Lähiruokaohjelma

perjantai 6. syyskuuta 2024

Lähiruokapäivä on juhla suomalaiselle ruoantuottajalle ja maaseudulle


Mistä suomalainen ruoka tulee? Millaisia tuotteita ja palveluita sinun kotiseudullasi tuotetaan? Mitä muuta mielenkiintoista maaseudulta löytyy? Muun muassa näihin kysymyksiin saa vastauksen Lähiruokapäivänä, jolloin maatilat ja muut maaseudun toimijat ympäri Suomea avaavat ovensa vierailijoille. 

Jo perinteeksi muodostunut Lähiruokapäivä juhlistaa paikallista ruokaa, sen tuottajia ja maaseutua. Lähiruokapäivä on paljon muutakin kuin lähiruokaa – se on yhteisöllisyyden, kestävyyden ja paikallisen kulttuurin juhla, joka tuo alkutuottajat lähemmäs loppukäyttäjää. Otetaan hetki aikaa sen juhlinnalle, että maaseudulla tuotetaan ruokaa suomalaisten pöytään, näytetään tukemme ruoantuottajille ja nautitaan maaseudun antimista.

Lähiruokapäivän kohteissa vierailijat pääsevät tutustumaan, mitä nykyajan alkutuotanto on ja mitä kaikkea maaseudulta löytyy. Jokavuotisella, koko perheen tapahtumalla on jo pitkät perinteet, sillä se järjestetään yhdeksättä kertaa. Vuosi vuodelta kasvanut Lähiruokapäivä kasvaa taas tänä vuonna: tapahtuma on ensimmäistä kertaa kaksipäiväinen 7.-8.9.2024. Viikonlopun aikana noin 300 maatilaa tai maaseudulla toimivaa yritystä pääsevät kertomaan toiminnastaan innokkaille vierailijoille.

Lähiruokapäivän kohteissa vierailijat pääsevät lähelle ruoan alkutuottajaa. He voivat esimerkiksi ostaa laadukasta ja puhdasta ruokaa suoraan tuottajalta, herkutella lähiruoalla sekä ihastella maatilan eläimiä, ihmetellä maatalouskoneita, kuokkia itse perunoita tai haastaa itseään keppihevosradalla. Alkutuottajien ja maatilojen lisäksi päivää ovat järjestämässä myös monet kyläyhdistykset ja muut järjestöt, jotka tarjoavat monenlaista tekemistä koko perheelle. Monipuolinen Lähiruokapäivä on siis kohteissa vieraileville varsinainen maaseudun aarreaitta, etenkin kun useassa maakunnassa päivän aikana ehtii kokea useampia eri kohteita.

Lähiruoka ja sen arvostaminen ovat tietysti Lähiruokapäivän keskiössä. Monilla paikkakunnilla järjestetään Lähiruokapäivänä yhteisiä lähiruokatilaisuuksia, joissa juhlitaan parhainta sadonkorjuukautta. Lähiruokapäivä kokoaa yhteen myös lähiruoan myyjiä, jolloin yhdestä kohteesta pääsee ostamaan lähiruokaa monipuolisesti. 

Vuonna 2021 päivitetty kansallinen Lähiruokaohjelma luo puitteet sektorin kehittämiselle. Yksi ohjelman tavoitteista on ruuan ja ruokaketjun toimijoiden arvostuksen ja näkyvyyden lisääminen. Kotimaisen ruuan ja ruuantekijöiden arvostus on sinällään erittäin korkealla ja vahvistunut vuosi vuodelta. Arvostus ei kuitenkaan aina konkretisoidu kuluttajien ostokäyttäytymiseen, sen osoittaa tuontiruuan iso määrä.

Ruuan alkuperä kiinnostaa, ja kuluttaja haluaa tietää, kuka hänen ruokansa tuottaa. Tuottaja taas pääsee enää harvoin kohtaamaan tuotteensa loppukäyttäjää ketjun moniportaisuuden vuoksi. Lähiruoka lyhyine jakeluketjuineen on yksi keino lähentää tätä yhteyttä. Lähiruokapäivästä hankittu ruoka on taatusti lähiruokaa.

Lähiruokapäivän suojelijana toimiva Sofia Latvajärvi puhuu tehtävässään suomalaisen ruuan, lähiruuan ja puhtaiden raaka-aineiden arvostuksen puolesta. Latvajärvi on toiminut ruuantuotannon parissa jo pitkään ja kertoo huomanneensa, että suomalaiset eivät ymmärrä arvostaa riittävästi puhdasta ruokaa ja vettä. Suomalaisten olisi hyvä muistaa, että on ainutlaatuista, että puhdasta, lähellä tuotettua kotimaista ruokaa on helposti saatavissa. Maaseudulla tuotettu puhdas ruoka pitää myös maaseudun elinvoimaisena: ruoantuottajat perheineen tarvitsevat kouluja ja palveluita, Latvajärvi muistuttaa. 

Me tarvitsemme maahamme positiivista, toista kunnioittavaa ja ymmärtävää ruokapuhetta sekä kotimaisen ruuan kampanjoita. Lähiruokapäivä on loistava esimerkki siitä, miten voimme tuoda esiin hyvää työtä, loistavia tuotteita ja ammattiylpeydellä työtään tekeviä alkutuottajia ja muita maaseudun yrittäjiä ja toimijoita.

Halusta tuoda esiin arvokasta työtä, jota alkutuottajat puhtaan ja lähellä tuotetun ruuan eteen tekevät kertoo myös se, että moni Lähiruokapäivään osallistuvista kohteista on mukana Lähiruokapäivässä vuosi toisensa jälkeen. Pohjolan tila Haminassa on yksi heistä. Ylämaankarjaa tilallaan kasvattavat Pasi Piispanen ja Sini Ylämäki kokoavat pihapiiriinsä Lähiruokapäivänä myös muita toimijoita, jotka myyvät lähellä tuotettuja tuotteita. Lähiruokapäivästä on muodostunut pariskunnalle tärkeä, jopa vuoden isoin tapahtuma, jolloin pihapiirissä on mukavaa toritunnelmaa.

Jos olet lähiruoan tuottaja tai muu maaseudun toimija, voit liittyä mukaan Lähiruokapäivän järjestäjien joukkoon. Ilmoittautuminen on auki tapahtumapäivään asti. Lisätietoa lähiruokapäivästä sekä kaikki käyntikohteet löydät osoitteesta www.lahiruokapaiva.fi

Blogiteksti on julkaistu Maaseudun Tulevaisuus -lehdessä 4.9.2024. Linkki.

Kirjoittajat

Anna Mäkinen

Talous- ja tapahtumakoordinaattori

Maaseutuverkostoyksikkö, Ruokavirasto


Fanni Alavuotunki

Viestintäkoordinaattori

Maaseutuverkostoyksikkö, Ruokavirasto


Kirsi Viljanen

Erityisasiantuntija

Ruokaosasto, Maa- ja metsätalousministeriö