä alueen lähiruoka- ja käsityötuotteiden myymälä.

Petäjälammen Herkun kokki ja leipuri Taina Lämsä vastasi myös Kansanparannuspäivien maukkaasta cateringista.

Kansanparannuspäivillä herkuttelimme kalakeitolla ja rieskalla. Ah niin hyvää!

Kansanparantajien hoitopäivillä oli tarjolla erilaisia hoito- ja parannuspalveluja: puuhengitystä, jäsenkorjausta ja muuta käsillä hoitoa, erilaisia saunoja, hoitavaa vihtousta ja energisoivia hoitoja.


Naistentautien erikoislääkäri Leena Larva/Aino-Klinikat vastasi kolme tuntia kestäneestä SUOMAA-turvesaunotuksesta
Turvehoidettavan jalat pesunkin jälkeen
Turvesaunotus oli tällä kertaa telttasaunassa

Sari Maanhalla pukeutui tarustojen kultaiseksi naiseksi. Seminaaripäivänä yleisöllä oli mahdollisuus tilata Sarilta itsestään runomuotokuva.
 
Suomen Kansanparantajaseuran puheenjohtaja Maaria Alén (vasemmalla) kertoo toimittajille perinnesaunotuksesta vierellään dosentti Kaarina Kailo, joka juuri oli tullut hoitavasta vihtasaunotuksesta
 
Kuva: Anne Murto

Muita tunnelmakuvia Anne Murron luotsaamalta Pohjanseidalta, jonka rakennukset oli rakennettu hienosti maastoa myötäillen ja osaksi maan alle.

 
 
 
 
 
 

Kansanparannnuspäivät olivat minulle paljon uutta tietoa tuova - toivottavasti omalta osaltani pystyin vastaavasti jakamaan oma tietouttani ja antamaan kansanparantajille kytköksiä omiin verkostoihini. Ruoka ON osa kokonaisvaltaista hyvinvointia, ja ruokakulttuurimme pohjautuu pitkälti luonnonantimiin - samoja aineksia siis kuin kansanparantamisessa. Tunsin joukossa myös outoa yhteenkuuluvuutta ja juurevuutta: oma esi-isäni on aikanaan toiminut kansanparantajana. Niitä taitoja minulle ei ole suotu, mutta syvä kunnioitus nykyisiä parantajia ja luontoa kohtaan on ja pysyy. Kuusamossa oltiin välillä kumman äärelläkin, mutta siitä myöhemmin lisää :)

Oma esitykseni löytyy: https://www.slideshare.net/KirsiViljanen/kansallinen-ruokapolitiikka-hyvinvoinnin-raamina
Seminaariaineistot tullaan myöhemmin julkaisemaan Kansanparannuspäivien sivuilla.

Teksti ja kuvat: Kirsi Viljanen (jollei toisin mainita)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti