Lähiruokaohjelma

maanantai 12. elokuuta 2024

Viron maaseutu houkuttaa kävijöitä - Avatud talude päev 2024

 


Maaseutuverkostoyksikkömme järjesti jo perinteeksi muodostuneen tutustumismatkan Suomen lähiruokapäivän taustaryhmäläisille Viron Avatud talude päev -kohteisiin. Matkan tarkoitus oli kerätä kokemuksia ja ideoita Virossa jo pitkään järjestetystä tapahtumasta. Matka suuntautui tällä kertaa Itä-Viron maaseudulle. Matkaseurueeseemme kuului myös Viron maaseutuverkostoyksikön ja EU:n CAP Network –yksikön edustajia.

Avatud talud –päivät ovat Viron maatilojen ja muiden maaseutukohteiden avoimet ovet -tapahtuma, joka on järjestetty vuodesta 2012 lähtien. Siitä on muodostunut Viron suurin yleisötapahtuma ja tänä vuonna tapahtumassa oli kävijäennätys: lähes 310 000 kävijää 358 kohteessa.

Viron maaseutuverkostoyksikkö oli suunnitellut meille todella monipuolisen kattauksen tutustumiskohteista. Kävimme 2,5 päivän aikana lypsykarja-, lammas- ja hevostiloilla, tattarimyllyllä, pienpanimoissa ja tilaviinitilalla, hunajayrityksessä sekä maatilalla, jolla koulutettiin koiria.

Ohessa kuvakerrontaa matkaltamme.

Avatud talud -tapahtuman avajaistilaisuus järjestettiin Koolmeistrin tilan upealla piha-alueella. Tilalla pääsi tutustumaan muun muassa kaneihin ja ankkoihin, ratsastamaan tai hevosajelulle ja lapsille oli oma maalauspaja. Pihalla oli myös myynnissä paikallisia lähiruokatuotteita. Avajaisten ruokapöytä notkui paikallisia herkkuja.


Avatud talud -tapahtuman avasi alueiden ja maatalouden kehittämisestä vastaava ministeri Piret Hartman. Paikalla oli onneksi telttakatoksia, sillä vähän aikaa satoi hyvinkin reippaasti.






Jälkiruuassa oli perinteistä kamaa.


Tilan naapurissa oli EU:n investointitukea uuteen, viime vuonna valmistuneeseen tuotantolaitokseen saanut metalliyritys.


Mikumardin lypsykarjatila on mukana Epiim -meijerin hyvinvointi -ohjelmassa. Tilalla tarjotaan myös matkailupalveluja. Tila edistää ruokakasvatusta tekemällä yhteistyötä koulujen kanssa.


Wiru mill -tattarimylly valmistaa jauhojen lisäksi tattaripohjaisia myslejä, leivonnaisia, hunajaa ja erilaisia hyvinvointituotteita. Myllyn pihapiirissä oli musiikkiesityksiä, traktoreita ja muita koneita näytillä sekä lapsille pallomeren sijaan tattarinkuoriallas.


Lammas ja Roos yrityksessä kasvatetaan lampaita, joiden lihaa myydään niin yrityksen ravintolassa kuin omassa lihakaupassa. Tilalla on myös poneja ja valtavan upea puutarha ruusuineen ja erikoiskasveineen.

Lammas ja Roos yrittäjä Jaak Arm on Virossa suosittu kokki. Saimme syödäksemme muun muassa valtavan hyvää borssikeittoa.





Kaevuri maja on monipuolinen maaseutuyritys, joka tarjoaa majoitusta sekä sauna-, ohjelma-, baari- ja cateringpalveluita. Majan pihassa on suvun ja siihen kiinteästi liittyvästä alueen kaivostoiminnasta kertova kuvataulunäyttely. Ulkorakennuksissa on erilaisia teemakohtaisia näyttelyitä ja upea piha itsessään oli jo elämys.




Purtse panimon tuotteita voi ostaa omasta myymälästä, lisäksi panimolla on pihalla pieni ravintola, toinen löytyy Tallinnasta. Tuotteita on myynnissä myös kaupoissa ja ravintoloissa.  


Kaldan tilalla ollaan vasta aloittamassa pienpanimotoimintaa kaverusten harrastusten pohjalta.

Kaldan tilalla on Tuulepealne -niminen esiintymis- ja ohjelmatila. Tapahtumassa oli mukana suosittu kokki Mihkel Ruus ja yrityksensä Taube Catering, jonka ruoka-annoksia saimme ostaa.



Körtsin tilalla harrastustoiminnasta alkunsa saanut marja- ja hedelmäviinien valmistus on muuttunut ammattimaiseksi uusien tuotantotilojen myötä, viinit myydään RaJuVe -brändillä. Viinien raaka-aineet saadaan lähiympäristöstä. Itse pääsin testaamaan viinin pullotusta, korkitusta ja etiketin laittoa. 


Seurueemme RaJuVen edessä. Kuva: Ann-Sofi Backgrenin albumi.



Tapahtuma maatilalla, jossa koirakoulu BEST esitteli toimintaansa. Koiratarvikkeiden lisäksi myynnissä oli paikallisia herkkuja ja käsitöitä.

Siimumäen hevostilalla pääsi rapsuttamaan hevosia ja ratsastamaan niin aidoilla kuin keppihevosilla. Piha-alueella oli esillä maatalouskoneita ja buffetista sai ostaa ruokaa ja leivonnaisia. Kuva: Siimumäki.




Mesi24 -hunajatilalla kasvatetaan mehiläisiä ja jatkojalostetaan hunajatuotteita, joita on oman myymälän ja verkkokaupan lisäksi myynnissä isoissa Tallinnan päivittäistavarakaupoissa. Tilalla on myös Kangakoi -yritys, joka tekee laserleikkaus-, kaiverrus- ja brodeeraustuotteita.



Avatud talude päev -järjestäjille oli jaettu muun muassa tienvarsikylttejä, rintamerkkejä ja merkintänauhaa. Markkinointimateriaalia on jaossa myös Suomen lähiruokapäivän toteuttajille, mikäli he ilmoittautuvat ajoissa.

Siimumäen tilalla kävijämäärää seurattiin karttaan laitettavien nastojen avulla ja jossain kuulemma kävijät hakkasivat nauloja pölkkyyn. Muissa käymissämme paikoissa oli nimilistoja tai -lappuja sekä vieraskirjoja. Tästä ideaa myös Suomeen.



Meille oli järjestetty myös opaskierros Sillamäen kaupungissa. Kuva: Anna Mäkisen albumi.


Ensimmäisen yön vietimme Rakveressä. Osa meistä kipusi linnakkeelle ihailemaan vanhaa linnaa ja Rakveren härkää.


Ohessa muutama tunnelmakuva.





Kuva: Sanna Koivumäen albumi.


Suomen Lähiruokapäivää vietetään tänä vuonna 2-päiväisenä 7.-8.9.2024. Lauantai on tapahtuman varsinainen päivä, jolloin on myös avajaistilaisuus, mutta halukkaat voivat pitää kohteensa auki myös sunnuntaina. Vielä ehtii ilmoittautua tapahtuman järjestäjäksi. Ja toivottavasti tänä vuonna rikomme taas kävijäennätykset!

Teksti ja kuvat: Kirsi Viljanen ellei toisin mainita

Blogit aikaisemmista tapahtumista: